Pracovníci výzkumného týmu z AVG identifikovali nové hrozby na sociálních sítích

[Tisková zpráva] Političtí hacktivisté zneužili účty uživatelů Facebooku

Amsterdam – 9. června 2010 – Společnost AVG Technologies, výrobce světově nejpopulárnějšího, volně dostupného antivirového programu pro nekomerční účely, dnes upozornila na novou hrozbu šířící se na Facebooku – politický hacktivismus, neboli užívání nelegálních či legálně pochybných digitálních nástrojů za účelem dosažení politických cílů. Během minulého víkendu (5. – 6. června 2010) bylo laboratoří AVG zaznamenáno několik útoků na účty uživatelů Facebooku tureckými hackery v návaznosti na nedávný incident v pásmu Gazy.

AVG Technologies jako první identifikovala útoky, které svou formou nasvědčovaly faktu, že se pravděpodobně jedná o aktivitu dvou jedinců nebo skupin původem z Turecka. Mezi nástroje hacktivismu patří pozměňování webových stránek, přesměrování, krádeže dat, napodobení a zesměšnení webových stránek, virtual sit-ins (kolaps stránek v důsledku přetížení), virtuální sabotáže nebo vytváření klamných aplikací.

„Počet zneužitých účtů je docela malý, doposud kolem padesáti případů, což naznačuje, že se nejedná o automatizovaný útok. Tento počet se však stále, byť zvolna, zvyšuje, “ řekl Roger Thompson, vedoucí výzkumu webových hrozeb společnosti AVG. „Jedná se o historicky první politický hacktivismus, který se objevil na Facebooku.“

Roger Thompson pokračoval: „Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně jedná o útoky tureckých hackerů, kteří se již jednou dožadovali světového rekordu, kdy zneužili 37 tisíc stránek v jediný den, neměli bychom podceňovat možnost, že brzy najdou automatizovaný způsob útoku. Měli bychom být velmi ostražití k tomu, na co klikáme. Myslete před tím, než kliknete.“

Hacktivismus na Facebooku je dalším ze zákeřných útoků, které se čím dál častěji objevují na populárních sociálních sítích. AVG respektuje sílu a moc sociálních sítí v profesionální i soukromé sféře a nezastává názor, že by všechny měly být zavrženy. AVG přináší několik rad, jak se nejlépe ochránit:

• Ujistěte se, že surfujete bezpečně. AVG LinkScanner je bezplatný nástroj, který prověří v reálném čase hrozby číhající na webových stránkách a varuje vás ještě před tím, než kliknete na jejich odkazy.
  • Pokud vás žádá počítač o instalaci přehrávače videí, mějte se na pozoru. Jděte přímo na oficiální stránky přehrávače videí a stáhněte si aplikaci přímo. Nikdy nestahujte prostřednictvím odkazů.
  • Ujistěte se, že máte aktualizovaný bezpečnostní program. Pokud žádný nemáte, můžete si jej stáhnout zdarma od společnosti AVG.

Odkazy

• Pro aktuální zprávy sledujte AVG na Twitteru: http://twitter­.com/officialAV­Gnews
  • Nové trendy a analýzy ze světa bezpečnosti sledujte na AVG blozích http://blogs.av­g.com
  • Staňte se fanouškem stránky AVG na Facebooku: http://www.fa­cebook.com/av­gfree

O společnosti AVG Technologies
www.avg.cz
AVG Technologies je přední mezinárodní poskytovatel bezpečnostních řešení. Produkty se značkou AVG chrání před stále rostoucím objemem různých typů škodlivého kódu 110 milionů počítačů v domácnostech i firmách celkem ve 170 zemích světa. Společnost se sídlem v nizozemském Amsterdamu má téměř dvě desetiletí zkušeností s bojem proti kybernetickému zločinu a také jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci internetových hrozeb. AVG Technologies nabízí i volně dostupnou verzi, kterou lze bezplatně stáhnout z internetu a dovoluje tak začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu. Zvýšit úroveň bezpečnosti ve verzi pro jednoho či více uživatelů lze pak snadno a bez velkých nákladů. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6000 prodejců, partnerů a distribučních týmů včetně Amazon.net, CNET, Cisto, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).