Přenosy dat v mobilních sítích vzrostou během pěti let 66krát

14. 4. 2009

[Tisková zpráva] Přes polovinu přenosů bude v roce 2013 tvořit mobilní video

Praha, 14. dubna 2009 – Podle studie společnosti Cisco vzrostou mezi lety 2008 a 2013 přenosy dat v mobilních sítích 66násobně. Průměrný roční nárůst mobilních přenosů bude činit 131 procent a celkový měsíční objem mobilních datových přenosů dosáhne v roce 2013 dvou exabytů. Odhady byly vypracovány v souvislosti s probíhajícím přechodem na čtvrtou generaci (4G) mobilního internetu, která uživatelům umožňuje více využívat mobilní video a aplikace.

„Postupující přechod na mobilní sítě čtvrté generace 4G způsobuje, že lidé mají mnohem více možností, jak přistupovat k internetu a využívat jeho možností. To způsobuje mohutnou vlnu zvyšování přenosů dat. Velmi rychle se rozšiřují také multimediální mobilní zařízení používající sítě 4G. To vše v budoucnu povede k přechodu na sítě all-IP,“ řekl Suraj Shetty, viceprezident pro marketing v oblasti poskytovatelů služeb společnosti Cisco.

Podle odhadů studie Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile Forecast pro roky 2008 až 2013 dosáhne celkový měsíční objem dat přenesených v mobilních sítích v roce 2013 dvou exabytů. Měsíční objem mobilních přenosů přitom vzroste z jednoho petabytu na jeden exabyt za polovinu času, než kolik to trvalo pevným sítím. Těm se podařilo stejného růstu dosáhnout za 14 let.

Zhruba 64 procent všech světových mobilních datových přenosů budou v roce 2013 tvořit videa. Přenosy mobilního videa porostou mezi lety 2008 a 2013 průměrně o 150 procent ročně a budou podle studie nejrychleji rostoucí kategorií.

Více než 80 procent přenosů dat v mobilních sítích budou v roce 2013 zprostřed­kovávat mobilní zařízení s rychlostmi přenosu vyššími než 3G a datové karty v noteboocích. Jediné mobilní zařízení jako iPhone nebo Blackberry vytváří větší objem datových přenosů než 30 jednoduchých telefonů a jedna datová karta v notebooku vytváří větší objem datových přenosů než 450 běžných telefonů.

Největší průměrný roční růst mobilních přenosů, přibližně 166 procent, očekává studie v Latinské Americe. Následovat bude střední a východní Evropa s ročním růstem 154 procent. Zhruba třetina z celkového objemu mobilních datových přenosů bude v roce 2013 probíhat v Asii a Tichomoří, v západní Evropě to bude přibližně čtvrtina. V západní Evropě půjde v 73 procentech o mobilní video, což bude nejvíc ze všech světových regionů.

Spolu s představením studie dala společnost Cisco volně k dispozici mobilní aplikaci Cisco Global Internet Speed Test (GIST) sloužící k testování rychlosti připojení mobilních zařízení. Umožňuje měřit rychlost připojení jak prostřednictvím Wi-Fi, tak i přes mobilní síť, přičemž záleží na konkrétním místě a době testu. Uživatelé aplikace mohou díky ní rychle zjistit, jaké mají k dispozici připojení. Rychlost síťového připojení mohou rovněž porovnávat s ostatními uživateli telefonů na celém světě a přispívat tak k širšímu porozumění trendů v užívání mobilních datových přenosů.

Například podle zjištění mezi 42 tisíci dosavadními uživateli softwaru aplikace pro iPhone v 60 zemích je světový průměr rychlosti Wi-Fi připojení 1153 Kbps a mobilního připojení 475 Kbps. (Poznámka: Rychlost se určuje nejen podle přístupové rychlosti, ale podle celkové dostupnosti sítě po celé trase spojení.)

Vitalia.cz: Říká amoleta - a myslí palačinka

Říká amoleta - a myslí palačinka

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

120na80.cz: Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

Horní cesty dýchací. Zkuste fytofarmaka

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

Berňák kvůli EET prodlužuje otevírací dobu

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Měšec.cz: Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Jak levně odeslat balík přímo z domu?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem