Novinky architektury SPARC: Supercluster a Exalogic

13. 12. 2010

[Tisková zpráva] Společnost Oracle kompletně aktualizovala produktovou řadu serverů SPARC a představila nové cloudové řešení Exalogic.

Inovované produkty zahrnují  procesory i komplexní ře­šení pro běh podnikových aplikací, vhodných pro provoz databáze Oracle a dalších kritických systémů, nabízejí efektivní virtualizaci i konsolidaci datových center.

Procesory SPARC64 VII+

Nové procesory pro servery řady SPARC Enterprise M-Series uvedly společně firmy Oracle a Fujitsu. Jsou určeny pro provoz kritických podnikových aplikací (mission-critical computing) a měly by nabídnout vyšší výkon a lepší ochranu investic.

Nové procesory SPARC64 VII+ jsou výsledkem více než 20letého partnerství obou firem při vývoji platformy pro mission-critical computing. Servery SPARC Enterprise M-Series s operačním systémem Oracle Solaris nyní nabízejí zákazníkům maximální spolehlivost, škálovatelnost a výkon optimalizovaný pro provoz kritických aplikací. Ke klíčovým vlastnostem patří redundance komponent, hot swap (možnost výměny či přidávání modulů za chodu systému), izolace poruch pomocí dynamických domén a technologie Solaris Container. Tyto technologie disponují také vylepšenými možnosti správy pomocí Oracle Enterprise Manager 11g OpsCenter, a celá platforma je proto ideálním řešením pro konsolidaci serverů.

Procesory SPARC64 VII+ nabízejí  rychlejší přístup k paměti. Jejich taktovací frekvence byla zvýšena na 3 GHz, velikost paměti L2 Cache procesoru se zdvojnásobila na 12 MB.

Lepší ochrana dosavadních i stávajících investic je zajištěna tím, že systém umožňuje snadný upgrade, procesory lze v případě potřeby bez problémů přidávat a jeden server provozovat na kombinaci procesorů různých generací.

SPARC Supercluster

Další novinkou společnosti Oracle je řešení SPARC Supercluster. Je založené na serverech SPARC T3 a M5000 a určeno především pro provoz databáze Oracle v prostředí RAC (real application cluster).

Clusterová plat­forma SPARC Supercluster se skládá ze serverů SPARC, technologie pro ukládání dat FlashFire, rozhraní InfiniBand QDR (Quad Data Rate), operačního systému Solaris a úložného zařízení ZFS. SPARC Supercluster společnosti Oracle je k dispozici v konfiguracích se servery T3–2, T3–4 a M5000.

„SPARC Supercluster je novou rodinou široce použitelných systémů, která zahrnuje software, servery, síťové technologie i úložná zařízení,” uvedl výkonný ředitel společnosti Oracle Larry Ellison. „Kombinace našeho špičkového softwaru a nejnovějších inovací na poli hardwaru, které představují servery SPARC T3, umožňuje, že databáze Oracle nyní pracuje ještě rychleji než kdykoliv předtím.”

Společnost Oracle v této souvislosti oznámila, že v benchmarku TPC-C dosáhlo její řešení  rekordního výsledku a výrazně překonalo konkurenční  systém IBM. V testu proti sobě byly postaveny databáze Oracle Database 11g Release 2 na platformě SPARC Supercluster se servery SPARC T3–4 proti IBM DB2 na serverovém clusteru IBM POWER7. Řešení Oraclu nabídlo o 26 % lepší poměr cena/výkon, třikrát vyšší propustnost, rychlejší odezvu i nižší náklady na transakci.

Oracle Exalogic Elastic Cloud T3–1B

Současně byl uveden také Oracle Exalogic Elastic Cloud T3–1B, nový model určený  pro provoz kritických a na výkon zvlášť náročných aplikací  napsaných v jazyce Java (ale i v jiných jazycích). Oracle Exalogic Elastic Cloud T3–1B kombinuje servery SPARC, operační systém Oracle Solaris 11 Express a špičkové řešení Oracle WebLogic Server i jiné na Javě založené middlewarové produkty společnosti Oracle pro podnikové zákazníky.

Systémy jsou navrženy a otestovány tak, aby výrazně zrychlily čas potřebný k nasazení aplikací do plného provozu. Byla provedena optimalizace pro provoz vícevláknových aplikací. Systém je vhodný pro konsolidaci datových center, protože umožňuje vedle sebe provozovat tisíce aplikací s různými požadavky na funkčnost, spolehlivost i zabezpečení. Při virtualizaci aplikací Oracle Solaris na Oracle Exalogic Elastic Cloud není potřeba provádět žádné změny. Systém je optimalizován i pro integraci s Oracle Database 11g, Oracle Real Application Clusters a Oracle Database Machine Exadata.

Oracle Exalogic Elastic Cloud T3–1B nabízí hloubkovou analýzu hardwaru, která upozorní  zákazníka na možnost selhání ještě před tím, než  k němu dojde. Technologie Oracle Solaris Predictive Self Healing umožňuje zotavení a obnovu systému. Oracle Solaris SMF (Service Management Framework) je určen pro automatický restart softwarových komponent v případě problémů, čímž se snižují neplánované prostoje. Technologie Oracle Solaris Zones umožňuje od sebe efektivně a bezpečně izolovat různé instance Oracle WebLogic Serveru i další komponenty Oracle Fusion Middleware do různých virtuálních prostředí, a dosáhnout tak optimálního využití hardwaru. Jednotlivé zóny lze bezpečně a efektivně přesouvat i mezi fyzickými servery.

Další  informace

Oracle Sun SPARC Enterprise Servers

Oracle Solaris

Oracle Benchmarks

O společnosti Oracle

Společnost Oracle (NASDAQ: ORCL) celosvětově do­dává nejucele­nější, nejotevřenější a nejlépe integrovaný pod­nikový softwa­re a hardwarové sys­témy.  Další informace o společnosti Oracle najdete na www.oracle.com.

Lupa.cz: Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

Proč Stream netočí jen Kancelář Blaník?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo