Nový IDOS je přehlednější a jednodušší

[Tisková zpráva] Brno, 26. června 2008 – Největší český vyhledávač jízdních řádů a dopravních spojení IDOS z rodiny serverů iDNES.cz se dočkal nové verze, dostupné na adrese http://jizdnirady.idnes.cz. Kromě rozšíření funkcionality došlo také ke kompletnímu grafickému redesignu a změnám v uživatelském rozhraní, na kterých se podílelo brněnské webdesignérské studio PeckaDesign, s.r.o.

IDOS, provozovaný z pověření Ministerstva dopravy společností CHAPS, je nejnavštěvovanější aplikací pro vyhledávání jízdních řádů a jednou z nejnavštěvo­vanějších stránek na českém internetu vůbec. Právě jeho značné rozšíření mezi veřejností je jedním z hlavních důvodů ke grafickým inovacím. „Při úpravách jsme se snažili, aby byla nová grafika maximálně jednoduchá a přehledná. Měla by být velmi snadno použitelná i pro zcela laické uživatele internetu, kteří často využívají pouze e-mail a IDOS.“ komentuje práci na nové verzi IDOSu Tomáš Bukovský, projekt manažer společnosti PeckaDesign.

PeckaDesign zpracovala pro provozovatele IDOSu moderní grafické návrhy všech stránek a podílela se na tvorbě dynamických prvků uživatelského rozhraní. Hlavním cílem bylo učinit aplikaci přehlednější při zachování stávajících a přidání některých nových funkcí. „Jednou ze zajímavých novinek je funkce Moje spojení, která funguje podobně jako košík v internetovém obchodě. Uživatel si do složky Moje spojení může ukládat spoje, které vyhovují jeho požadavkům, a následně si je vytisknout či poslat na e-mail. Stejně jako zbytek webu, i tato funkce by měla být přístupná i internetovým začátečníkům.“ dodává k novinkám na IDOSu Bukovský.

Kromě vylepšené grafiky a použitelnosti webu došlo i na technické inovace. Nový IDOS pohání upravený algoritmus, který by se měl postarat o rychlejší a spolehlivější vyhledávání. K dispozici je také tzv. našeptávač, který při zadávání názvu výchozí či cílové stanice nabízí možnosti přesných názvů lokalit, které připadají v úvahu. Stanici by díky němu měl nalézt i člověk, který nezná její doslovný název.