Oracle VM VirtualBox 4.0: pokročilá virtualizace jako open source

30. 12. 2010

[Tisková zpráva] Nová verze softwaru pro virtualizaci od společnosti Oracle je nezávislá na platformě a vylepšuje použitelnost, výkon i škálovatelnost.

Společnost Oracle oznámila dostupnost Oracle VM VirtualBox 4.0, což je nová verze oblíbeného virtualizačního softwaru. Software je nezávislý na platformě a šířen pod open source licencí, čímž dokazuje stálý zájem společnosti Oracle o open source.

Oracle VM VirtualBox 4.0 je součástí komplex­ního portfolia produktů společ­nosti Oracle pro virtualizaci. Umožňuje snadno spustit na desktopu nebo notebooku vedle sebe několik virtuálních operačních systémů, a získat tak větší flexibilitu ve využití počítače. Produkt podporuje širokou škálu hostitelských operačních systémů (tj. „základní“ OS, nad nímž se v rámci VM VirtualBox spouštějí virtuální operační systémy) včetně Windows, Mac OS X, nejpopulárnějších linuxových distribucí (rovněž Oracle Linux) a Oracle Solaris. Nová verze zvyšuje výkon, propustnost a použitelnost. Virtuální (hostované) systémy nyní zvládnou vyšší zátěž, lze je snadno instalovat, spouštět, pozastavit, vypínat i zase mazat. Vylepšena je také spolupráce virtuálních systémů s hardwarem, a to včetně podpory sběrnice PCI Express ze strany virtuální čipové sady.

„Oracle VM VirtualBox 4.0 je třetí hlavní verzí tohoto produktu v průběhu jednoho roku a připojuje se tím k dalším novinkám, které společnost Oracle nabízí na poli virtualizace. Potvrzuje tak důležitost, kterou společnost Oracle virtualizačním technologiím přikládá, a to od desktopů po datová centra,“ uvádí Wim Coekaerts, viceprezident společnosti Oracle pro Linux a virtualizaci. „Vylepšené uživatelské rozhraní a přidaná podpora hardwaru ve virtuálních operačních systémech umožní ještě efektivnější využití tohoto řešení.“

Hlavní vlastnosti Oracle VM VirtualBox 4.0

Vylepšená použitelnost – Nový škálovatelný režim zobrazení umožňuje na monitoru zobrazit více virtuálních operačních systémů. Vylepšena byla správa virtuálních systémů včetně zobrazování jejich náhledů a volitelně i jejich dalších atributů. Pro jednotlivé virtuální systémy lze na ploše snadno vytvářet ikony zástupců a systémy pak spouštět jejich prostřednictvím. Administrátoři i pokročilí uživatelé si mohou rozhraní snadno upravit tak, aby bylo jednoduché nebo naopak komplexní přesně podle jejich potřeb.

Vyšší kapacita a propustnost – Nový asynchronní model I/O (vstup/výstup) pro síťová (iSCSI) i místní úložiště výrazně zvyšuje rychlost práce s těmito úložišti. Nová optimalizace pracovní zátěže umožňuje dokonce i aplikace pro datová centra, například middleware společnosti Oracle, spouštět pro testovací či demonstrační účely i na 32bitových verzích Windows v roli hostitelského operačního systému.

Vylepšené sdílení mezi virtuálními stroji – Vylepšena byla podpora pro systémy kompatibilní se standardem OVF (Open Virtualization Format) a přidána podpora pro formát deskriptorů OVA. Veškeré informace o virtuálním stroji mohou být uloženy v jediné složce, což usnadňuje jejich přímé sdílení mezi virtuálními stroji.

Podpora nejnovějšího virtuálního hardwaru – Nová virtuální čipová sada podporuje sběrnici PCI Express a další hardwarová vylepšení včetně zařízení High Definition Audio. Umožňuje tak realizovat ve virtuálním prostředí i ty nejnáročnější úlohy.

Dostupnost
Oracle VM VirtualBox 4.0 je ke stažení zde. Produkt je zdarma, k dispozici je i jeho zdrojový kód. Rozšiřující modul Oracle VM VirtualBox Extension Pack je zdarma ke stažení pro osobní použití. Pro uživatele Oracle Linux je Oracle VM VirtualBox 4.0 k dispozici též prostřednictvím sítě aktualizací Unbreakable Linux Network.

Další  informace
O společnosti Oracle

Společnost Oracle (NASDAQ: ORCL) celosvětově do­dává nejucele­nější, nejotevřenější a nejlépe integrovaný podnikový software a hardwarové systémy.  Další informace o společnosti Oracle najdete na www.oracle.com

Podnikatel.cz: E-Ježíšek si i letos zařádí. Nákupy od 2 do 5 tisíc

E-Ježíšek si i letos zařádí. Nákupy od 2 do 5 tisíc

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

120na80.cz: Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Stoná vaše dítě často? Upravte mu jídelníček

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET