Nový počítačový vírus dokáže ohroziť bankové kontá

Nový počítačový vírus dokáže ohroziť bankové kontá

Bratislava, 15.2.2005 – Antivírusoví experti objavili prvý malware útočiaci na nový anti-spyware produkt firmy Microsoft. BankAsh je trojský kôň, ktorý napáda používateľov systému Windows a jeho nebezpečenstvo tkvie v schopnosti zmocniť sa nielen bežných hesiel, ale aj hesiel k online banking službám. Zároveň je schopný paralyzovať AntiSpyware program Microsoft.

Ide o prvý známy pokus napadnúť Microsoft AntiSpyware. Hoci odhalenie nebezpečného trójana je dobrou správou pre používateľov produktov firmy Microsoft, experti Panda Software nevylučujú, že dôjde k ďalším útokom.

Trójsky kôň BankAsh, okrem schopnosti dostať sa k heslám používateľov Internetu, dokáže zablokovať zobrazovanie varovných správ, ktoré používateľa informujú o hroziacom nebezpečenstve. Je tiež schopný vymazať všetky súbory v zložke Program Files.

Program Microsoft AntiSpyware je v súčasnosti voľne dostupný v beta verzii na web stránke firmy Microsoft. Doteraz si ho stiahlo až šesť miliónov používateľov.

Experti odporúčajú všetkým používateľom internetu náležite si chrániť svoje počítače pravidelne aktualizovanými antivírusovými programami a dodržiavať bezpečnostné pravidlá práce v Internete.

Panda Software, aby pomohla čo najviac používateľom udržať ich systémy bez vírusov ponúka na http://www.pan­dasoftware.sk/ bezplatný online produkt Panda ActiveScan.

Panda Software ponúka používateľom aj Virus Alerts e-bulletin, ktorý poskytuje najnovšie varovania o hroziacich vírusoch a ich nebezpečenstvách. Na získanie týchto informácií navštívte http://www.pan­dasoftware.com/ a vyplňte dotazník v sekcii týkajúcej sa Virus Alerts.

Ak chcete získať ďalšie informácie o vírusoch, navštívte Vírusovú encyklopédiu na http://www.pan­dasoftware.com/vi­rus_info/ency­clopedia.

O Vírusovom laboratóriu Panda Software
Keď technici spoločnosti Panda Software obdržia potenciálne infikovaný súbor, pustia sa hneď do práce. Súbor analyzujú a podľa situácie vykonajú niektorú akciu: spätný preklad, makro skenovanie, analýza kódu atď. Ak súbor naozaj obsahuje nový vírus, pripravia detekčné a dezinfekčné programy, ktoré okamžite distribuujú používateľom.

Viac informácií:
info@pandasof­tware.sk