Příjmy za diskové storage systémy v Čechách rostou a stejně tak i jejich kapacita

[Tisková zpráva] Praha, 30. října 2006 - Příjmy za diskové storage systémy v České republice v roce 2005 vzrostly o necelých 13% na téměř 99 milionů dolarů a v tomto roce porostou až o 19%. Výsledky nejnovější studie IDC ukazují, že příliv dat do českých firem neustává a zatímco prodeje se zvýšily o necelých 7%, kapacita paměti systémů výrazně vzrostla o 71,5% a dosáhla přes 6000 terabytů.

Aby organizace v České republice dokázaly zvládnout příval dat, stále častěji přechází na externí síťové storage systémy. Tento trend potvrzuje i fakt, že v roce 2004 představovala interní storage třetí největší oblast trhu s diskovými storage systémy, přičemž podíl v roce 2005 se propadl na pátou pozici. Obdobný vývoj byl patrný i u příjmů, které v tomto období klesly o 29,2%.

Oproti tomu výdaje do externích storage systémů se zvýšily o více než 34% a trhy se SAN (storage area networks) a NAS (network attached storage) v porovnání s minulým rokem zdvojnásobily svůj objem. SAN se stala nejoblíbenější technologií tohoto trhu a představovala více než polovinu příjmů. Výchozí pozice NAS nebyla snadná i díky relativně nízké spotřebitelské základně. Navzdory poptávce po externích storage systémech se trh s DAS (direct attached storage) v loňském roce zmenšil a původní téměř 50% příjmy klesly v roce 2005 na 41%.

”Rostoucí popularita SAN však ještě neznamená, že by výrobci od DAS v nejbližší době zcela upustili,” říká Philip Korinek, senior analytik pro oblast storage v IDC CEMA. “Mnoho firem střední a menší velikosti DAS stále využívají díky její jednoduchosti a dostačující kapacitě. Nicméně při soupeření s ostatními rychle se rozvíjejícími konkurenty může výhradní závislost na DAS pro firmu představovat jistý handicap. Výrobci, kteří se zaměřují na tento segment, musí víc než jen prodávat. V první řadě je potřeba firmy vzdělávat, aby si uvědomovaly nezbytnost zavedení storage řešení pro jejich dlouhodobý růst. Pokud tak učiní, přinese to užitek nejen výrobcům, ale i jejich klientům.”

Vedoucí čtveřici v České republice pro loňský rok opět představovaly společnosti HP, EMC, IBM a Dell. HP si v roce 2005 udrželo svou dominantní pozici i přesto, že část svého podílu ztratila ve prospěch EMC, které ji následovalo na pozici druhé. Firma IBM, třetí v pořadí, zaznamenala oproti loňskému roku rovněž úbytek podílu, avšak díky technologickým inovacím a intenzivním marketingovým aktivitám bude pravděpodobně v příštích dvou letech představovat pro ostatní hráče výraznou konkurenci. Top čtveřici uzavírá společnost Dell.

Nová studie IDC Czech Republic Disk Storage 2006–2010 Forecast and 2005 Vendor Shares poskytuje detailní analýzy, závěry a prognózy o dynamice trhu s diskovými storage systémy v České republice. Informace obsažené v této studii pomohou zorientovat se ve změnách a příležitostech, které nabízí odvětví ukládání dat v celém regionu. Čísla a analýzy v této studii jsou výsledkem informací shromážděných z osobních pohovorů s vedoucími IT společnostmi (výrobci, distributory, assemblery, systémovými integrátory, VAR (value-added resellers) aktivními na tomto trhu.