Nový druh podvodu na Internete

25. 5. 2005

Nový druh podvodu na Internete

Dávajte si pozor pri nakupovaní online – informácie z vašej kreditnej karty sa môžu dostať do nepovolaných rúk

25. máj – Nákup prostredníctvom Internetu ohrozuje nový druh online podvodu. Falošné web stránky ponúkajúce lacné letenky v skutočnosti slúžia na ukradnutie informácií z kreditných kariet používateľov. Hoci boli identifikované a zablokované, je pravdepodobné, že sa objavia ďalšie s celou škálou produktov. Panda Software odporúča nakupovať iba na dôveryhodných stránkach a vyhýbať sa podozrivo nízkym cenám.

Celý podvod začína tým, že nič netušiaci používateľ hľadá lacné letenky na niektorom internetovom vyhľadávači, napríklad na Google. Takto sa môže dostať na web stránku, ktorá spĺňa jeho požiadavky a na nej nájde formulár, do ktorého má uviesť svoje osobné údaje, vrátane čísla kreditnej karty, termínu ukončenia jej platnosti a verifikačného údaja (CVV). Po ich zadaní a odkliknutí sa zobrazí informácia, že na stránke je chyba, čo ma posilniť zdanie, že ide o pravú web stránku. Zobrazený text oznámi, že transakcia zlyhala. Ak však chce používateľ za svoju lacnú letenku predsa len zaplatiť, zobrazí sa návod ako zaslať peniaze poštovou peňažnou poukážkou.

Používateľ sa takto môže stať obeťou hneď dvakrát. Najprv zašle podvodníkovi informácie o platnej kreditnej karte, s ktorou sa následne dajú vykonávať rôzne transakcie (prevody, platby…) a o ďalšie peniaze môže prísť zaslaním žiadaných peňazí poštovou poukážkou.

Objavené stránky, ktoré sa podarilo identifikovať a zablokovať, ponúkali letenky. Je však pravdepodobné, že sa objavia nové stránky s pestrou ponukou produktov a s rovnakým účelom.

Tento druh online podvodu sa od iných doteraz zaznamenaných podstatne líši. Podvodník nie je tým, kto kontaktuje potenciálneho kupujúceho. V tomto prípade platí, že samotný kupujúci sa počas hľadania lacného tovaru dostáva do kontaktu s podvodnou web stránkou. Používateľ nadobúda falošný dojem bezpečnosti a môže sa nechať ľahko oklamať.

Asi jediná rada v takomto prípade je nedôverovať každej web stránke, z ktorej sa dá zdanlivo lacno a výhodne nakúpiť a robiť online nákupy len na dôveryhodných stránkach. Ak ste na pochybách, je lepšie skúsiť vyhľadať si na Internete dodatočné informácie o danej web stránke. Mali by ste získať aj názory a skúsenosti od ľudí, ktorí jej služby už využili.

Úrady tento druh podvodu už zaregistrovali a začali spolupracovať s IT spoločnosťami venujúcimi sa bezpečnosti, aby používateľov Internetu ochránili a informovali o nebezpečenstve tohto nového druhu internetového podvodu.

O Panda Software
Panda Software (v Slovenskej republike http://www.pan­dasoftware.sk) je vedúcou európskou spoločnosťou zaoberajúcou sa vývojom antivírusových programov pre široké spektrum používateľov: malé, stredné a veľké spoločnosti, ale aj pre domácich používateľov. Produkty spoločnosti, určené pre organizácie ponúkajú bezproblémovú automatickú a centralizovanú administráciu a poskytujú ochranu v rámci celej siete, prostredníctvom viacvrstvovej bezpečnostnej technológie, pre zabezpečenie homogénnej ochrany v spoločnosti, od vzdialených používateľov a pracovných staníc po poštové brány a interné a obvodové servery. Programy sú hodnotené medzinárodne rešpektovanými certifikátmi kvality ICSA, Checkmark, Novell. Medzi hlavné myšlienky okrem vývoja antivírusových a bezpečnostných aplikácii je aj poskytovanie technickej podpory svojim klientom 24h-365d.

Viac informácií:
Vlado Kopčaj
kopcaj@pandasof­tware.sk
Tel. +02/444 55 702

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube