AVG varuje: přes sociální sítě se šíří velké množství podvodných aplikací

24. 5. 2010

[Tisková zpráva] Adware* využívá triků k nalákání uživatelů Facebooku

AMSTERDAM, 18. května, 2010 – Společnost AVG Technologies, výrobce světově nejpopulárnějšího, volně dostupného antivirového programu pro nekomerční účely, odhalila velmi agresivní a rychle se rozšiřující podvodnou aplikaci, která se během uplynulého víkendu objevila na Facebooku. Výzkumníci ze společnosti AVG zjistili, že program AVG během soboty (od 7h do 16h SEČ) zachytil a zablokoval více než 300 000 pokusů o útok.

„Toto zjištění poukazuje na to, jak účinné a zároveň zranitelné jsou aplikace sociálních sítí. Tento útok byl z hlediska rozsahu ohromující,“ řekl Roger Thompson, vedoucí výzkumu webových hrozeb společnosti AVG. „Co se týče hrozeb, Facebook je velmi citlivý a rychle reaguje na naše podněty a odstraňuje podvodné aplikace, jakmile je najde. Tyto aplikace se však dokáží masivně rozšířit díky přirozené virální povaze sociálních sítí. Je vskutku ohromující, kolik hrozeb se dokázalo rozšířit, než došlo k jejich zastavení.“

Podle výzkumníků společnosti AVG je paradoxem fakt, že útok, který byl ukryt za obrázkem dívky v bikinách lákající oběti, aby si nainstalovali adware do svého počítače, nebyl původně virálního charakteru a objevoval se v různých podobách již během minulého týdne. AVG systém je nastaven tak, aby upozornil výzkumný tým na zvýšenou aktivitu podvodného nebo nezákonného chování na síti. Během devíti hodin detekovaly AVG servery více než 200 000 těchto konkrétních pokusů o napadení počítačů. Pro srovnání, druhá nejvyšší detekce ve stejné době čítala 24 000 podvodných anti-spyware. To znamená, že podvodné Facebook aplikace předčily druhou nejvyšší detekci téměř o desetinásobek.

Během minulého týdne dosáhla detekce podvodné činnosti zhruba čísla 80 000 za den a v pátek 14. května 2010 se snížila na pouhých několik set případů. Výzkumníci AVG v té chvíli doufali, že útok adware by mohl ustat, avšak všechny indikátory naznačovaly, že se připravuje nový a ještě silnější útok.

Thompson dodal: „Je zajímavé, že útok zahájili v sobotu. Asi předpokládali, že během víkendu nebudeme tak bedlivě sledovat dění na síti, avšak výzkumníci škodlivých kódů jsou na tom stejně jako inspektor Clouseau, jsme stále ve službě.“

AVG uznává sílu a moc sociálních sítí a nezastává názor, že by všechny měly být úplně zavrženy. AVG přináší několik rad, jak se nejlépe ochránit:

• Ujistěte se, že surfujete bezpečně. AVG LinkScanner je bezplatný nástroj, který prověří v reálném čase hrozby číhající na webových stránkách a varuje vás ještě před tím, než na ně vstoupíte.
  • Pokud vás žádá počítač o instalaci prohlížeče ke sledování videí, je něco asi špatně. Jděte přímo na oficiální stránky video přehrávače a stáhněte si aplikaci odtud. Nikdy nestahujte prostřednictvím odkazů.
  • Ujistěte se, že máte aktualizovaný bezpečnostní program. Pokud žádný nemáte, můžete si jej stáhnout zdarma od společnosti AVG.
  • Adware: (advertising-supported software) je označení pro aplikace, které se snaží vnutit uživatelům internetu nějakou reklamu, mají obvykle podobu banneru, vyskakujících pop-up oken či ikon.

Odkazy

• Pro aktuální zprávy sledujte AVG na Twitteru: http://twitter­.com/officialAV­Gnews
  • Nové trendy a analýzy ze světa bezpečnosti sledujte na AVG blozích http://blogs.av­g.com
  • Staňte se fanouškem stránky AVG na Facebooku: http://www.fa­cebook.com/av­gfree

O společnosti AVG Technologies
www.avg.cz
AVG Technologies je přední mezinárodní poskytovatel bezpečnostních řešení. Produkty se značkou AVG chrání před stále rostoucím objemem různých typů škodlivého kódu 110 milionů počítačů v domácnostech i firmách v celkem 170 zemích světa. Společnost se sídlem v nizozemském Amsterdamu má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji s kybernetickým zločinem a také jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci internetových hrozeb. AVG Technologies nabízí i volně dostupnou verzi, kterou lze bezplatně stáhnout z internetu a dovoluje tak začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu. Zvýšit úroveň bezpečnosti ve verzi pro jednoho či více uživatelů lze pak snadno a bez velkých finančních nákladů. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6000 prodejců, partnerů a distribučních týmů včetně Amazon.net, CNET, Cisto, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Vitalia.cz: Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Potvrzeno: Pobyt v lese je skvělý na imunitu

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není