Nové trendy v oblasti IP telefonie a videokonferencí

21. 11. 2008

[Tisková zpráva] Téměř 70 odborníků z celé České republiky se včera zúčastnilo semináře, který akademické sdružení CESNET zorganizovalo v Praze na téma IP telefonie a videokonference. Akce navázala na podobná setkání, která CESNET uspořádal v minulých letech. Také letošní seminář byl určen především expertům z řad správců akademických sítí, ale i další odborné veřejnosti. Hlavním tématem semináře uspořádaného v Modré posluchárně historického Karolina byly trendy v oblasti vzdálené spolupráce, a to především související technologie využitelné nejen v komunitě uživatelů národní sítě pro vědu a výzkum CESNET2, ale i v dalších akademických sítích. Záměrem sdružení CESNET bylo přiblížit účastníkům setkání zmíněnou problematiku a nastínit jim řešení, která mohou aplikovat na svých pracovištích.

Sdružení CESNET se problematikou internetové (IP) telefonie a videokonferencí dlouhodobě zabývá v rámci svých výzkumných aktivit, které jsou realizovány prostřednictvím národní sítě CESNET2. Jejich cílem je kromě jiného rozvoj a zkvalitnění služeb IP telefonní infrastruktury. Jedním z důležitých témat, kterými se CESNET v dané oblasti zabývá, je protokol SIP, který se v rámci IP telefonie stále výrazněji celosvětově prosazuje.

Uzavřené IP telefonní sítě značně omezují způsob komunikace svých klientů, proto je záměrem sdružení jejich integrace ve smyslu geografickém, tedy propojení s dalšími národními sítěmi pro vědu a výzkum či akademickými institucemi, ale také pokud jde o používané prostředky (schopnosti koncových zařízení, protokoly apod.). Smyslem je využít moderních komunikačních prostředků k vytvoření kvalitního prostředí určeného k řešení výzkumných a infrastruktur­ních úkolů.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní gigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT2 a podílí se aktivně na jeho realizaci. Kromě jiného se zabývá rozvojem a zkvalitněním služeb IP telefonní infrastruktury a využitím vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak i asynchronně formou streamingu.. (Více na www.cesnet.cz)

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Lupa.cz: Levný tarif pro Brno nebude. Radní: je to kartel

Levný tarif pro Brno nebude. Radní: je to kartel

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?