Podvodné aplikace na Facebooku jsou stále častěji lokalizovány do češtiny

[Tisková zpráva] V minulých dnech na web unikly soukromé informace o 100 miliónech z celkového počtu půlmiliardy uživatelů Facebooku. Sociální sítě se stále častěji stávají terčem útoku a bezpečnostní expert ESET David Harley poukazuje zejména na případy spamovaní a scamování četnými facebookovými aplikacemi. Některé z nich jsou lokalizované i do češtiny nebo slovenštiny.

Reakce Facebooku, že ‘neunikla žádná soukromá data‘ je bohužel pravdivá. Jednalo se totiž o veřejně dostupné informace z profilů, které uživatelé dostatečně nezabezpečili, přičemž Facebook umožňuje nastavit různé stupně soukromí.

Pokud si postižení uživatelé změní nastavení soukromí až nyní, mají smůlu. Jejich data už unikla a jak se zdá, tisíce lidí si už soubor s informacemi stáhly. Nebyl to přitom první bezpečnostní incident na Facebooku v tomto měsíci. Rozsáhlé bylo například šíření podvodných aplikací jako „Pravda o Coca Cole“ či „Video: Učitel skoro zabil žáka“. Šlo o aplikace v anglickém jazyce, ale ESET už zaznamenal i české variace například v případě „Nejtrapnější gól na MS světa 2010“ anebo „Nejzákeřnější důchodce“.

Mnohé z těchto aplikací a červů na sociálních sítích jsou využívány jako marketingový nástroj ale i kyber-kriminálníky, kteří spamují a scamují informace neopatrných uživatelů. „Zamořují uživatele Facebooku, spamují jejich účty a začervují nevyžádanými odkazy celou síť,“ dodává Harley. Uživatel přitom ani nemusí vědět, že aplikaci vůbec použil.

Jak zvýšit bezpečnost na sociálních sítích?
Upravte si nastavení soukromí na Facebooku: Jen přátelé, kterým nejvíce důvěřujete, by měli vidět úplný profil. Využijte možnost limitovaného profilu pro ty ostatní. V nastaveních si můžete vybrat co přesně chcete omezit: statusy, vyjádření, osobní informace či fotografie. Facebook mění čas od času nastavení soukromí, vždy si zkontrolujte zda s nimi souhlasíte. A pokud zjistíte, že osoba mezi přáteli je nedůvěryhodná, jednoduše ji z přátel vymažte.

Neklikejte na odkazy: Rovněž tak, jako byste nikdy neotevřeli podezřelou přílohu v e-mailu – dokonce ani od svého přítele, byste měli postupovat i na Facebooku. Zpráva totiž může pocházet od hackera či počítačového zločince, nikoli přítele.

Za přátele si přidejte jen ty, které opravdu znáte: Uživatelé by neměli akceptovat jako přátele osoby, které neznají, a už vůbec by jim neměli dávat přístup k úplnému profilu. Vždy myslete na to co a s kým sdílíte.

Pokud je něco jednou na webu, už to nesmažete: Nepředpokládejte, že pokud fotografii smažete či dokonce zrušíte celé svoje konto na Facebooku, že jste tato data smazali navždy. Vaše obrázky či informace si už totiž mohl někdo stáhnut. Proto si vždy dvakrát rozmyslete, jaké informace a fotografie dáte na internet.

Buďte opatrní, když instalujete aplikace: Mnohé aplikace třetích stran jsou dílem kriminálníků anebo nevyžádaným spamem. S nimi byste se neradi dělili o Vaše soukromá data.

Rozmyslete si kliknutí na „líbí se mi to“: Předtím než kliknete na „líbí se mi to“, se zamyslete, zda přátelé nemohou být infikováni klikacím červem. Ten začíná kliknutím na „líbí“ a končí tím, že rozesíláte spamové zprávy ostatním. Pokud se chcete tohoto červa zbavit, musíte infikovanou zprávu smazat ze statusu, ze stěny a překontrolovat si i aplikační nastavení pro podezřelé aplikace.

O společnosti ESET
Společnost ESET, která byla založena v roce 1992, je světovým výrobcem bezpečnostního softwaru pro firemní klientelu a domácnosti. Věnuje se celosvětovému boji proti vznikajícím počítačovým hrozbám. Je lídrem na trhu proaktivní detekce počítačových hrozeb. Díky technologii ThreatSense.Net® sbírá ESET data od dobrovolných uživatelů z celého světa, a tak okamžitě reaguje na nové hrozby. Produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus patří mezi technologickou špičku, protože negenerují téměř žádné falešné poplachy. ESET NOD32 Antivirus je podle nezávislé organizace AV-Comparatives nejlepším antivirovým produktem na světovém trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídlí v Bratislavě, pobočky má v Praze, Buenos Aires (Argentina), San Diegu (USA) a má zastoupení ve více než 180 zemích světa. V roce 2008 otevřel ESET vývojové centrum v polském Krakově. Firma patří podle žebříčku Deloitte Technology Fast 500 mezi nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky.