Novell uvedl nový openSUSE 10.3

[Tisková zpráva] Komunitní linuxová distribuce obsahuje vše, co uživatel potřebuje, aby mohl začít používat Linux, včetně vylepšeného uživatelského rozhraní, instalačních nástrojů a podpory multimédií.

Praha, Česká republika – 16. října 2007 – Společnost Novell oznámila dostupnost nové verze komunitní distribuce Linuxu openSUSE 10.3. Systém openSUSE 10.3 je dostupný zdarma ke stažení i v podobě praktického maloobchodně prodávaného balíčku. Poskytuje vše, co uživatel potřebuje, aby mohl začít používat systém Linux. Pro větší uživatelský komfort umožňuje openSUSE 10.3 flexibilní duální instalaci Linuxu a Windows, dále nabízí vylepšené uživatelské rozhraní, sadu kancelářských aplikací OpenOffice.org, které jsou kompatibilní se soubory Microsoft Office, a zdokonalenou podporu multimédií.

„Komunita openSUSE neustále přichází s inovacemi a vytvořila novou verzi systému openSUSE, ze které bude široká řada uživatelů počítačů jistě nadšena,“ řekl Andreas Jaeger, ředitel projektu openSUSE. „OpenSUSE 10.3 je stabilní a moderní operační systém postavený na jádru Linuxu 2.6.22, který obsahuje širokou řadu nejnovějších open source aplikací pro stolní počítače, servery a vývoj aplikací.“

Mezi vylepšení v systému openSUSE 10.3 patří nejnovější verze desktopových prostředí GNOME a KDE včetně předběžné verze KDE 4. OpenOffice.org 2.3 umožňuje snadno sdílet soubory s uživateli sady Microsoft Office a nejnovější verze produktu AppArmor chrání operační systém Linux a aplikace před útoky, viry a nebezpečnými programy. Výchozími přehrávači médií v systému openSUSE 10.3 jsou přehrávače Banshee a Amarok. Navíc openSUSE 10.3 nabízí nejnovější open source nástroje pro vývoj aplikací, vytvoření domácí sítě nebo provoz webového serveru a také nejnovější virtualizační software Xen 3.1 a VirtualBox 1.5.

Ve verzi 10.3 je openSUSE první linuxovou distribucí, která naplno využívá funkci 1-Click Install. Ta poskytuje uživatelům snadný přístup k mnoha dalším softwarovým balíčkům dostupným ve službě openSUSE Build Service. Funkci instalace jedním klepnutím vytvořil jeden z členů komunity openSUSE, což svědčí o hodnotě, jakou vývojáři, testeři, autoři, překladatelé, výtvarníci a uživatelé v silné komunitě openSUSE přidávají k distribuci. Systém openSUSE 10.3 vytvořil projekt openSUSE, komunitní iniciativa sponzorovaná společností Novell, jež prosazuje široké využívání Linuxu. Projekt openSUSE má přes 54 000 registrovaných čle­nů.

OpenSUSE 10.3 je nyní zdarma ke stažení na webu www.opensuse.org. Maloobchodní edice systému openSUSE 10.3 je k dispozici ve webovém obchodě www.shopnovell.com a ve vybraných maloobchodech. Obsahuje na DVD stejné balíčky jako verze ke stažení pro 32bitové a 64bitové architektury a je doplněna druhým DVD s obrovským výběrem dalšího softwaru, který je k dispozici v době vydání. Součástí balíčku za doporučenou cenu 59,95 dolarů je dále podrobný uživatelský manuál a 90denní instalační podpora. Seznam prodejců a další informace najdete na adrese www.novell.com/pro­ducts/opensuse/re­sellers/index­.html. Další informace o systému openSUSE 10.3 a projektu openSUSE najdete na webu www.opensuse.org a news.opensuse.org.

DigiZone.cz: Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Kanál TA3 HD zahájil vysílání

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Měšec.cz: Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

Sleva na dítě a manželku pro OSVČ je zpět. Ale..

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Nejlepší obranou při nachlazení je útok

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

DigiZone.cz: Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?

Co chtějí operátoři při přechodu na DVB-T2?