Více než polovina firem letos plánuje omezit IT rozpočty

[Tisková zpráva] Česká společnost ANECT radí firmám, jak v době krize ušetřit na IT

Podle průzkumu společnosti Gartner letos plánuje okolo 55 procent firem omezit nebo pozastavit jakékoliv investice do IT či snížit v této oblasti náklady. Česká společnost ANECT však varuje, že plošné omezování investic do IT může firmám v době krize uškodit. Investice do některých IT služeb totiž firmám naopak umožňují dosáhnout výrazných nákladových úspor.

„Podniková sféra se v letošním roce musí vyrovnávat se situací, která zde nebyla za posledních 50 let. Nikdo ze současných manažerů v praxi neřešil podobné problémy v tak velkém rozsahu a každý hledá řešení, která by pomohla firmám překonat globální ekonomickou krizi bez zásadního poškození jejich podnikání,“ řekl Michal Seidl, technický ředitel společnosti ANECT.

Jednou z cest, jak se negativních vlivů spojených s nepříznivým ekonomickým prostředím vyvarovat, je podle Seidla efektivnější využití informačních technologií. Vhodné technologie a nástroje mohou podle jeho názoru snížit firemní náklady, zvýšit efektivitu zaměstnanců a snížit firemní náklady.

„Podle divize Business Technology Office společnosti McKinsey & Company lze například zvýšit produktivitu zaměstnanců využíváním vhodnějších komunikačních technologií nebo zvýšit spokojenost zákazníků zvýšením rychlosti reakce na jejich požadavky, které umožňují různé typy sítí a spolehlivé spojení,“ dodal Michal Seidl.

V reakci na současný ekonomický vývoj připravila společnost ANECT nové služby, které mohou v krátkém časovém období pomoci firmám obdobných cílů dosáhnout. Jde například o službu „Optimalizace provozních nákladů na informační technologie“ jejímž prostřednictvím může dojít ke snížení nákladů na datové linky, úpravy pravidelných plateb za podporu dodaného vybavení či optimalizaci telefonních poplatků bez poklesu kvality služeb.

Další služby společnosti ANECT umožňují cíleně snižovat cestovní náklady. Jde především o služby spojené s nasazením audio, video a webových konferenčních systémů. Úspor lze však dosáhnout také zjednodušením správy ICT infrastruktury nebo zavedením virtualizačních a archivačních technologií.

Specifickou oblastí, kde mohou firmy šetřit, představuje outsourcing vybrané oblasti ICT, kde ANECT firmám pomáhá odborně posoudit přínosy jednotlivých zvažovaných variant. „Zpomalení ekonomického růstu zvyšuje poptávku po outsourcingových službách, protože jak například ukazuje odhad společnosti IDC, outsourcingové služby budou odolnější vůči různým omezením ve výdajích na ICT než služby a produkty v dalších oblastech ICT,“ vysvětlil Michal Seidl ze společnosti ANECT.

Vzhledem k záměrům firem snižovat rozpočty na IT připravil ANECT i analytickou službu zhodnocení přínosů, která jim umožňuje porovnat očekávané náklady a přínosy ještě před tím, než dojde k jakýmkoliv platbám. „Firma může předem zjistit, jak by se zvažovaný projekt projevil nejen v nákladech, ale i očekávaných přínosech. Teprve po jejich kladném vyhodnocení ze strany potenciálního zákazníka je zahájena realizace,“ uzavřel Michal Seidl.

ANECT a.s. je předním dodavatelem profesionálních řešení z oblasti informačních a komunikačních technologií. Od svého vzniku se společnost orientuje na komplexní dodávky v oblasti komunikačních systémů výstavby multiprotokolových počítačových sítí pro středně velké a velké zákazníky. Nabídka služeb společnosti ANECT a.s. zahrnuje analýzy, konzultace, poradenství, technické návrhy, zpracování projektů, projektové řízení, instalace technologií, záruční a pozáruční servis, servisní pohotovost, technickou podporu a školení uživatelů. V rámci zajištění kvality komplexních služeb zákazníkům je ANECT a.s. partnerem předních světových firem, které se pohybují v oblasti informačních technologií a počítačových sítí. ANECT a.s. dosáhl významné pozice mezi IT firmami získáním nejvyšších úrovní certifikací u svých klíčových partnerů.

K zákazníkům firmy ANECT a.s. patří společnosti jako Česká pojišťovna a.s., ČEZ a.s., DHL, GTS Novera, Iveco a.s., KIA Motors Slovakia, s.r.o., Komerční banka a.s., Kooperativa pojišťovna, a.s., Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo obrany ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Národní banka Slovenska, T-Mobile, Ľudová banka a mnoho dalších.