Nový design Classmate PC změní práci s počítačem při výuce

14. 1. 2009

[Tisková zpráva] Okamžitě změnit tvar standardního počítače na tablet s dotykovým displejem umožňuje nový, flexibilní design založený na technologiích společnosti Intel. Změny jsou výsledkem pilotních projektů a etnografických studií v rámci globálních vzdělávacích programů Intelu.

Las Vegas, 9. ledna 2009 – Na letošním veletrhu CES představili výrobci počítačů několik nových návrhů počítačů Classmate PC. Doplnili tak současnou řadu laptopů, určenou žákům základních škol.

Nový flexibilní design, založený na technologiích společnosti Intel, umožňuje okamžitě změnit tvar standardního počítače na tablet s dotykovým displejem. Otočení displeje o 180 °, rotační kamera a dotykový displej umožňují maximálně přirozenou interaktivitu práce při výuce. Změny v designu byly provedeny na základě průzkumů mezi studenty a učiteli v rámci pilotních programů a na základě výsledků etnografických studií.

Společnost Intel zároveň představila iniciativu Intel® Learning Series. V rámci této iniciativy Intel podporuje lokální technologické společnosti, které se zabývají dodávkami hardwaru, softwaru a služeb pro oblast školství a vzdělávání. Cílem spolupráce při inovaci produktů a služeb, navazujících na platformu Classmate PC, je zlepšit a prohloubit zkušenosti studentů při práci s moderními technologiemi. Iniciativa Intel Learning Series představuje obecnou platformu. Jejím výsledkem je technologický ekosystém nabízející komplexní produkty a služby plně přizpůsobené specifickým potřebám vzdělávání v každé zemi. Lokální výrobci počítačů nabídnou studentům a učitelům obě designové platformy Classmate PC včetně předinstalovaného potřebného softwaru.

Nové, kombinované Classmate PC budou na trhu k dispozici současně s původním, velmi úspěšným provedením, využívaným v rámci národního programu portugalské vlády nazvaného Magalhães Initiative (Magellan). Magalhãesova iniciativa je jedním z nejkomplexnějších vzdělávacích technologických programů na světě. Jejím cílem je poskytnout počítače pro výuku žákům základních škol. Na využití modelu ve vlastních podmínkách již s Portugalci spolupracuje například Venezuela. Iniciativa přesně odráží rozsah programů cílených pro Intel Learning Series.

Intel dále zveřejnil informace o spolupráci s portugalským výrobcem OEM, firmou JP Sá Couto a místní vývojářskou společností CEIIA. Cílem je navrhnout nový typ počítače Magalhães PC s novými funkcionalitami, reagujícími na specifické potřeby Portugalců (rozšířené možnosti psaní a čtení, větší displej, větší paměťová kapacita nebo doplňkové možnosti připojení 3G a WiMAX). Novinky budou nabízeny jako doplněk současných řešení v rámci programu Magalhães.

„Vzdělání je jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit budoucnost jednotlivců, obcí i celých národů,“ říká Lila Ibrahimová, generální manažerka divize Intel Emerging Markets Platform Group, která vyvinula referenční model Classmate PC na základě etnografického výzkumu a podporuje program Intel Learning Series. „Na celém světě žije asi 1,3 miliardy dětí ve školním věku a pouze 5 % z nich má přístup k počítači nebo internetu. IT průmysl má proto obrovskou příležitost přispět ke zlepšení vzdělávání i života studentů. Dnešní oznámení je v souladu s naším dlouhodobým závazkem podporovat vzdělávání prostřednictvím technologií a tím zlepšit život lidí na celém světě.“

Classmate PC
Účelově navržené netbooky založené na architektuře Intel® s využitím procesoru Intel® Atom™ představují cenově dostupné a přitom plně funkční počítače podporující řadu studijních aplikací. S ohledem na potřeby studentů jsou tyto počítače malé a lehké, aby je snadno mohly přenášet i děti. Jejich součástí je voděodolná klávesnice a jsou dobře přizpůsobeny přenášení třeba ve školní aktovce, takže snesou i hrubší zacházení, například nárazy, otřesy či občasné pády. V režimu tabletu nabízí otočný studentský počítač funkci „ignorování dlaně“, která dětem umožňuje přirozenější psaní s dlaní položenou na dotykovém displeji. Dále také obsahuje vzdělávací software a aplikace od výrobců softwaru a obsahu, kteří se účastní programu Intel Learning Series.

Intel® Learning Series
Studentské počítače s procesory Intel jsou součástí iniciativy Intel Learning Series, která nabízí cenově dostupné a ucelené řešení vyvinuté ve spolupráci s výrobci a poskytované studentům prostřednictvím rozsáhlé prodejní sítě. Více než 100 výrobců softwaru a hardwaru, poskytovatelů vzdělávacích služeb a také prodejců spolupracuje se společností Intel na vývoji ucelené infrastruktury pro podporu Classmate PC. Místní výrobci jako CTL, Equus a M&A ve Spojených státech amerických, MDG v Kanadě, CMS ve Velké Británii, NEC ve Francii, Olidata v Chile, ASI v Austrálii a Hanvon v Číně budou ve svých zemích nabízet nové Classmate PC. Tyto počítače doplňují stávající přístroje, které jsou prodávány na celém světě.

„Naše spolupráce s vývojáři softwaru a hardwaru zajišťuje, že iniciativa Intel Learning Series je kulturně relevantní, dlouhodobě životaschopná a že podporuje místní ekonomiky,“ uzavírá Ibrahimová. „Prostřednictvím programu Intel Learning Series spojujeme inovativní myšlení a zkušenosti IT průmyslu a vytváříme tak zábavné a užitečné prostředí pro studenty, kteří se díky tomu mohou učit a rozvíjet své schopnosti pro potřeby 21. století.“

O společnosti Intel
Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a životy lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pres­sroom a http://blogs.in­tel.com.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem