Oficiální stanovisko ČPS k případu nezletilého libereckého „piráta“

[Tisková zpráva] Česká pirátská strana v případě šestnáctiletého studenta z Liberce, který je obviněn z porušování kopírovacího zákona (autorský zákon), zastává názor, že v jeho případě k porušení tohoto zákona nedošlo.

Šestnáctiletý mladík z Liberecka se údajně dopustil trestného činu tím, že na svém webu tzv. embeddingem poskytoval odkazy na různá filmová díla. Embedding je však pouze odkazování na jiný server. Díla byla na serveru, který obsah poskytoval, volně k dispozici a přístupná komukoli i bez WWW stránek našeho „piráta“ – přes jeho server neprošel ani jediný bajt obsahu omezeného kopírovacím zákonem. Veškerý datový tok přehrávaného filmu proudil přímo od odkazovaného serveru do klientského programu návštěvníka stránky (WWW prohlížeč). Podobného „zločinu“ se denně dopouští také například Google a další obecné vyhledávače. Je s podivem, že ČPU nepodá podnět k vyšetřování také na ně, přestože způsobují mnohem větší „škody“. Pokud je však podle ČPU nezpůsobují, pak je nezpůsoboval ani tento šestnáctiletý mladík.

Na základě rozhovoru s obžalovaným (viz odkazy) musíme rozporovat i způsob výpočtu údajné škody, která byla vyčíslena na 138 mil. Kč. ČPU jako vždy operuje maximálními částkami a nevysvětluje, kde získala počty jednotlivých zobrazení. Předpokládá, že každé zobrazení proběhlo do konce a také, že by každý divák i za nedokoukaný film nebo díl seriálu zaplatil. Díla již vysílaná v televizi jsou samostatnou kapitolou a dílo se tak svým způsobem stává veřejným, protože si jej může doma nahrát kdokoli. Pirát uvádí, že denní návštěvnost se pohybovala okolo 7000 lidí (maximálně přibližně 15000 osob), přitom ČPU uvádí, že prostřednictvím tohoto webu došlo ke shlédnutí 15,5 milionu filmů, aniž by to mohla jakkoli doložit. Odkazované servery byly veřejně přístupné odkudkoli. Další rozpor je v tvrzení paní Prchalové, která uvádí, že pirát byl opakovaně upozorněn, zatímco ten tvrdí, že se tak v případě webu cinema-world.biz nestalo ani jednou. Důležitým faktem je, že příjmy webu pocházely v převážné míře z reklamy a kryly náklady na provoz webu. Zisk byl minimální, pokud vůbec nějaký.

Policie je s případem, zdá se, „hotova“. Ve svém prohlášení udává, že mladíkovi prokázala protizákonné zpřístupnění odkazů a způsobení škody přes 138 milionů korun. Přitom však nic nenaznačuje tomu, že by se případem objektivně zabývala a skutečně mladíkovi nelegální aktivitu prokázala.

Marcel Kolaja, člen republikového výboru ČPS, případ komentuje slovy: „Není s podivem, že se ČPU snaží vykonstruovat astronomické škody. Skandální je však přístup Policie. Jako metodu pro stanovení škody totiž zvolila dotaz na ČPU, tedy na stejnou instituci, která podala na mladíka trestní oznámení. Nadto ve svém prohlášení nijak nevysvětluje, co je vlastně na zpřístupnění odkazů protizákonné, ale současně protizákonné chování a způsobení škody prezentuje jako fakt.“

Podnikatel.cz: Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Chtějte údaje k dani z nemovitostí do mailu

Podnikatel.cz: Změny v cestovních náhradách 2017

Změny v cestovních náhradách 2017

DigiZone.cz: Placené VoD a obsah zdarma

Placené VoD a obsah zdarma

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?