Společnost ONL získává ocenění Revit BIM Experience Award za využití metody BIM v rámci inovativní výstavby a uplatnění trvale udržitelného designu

18. 10. 2008

[Tisková zpráva] PRAHA, 17. října 2008 – Společnost Autodesk, světový lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu, udělila ocenění Revit BIM Experience Award společnosti ONL [Oosterhuis_Lénárd], multidisciplinární designérské firmě s kancelářemi v Rotterdamu a Budapešti. ONL byla oceněna za aplikaci metody BIM (Building Information Modeling) při realizaci inovativních stavitelských strategií a k tvorbě vizionářských, nestandardních architektonických návrhů. Ocenění též obdržela za použití prvků trvale udržitelného designu. Metoda BIM umožňuje vznik kvalitního a komplexního designu a zároveň efektivní spolupráci ve všech oblastech stavebního návrhu. Firma ONL za tímto účelem využívá integrované softwarové produkty Revit Architecture a Autodesk 3ds Max Design.

„V souvislosti s tím, jak se budovy stávají stále komplexnějšími, začíná být řízení velkého množství dat pro konstrukci a výstavbu silně závislé na datových souborech procesně generovaných metodou BIM,“ uvedl Gijs Joosen, senior project architect, ONL. „Zpřístupnění všech těchto informací v digitálním modelu pomůže nastavit vysokou úroveň řízení kvality, datové synchronizace a CNC výroby.“

Společnost ONL vznikla v roce 1989 a v současné době zaměstnává architekty, výtvarné umělce, webové designéry a programátory. ONL je známá především díky svému nestandardnímu architektonickému designu a konstrukcí cenově dostupných, na zakázku vyrobených komponent určených pro geometricky složité projekty, ve kterých ani jeden ze základních stavebních elementů není totožný. Rozmanité portfolio projektů společnosti zahrnuje stavby jako jsou WEB v Severním Nizozemsku, Saltwater Pavilion či bytová výstavba F-side v Amsterdamu. Z důvodu potřeby vyšší kvality a koordinace designérských informací ONL začala v roce 2004 používat Revit Architecture pro BIM modelování, který integrovala s řešením Autodesk 3ds Max Design. Implementaci a technickou podporu softwaru Autodesk zajistily firmy MonArch Kft a MacroCad B.V.

Na mnoha svých projektech demonstrovala ONL názorné použití metody BIM. Jedním z příkladů je developerský projekt CET umístěný v srdci maďarské Budapešti u řeky Dunaj s plánovaným otevřením v roce 2010. V rámci tohoto projektu byla ONL vyzvána k přestavbě dvou skladištních hal z 19. století na budovu s poutavým integrovaným designem, který by vizuálně odrážela kontury řeky Dunaj do jejíž blízkosti je situován. Součástí návrhu bude skleněná střecha linoucí se nad prostory obou dosavadních skladišť, které budou zformovány v jeden rozšířený interiér.

K vybudování zvlněného povrchu konstrukce využila společnost softwaru Autodesk 3ds Max Design. K vyřešení systému zavěšení clon na povrchu budovy importoval tým ONL výstupy z řešení Autodesk 3ds Max Design do softwaru Revit Architecture. Poté designéři použili Revit Architecture pro vygenerování architektonických výkresů a plánů a Autodesk 3ds Max Design k tvorbě fotorealistických designérských vizualizací pro posouzení ze strany klientů a městských úřadů. Jednotlivé prvky systému zavěšení clon v projektu CET budou vytvořeny digitálně s pomocí dat vygenerovaných softwarem Autodesk 3ds Max Design. Tato data budou posléze využita pro digitálně řízenou výrobu (CNC). V souladu s principy trvale udržitelného designu byly na model vytvořený v Revit Architecture aplikovány teplotní a světelné studie.

Podrobněji na: http://www.au­todesk.cz:80/ad­sk/servlet/item?id=11985­847&siteID=551663.

O metodě BIM
BIM je integrovaný proces vybudovaný na koordinovaných, spolehlivých informacích o projektu, počínaje designem, přes konstrukci až po výstavbu. Osvojením BIM procesu mohou architekti, konstruktéři, stavební firmy a vlastníci budov jednoduše vytvářet koordinované digitální informace a dokumentaci; využít tyto informace k přesnější vizualizaci, simulaci a analýze výkonu, vzhledu a nákladů a předat projekt rychleji, efektivněji a s menším dopadem na životní prostředí.

O Revit BIM Experience Award
Ocenění Revit BIM Experience Award je určeno profesionálním pracovníkům a pedagogům z oblasti architektury a stavitelství na celém světě, kteří pomáhají transformovat tuto oblast prostřednictvím metody BIM (Building Information Modeling). Autodesk oceňuje firmy v BIM přístupu za inovaci a kvalitu v rámci aplikace platformy Revit, včetně řešení Revit Architecture, Revit Structure a Revit MEP.

O společnosti Autodesk
Autodesk je lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 vyvinul Autodesk nejširší portfolio špičkových řešení digitálního prototypování, která pomáhají zákazníkům prakticky zkoušet nápady ještě před jejich realizací. Společnosti žebříčku Fortune 1000 využívají nástroje Autodesku k vizualizaci, simulaci a analýze reálného fungování svých návrhů už v počátečních stádiích vývoje, což jim pomáhá šetřit čas a peníze, zvyšovat kvalitu a podporovat inovace. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webových stránkách www.autodesk.com nebo www.autodesk.cz.

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?