Pět let spolupráce: Fraport a T-Systems zajišťují bezproblémový chod informačních systémů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

23. 7. 2010

[Tisková zpráva] Společný podnik založen v roce 2005. Srdce IT bije ve výpočetním středisku s velmi vysokou úrovní zabezpečení. Servisní služby v oblasti řízení letišť.

Již pět let zajišťuje společnost “operational services GmbH & Co. KG“ bezproblémový chod systémů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Společný podnik společností Fraport a T-Systems poskytuje IT služby pro jednu z nejvýznamnějších křižovatek letecké dopravy na světě. Aniž by si toho cestující povšimli, doprovází je informační a komunikační technologie od příjezdu na letiště až po nástup do letadla: ať už se jedná o závory parkovacích systémů v garážích, kde si cestující vytahují parkovací lístek, informační systémy navádějící cestující k letadlu, skenery, které automaticky načtou palubní lístek, nebo letištní televize, jejímž sledováním si cestující krátí čekací dobu před nástupem.

Provoz systémů zajišťuje datové centrum s velmi vysokou úrovní zabezpečení, které se nachází v areálu letiště. Budova je vybavena víceúrovňovým zabezpečením proti vniknutí nepovolaných osob a provoz je navíc monitorován více než 40 kamerami. Aby bylo možné zajistit funkčnost leteckého provozu za jakékoliv situace, běží v datovém centru paralelní provoz nejdůležitějších řídicích systémů. Pro data je k dispozici úložiště s kapacitou více než 140 terabajtů.

Mezi další služby poskytované letištěm ve Frankfurtu patří mimo jiné plánování startovacích a přistávacích slotů spolu se zabezpečením leteckého provozu, informační systémy, jako jsou terminály v odletových halách, dohledové zařízení určené pro kritické oblasti, ale také počítačem řízené využívání letištních vlečných vozidel a provoz sítí LAN/WLAN.

S 51 miliony pasažérů a více než dvěma miliony tun přepravovaného nákladu ročně patří frankfurtské letiště ke třem největším křižovatkám letecké dopravy v Evropě a do největší světové desítky.

Kromě frankfurtského letiště jsou zákazníky společnosti T-Systems také letiště Berlin – Brandenburg, Aeroporti di Roma a moskevské letiště Šeremetěvo. Každé páté z největších mezinárodních dopravních letišť, které přepraví ročně 25 milionů pasažérů, využívá dnes služby a řešení společnosti T-Systems.

Společnost T-Systems podporuje prostřednictvím svých ICT řešení a služeb také největší české letiště Praha – Ruzyně. Pro zákazníka v Praze zajišťuje dvě kritické aplikace. V obou případech se jedná o poskytování aplikace formou služby s definovanými servisními a provozními podmínkami. Konkrétně se jedná, obdobně jako na letišti ve Frankfurtu, o poskytování služby Resource Management System (RMS), tedy provozování správy prostředků letiště. Druhou kritickou aplikací je Sort Allocation Computer (SAC), tedy řídicí systém distribuce a třídění zavazadel. V neposlední řadě společnost T-Systems vybudovala pro Letiště Praha bezdrátovou síť. Účelem této sítě je komerční bezpečné zajištění telekomunikačních služeb pro návštěvníky letiště. V rámci RMS se v budoucnu uvažuje o využití stejné platformy i pro provozní správu mobilních zdrojů.

Další informace týkající se řešení pro letiště od společnosti T-Systems najdete na adrese http://www.te­lekom.com/dtag/cm­s/content/dt/de/8126­66.

O společnosti operational services
Společnost operational services GmbH & Co. KG (OS), společný podnik T-Systems a Fraport AG, nabízí zákazníkům IT řešení na míru. Součástí klíčové obchodní činnosti společnosti jsou řízené IT služby. Zákazníci spoléhají na mimořádně bezpečná individuální řešení a servisní služby poskytované společností OS, neboť díky nim dosahují vyšší efektivity a citelných úspor v oblasti nákladů. Jako provozovatel jednoho z nejmodernějších a nejbezpečnějších datových center v Evropě poskytuje společnost operational services služby v oblasti správy infrastruktury a aplikací, databází, middlewaru, vzdáleného dohledu, archivace, migrace, managementu smluv a prostředků, tracking & tracing na velmi vysoké úrovni zabezpečení. Profil společnosti uzavírají služby z oblasti správy identity přístupu, řešení pro spolupráci a konzultace.

Mezi zákazníky společnosti operational services v Německu patří renomované podniky z oblasti letecké dopravy, přepravy, logistiky a automobilového, dodavatelského a výrobního průmyslu a sektoru veřejných služeb.

Coby největší poskytovatel IT služeb pro středně velké podniky v Německu dosahuje společnost operational services ročního obratu ve výši 65 milionů eur. V Německu má společnost čítající 400 zaměstnanců šest poboček. Sídlo společnosti se nachází na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

O společnosti T-Systems
T-Systems Czech Republic nabízí síťově orientovaná ICT řešení a služby zahrnující systémovou integraci, implementaci a provoz ICT systémů. Zaměřuje se především na podnikovou klientelu, a to jak na nadnárodní koncerny s celosvětovou působností, tak i na významné lokální podniky. V roce 2009 činily výnosy společnosti přes tři miliardy korun.

Skupina T-Systems patřící do koncernu Deutsche Telekom AG je jedním z vedoucích evropských poskytovatelů služeb a řešení informačních a komunikačních technologií (ICT) pro podnikové zákazníky. Skupina má přes 45.000 zaměstnanců ve více než 20 zemích světa a její výnosy v roce 2009 činily přibližně devět miliard eur.

Služby společnosti T-Systems představují pro zákazníky optimalizaci procesů, zlepšení kvality a snížení nákladů na oblast interních ICT systémů. To ve svém důsledku poskytuje zákazníkům vyšší flexibilitu a možnost koncentrace na jejich hlavní předmět činnosti.

Informace o společnosti a jejích službách najdete na internetových stránkách www.t-systems.cz nebo na mezinárodních stránkách www.t-systems.com.

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Měšec.cz: Nenechte se ošidit, když vám staví dům

Nenechte se ošidit, když vám staví dům

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč