Novell posiluje interoperabilitu kancelářských sad OpenOffice.org a Microsoft Office

11. 12. 2006

[Tisková zpráva] Praha, Česká republika – 11. prosince 2006 – Společnost Novell oznámila, že její edice sady kancelářských aplikací OpenOffice.org bude nyní podporovat formát Office Open XML, což přispěje k lepší interoperabilitě mezi sadou OpenOffice.org a novou generací kancelářského balíku Microsoft Office. Na vytváření obousměrných open source překladačů pro převádění textových dokumentů, tabulek a prezentací mezi sadami OpenOffice.org a Microsoft Office spolupracuje Novell se společností Microsoft, přičemž jako první bude do konce ledna 2007 k dispozici převaděč textových dokumentů.

Překladače budou zpřístupněny jako doplňkové moduly pro OpenOffice.org Novell Edition. Kód pro integraci formátu Open XML uvolní Novell jako open source a poskytne jej k začlenění do projektu OpenOffice.org. Koncoví uživatelé tak budou moci snáze sdílet soubory mezi aplikacemi Microsoft Office a OpenOffice.org s tím, že v dokumentech budou při převodu mezi oběma kancelářskými sadami zachovány konzistentní formáty, vzorce a šablony stylů.

„Novell jako výchozí formát souborů sady OpenOffice.org podporuje formát OpenDocument, protože poskytuje zákazníkům možnost volby a flexibilitu, ale interoperabilita se sadou Microsoft Office je pro úspěch sady OpenOffice.org také kritická,“ řekl Nat Friedman, technologický a strategický ředitel společnosti Novell pro open source technologie. „OpenOffice.org je pro Novell velmi důležitý a pro naše zákazníky, kteří zavádějí Linux na osobních počítačích ve svých organizacích, je sdílení dokumentů mezi sadami OpenOffice.org a Microsoft Office absolutní nezbytností. Přidání podpory formátu Open XML odráží odhodlání společnosti Novell poskytovat podnikovým zákazníkům nástroje, které potřebují k úspěchu, a to pro osobní počítače i datová centra.“

Chris Capossela, viceprezident Microsoft Business Division Product Management Group, řekl: „Je to další důkaz pro naše společné zákazníky, že Novell a Microsoft mají stejný zájem na interoperabilitě dokumentů a na možnosti volby v oblasti technologií pro práci s dokumenty. Novell jako lídr v komunitě open source nám pomůže zajistit, aby technologie překladu formátu Open XML fungovala spolehlivě napříč různými aplikacemi a platformami. Novell už přispěl k vývoji standardu Ecma Open XML a jeho odhodlání podporovat formát Open XML ve svém produktu zajistí, že tento standard přinese zákazníkům praktický užitek.“

Formát Open XML je otevřený, standardizovaný formát souborů kancelářských aplikací, který může být volně implementován v různých aplikacích na různých platformách. Formát Open XML vytvořil Microsoft a standardizoval jej technický výbor TC45 organizace Ecma International. Open XML bude 7. prosince 2006 předložen ke schválení valné hromadě Ecma se záměrem nabídnout specifikaci k formální standardizaci ISO/JTC1. Open XML je výchozí formát nedávno vydané sady Microsoft Office 2007. Podpora formátu Open XML pro minulé verze kancelářského balíku Microsoft Office je k dispozici formou bezplatných aktualizací.

OpenOffice.org je se zhruba 100 milióny uživatelů plnohodnotnou open source kancelářskou sadou s textovým editorem, tabulkovým procesorem, prezentační aplikací a databází. OpenOffice.org v současné době podporuje formát souborů OpenDocument (ODF), což je specifikace souborového formátu kancelářských aplikací založená na jazyce XML a standardizovaná organizací ISO, o kterou se stará komunita open source. Formát OpenDocument zaručuje, že informace uložené v tabulkách, dokumentech a prezentacích budou volně přístupné pro jakoukoli aplikací, která formát podporuje. Sada aplikací OpenOffice.org je bezplatně k dispozici na webu http://www.ope­noffice.org. Novell sadu OpenOffice.org pro Linux i Windows dodává a podporuje jako součást svých produktů SUSE Linux Enterprise Desktop a Novell Open Workgroup Suite.

Open source projekt Open XML/ODF Translator najdete na této adrese: http://source­forge.net/pro­jects/odf-converter.

Společnost Novell je členem a aktivním přispěvatelem jak technického výboru OASIS Open Document Format for Office Applications Technical Committee, tedy orgánu, který spravuje a publikuje standard OpenDocument, tak technického výboru TC45 organizace Ecma International, který vyvíjí, spravuje a publikuje standard Open XML. Novell je druhým nejvýznamnějším přispěvatelem projektu OpenOffice.org.

Další informace o partnerství společností Novell a Microsoft najdete na webových stránkách http://www.no­vell.com/linux/mi­crosoft a http://www.mi­crosoft.com/in­terop/msnovellco­llab.

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Podnikatel.cz: Hledáte investora? Neunáhlete se

Hledáte investora? Neunáhlete se

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!