Oracle koupí Sun

[Tisková zpráva] SANTA CLARA, Kalifornie – 20. dubna 2009, PRAHA – 22. dubna 2009 – Společnosti Sun Microsystems (NASDAQ: JAVA) a Oracle Corporation (NASDAQ: ORCL) oznámily uzavření definitivní dohody, na jejímž základě Oracle koupí kmenové akcie společnosti Sun za 9,50 dolaru na akcii v hotovosti. Transakce má hodnotu přibližně 7,4 miliardy dolarů, neboli 5,6 miliardy dolarů po započtení zůstatků hotovosti a dluhů společnosti Sun.

„Očekáváme, že v prvním celém roce po uzavření bude mít tato transakce růstový efekt v hodnotě minimálně 15 centů na non-GAAP příjmy společnosti Oracle. Odhadujeme, že koupená společnost se bude na non-GAAP provozním zisku Oracle v prvním roce podílet 1,5 miliardou dolarů a v druhém roce tento podíl přesáhne 2 miliardy dolarů. To by z akvizice Sunu udělalo už v prvním roce ziskovější transakci z hlediska zisku na akcii, než jsme plánovali pro akvizice společností BEA, PeopleSoft a Siebel dohromady,“ řekla prezidentka společnosti Oracle Safra Catz.

„Akvizice Sunu transformuje IT průmysl, neboť spojuje ten nejlepší podnikový software s počítačovými systémy pro kritické úlohy,“ řekl generální ředitel společnosti Oracle Larry Ellison. „Z Oracle se stane jediná společnost, která bude schopna vyvinout integrovaný systém, jehož všechny součásti, od disku po aplikace, spolu budou hladce fungovat, takže se zákazníci vůbec nebudou muset zabývat integrací. Přínosem pro naše zákazníky budou nižší náklady na integraci systémů spolu a zároveň vyšší výkon, spolehlivost a zabezpečení.“

Vlastnictví dvou klíčových softwarových aktiv Sunu, Javy a Solarisu, společností Oracle má pro zákazníky zásadní dlouhodobé výhody ze strategického hlediska. Java je jednou z nejznámějších značek a nejpoužívanějších technologií v počítačovém průmyslu a je to nejdůležitější software, jaký kdy Oracle v akvizici koupil. Oracle na softwarové technologii Java postavil svou nejrychleji rostoucí produktovou řadu Oracle Fusion Middleware. Nyní může zajistit pokračující inovace a investice do technologie Java ku prospěchu zákazníků i komunity Javy.

Operační systém Sun Solaris dlouhodobě patří mezi zásadní platformy pro databáze Oracle, které jsou hlavní oblastí podnikání společnosti. Díky akvizici Sunu může Oracle optimalizovat své databáze pro specifické, špičkové vlastnosti Solarisu. Pokud jde o Linux a další otevřené platformy, na jejich podpoře se nic nemění a Oracle bude nadále upevňovat partnerství v počítačovém průmyslu.

„Oracle a Sun jsou v počítačovém průmyslu už déle než 20 let průkopníky a blízkými partnery,“ řekl předseda představenstva společnosti Sun Scott McNealy. „Toto spojení představuje přirozený vývoj našeho vztahu a bude událostí, která určí další podobu počítačového průmyslu.“

„Pro zákazníky, vývojáře, partnery i zaměstnance Sunu po celém světě je to fantastická zpráva. Spojení sil s globálním lídrem na poli podnikového softwaru podpoří inovace a zvyšování hodnoty ve všech segmentech technologického trhu,“ řekl Jonathan Schwartz, generální ředitel společnosti Sun. „Naše platforma Java se týká prakticky každého podnikového systému na světě a miliardy lidí ji používají v mobilech a spotřební elektronice. Operační systém Solaris a počítačové systémy SPARC a x64 vytvářejí podmínky pro konvergenci datových úložišť, sítí a počítačů. Společně s Oraclem budeme rozvíjet inovace a zvyšovat hodnotu pro naše zákazníky i trh jako celek.“

„Sun je průkopníkem v oblasti podnikových systémů a tato akvizice je uznáním inovací a úspěchů u zákazníků, jichž dosáhl. Naši největší zákazníci nás žádali, abychom zaujali na trhu širší roli, která sníží komplexnost, rizika a náklady a přinese vysoce optimalizované řešení založené na standardech,“ řekl prezident společnosti Oracle Charles Phillips. „Tato transakce ochrání a zhodnotí investice našich zákazníků. Zároveň budeme nadále spolupracovat s našimi partnery, abychom poskytli zákazníkům možnost volby.“

Představenstvo společnosti Sun Microsystems schválilo transakci jednomyslně. Transakce podléhá schválení akcionáři společnosti Sun, schválení některými regulačními úřady a dalším obvyklým podmínkám a měla by být uzavřena letos v létě.

K této transakci se konal konferenční hovor. Investoři si jeho záznam mohou poslechnout na webu www.oracle.com/in­vestor, kde bude k dispozici po dobu sedmi dní.