Otevřená betaverze operačního systému IBM AIX 6 je nyní dostupná ke stažení

25. 7. 2007

[Tisková zpráva] ARMONK, New York, 12. července 2007 — Společnost IBM oznámila vůbec první otevřený beta program svého unixového operačního systému AIX v historii. AIX 6, nejnovější edice tohoto systému založeného na otevřených standardech, využívá technologii nedávno oznámeného mikroprocesoru POWER6 a jeho vylepšení v oblasti úspory energie a virtualizace.

AIX běží na unixových serverech IBM System p založených na technologii POWER. Nová verze operačního systému AIX přinese nové možnosti virtualizace, zabezpečení, téměř nepřetržité dostupnosti a snazší správu. Některé z klíčových funkcí, které IBM plánuje pro AIX 6:

• Softwarová virtualizační technologie Workload Partitions snižuje počet instancí operačního systému, které musí být spravovány při konsolidaci pracovních úloh. Přispívá tak k vyšší energetické účinnosti a nižším nákladům.
  • Live Application Mobility, možnost přenášet spuštěné oddíly Workload Partitions mezi servery bez restartování aplikací, což znamená minimální narušení práce koncového uživatele.
  • Řízení přístupu na základě rolí, které umožňuje administrátorům udělit uživatelům oprávnění pro správu určitých zdrojů systému AIX.
  • Široká řada funkcí, jež přispějí ke zdokonalení managementu a nepřetržité dostupnosti operačního systému a aplikací.

Technologické prvenství systému AIX
Systém AIX ve třech ohledech představuje špičku z hlediska ochrany investic zákazníků do serverů a aplikací. Zaprvé bude AIX 6 fungovat na systémech IBM s procesory POWER4, PowerPC 970, POWER5 i s nejnovějším procesorem POWER6, takže umožní zákazníkům ochránit investice do stávajícího hardwaru a zároveň využívat nové funkce a technologie jako Workload Partitions pro dokonalejší virtualizaci aplikací. Navíc AIX 6 naplno využije možnosti nejnovějšího unixového serveru střední třídy IBM System p 570 – založeného na technologii POWER6 – který byl oznámen v květnu, začal se dodávat od června a má na kontě prvenství v několika srovnávacích testech.

Zadruhé se při vývoji systému AIX 6 klade důraz na plnou binární kompatibilitu s předchozími verzemi systému AIX 5L pro aplikace vyvinuté o dvě generace systému dříve, tedy pro AIX 5.2 a 5.3. Zákazníkům je tak zaručena ochrana investic do těchto aplikací. Veškeré informace o binární kompatibilitě systému AIX 6 jsou k dispozici na webu ibm.com/server­s/aix/os/compa­tibility/.

A v neposlední řadě mohou zákazníci pomocí technologie IBM Advanced POWER Virtualization (APV) nativně provozovat linuxové aplikace v jednom nebo více logických oddílech se systémem SUSE Linux Enterprise nebo Red Hat Enterprise Linux. Tyto aplikace tak mohou být ve stejném fyzickém serveru System p integrovány s aplikacemi pro AIX.

Servery řady IBM System p za posledních pět let postupně, čtvrtletí po čtvrtletí získaly více než 12 procentních bodů podílu na tržbách. HP přitom připravily o pět bodů a Sun o tři. Z hlediska tržeb od zákazníků se tak staly nejúspěšnějším unixovým serverem. Podle IDC dosáhly unixové servery IBM za první čtvrtletí roku 2007 13,3procentního růstu továrních tržeb, což je nejvyšší hodnota ve své kategorii, mají nyní 29,6procentní podíl na tržbách.

Beta program je otevřen všem uživatelům a jeho účelem je poskytnout klientům a nezávislým dodavatelům softwaru (ISV) předběžný přístup k operačnímu systému AIX 6. Stávající klienti systému AIX se mohou k beta programu připojit na webu ibm.com/aix, anebo přímo na webové stránce beta programu http://www-03.ibm.com/ser­vers/aix/6/be­ta.html. Kód betaverze je distribuován v podobě bitových kopií, které si zájemci mohou vypálit na disky CD-ROM nebo DVD.

IBM počítá s uvedením systému AIX 6 do všeobecné dostupnosti v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2007.

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Podnikatel.cz: S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

S.r.o. využívá cizí auto. Jak je to s daněmi?

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?