Prohlášení sdružení CZ.NIC k tiskové zprávě společnosti Kraxnet s.r.o.

25. 3. 2011

[Tisková zpráva] V první řadě je potřeba zdůraznit, že se nejedná o smazání nějakého oficiálního archivu domény .cz, jak by k tomu mohl navádět titulek tiskové zprávy, ale o soukromý archiv vytvářený jedním subjektem. O existenci tohoto archivu až do včerejšího dne neměl nikdo žádnou informaci.

Sdružení CZ.NIC vyvíjí maximální úsilí pro uchování veškerých potřebných technologických a statistických dat, které by mohly mít případnou historickou hodnotu, včetně archivace doménových souborů, a proto se žádné škody pro budoucí badatele či historiky neobáváme. Duplikace takového úsilí rozhodně není nutná, naopak se tím zvyšuje možnost zneužití těchto dat.

Sdružení CZ.NIC se snaží o maximální bezpečnost a ochranu osobních údajů obsažených v centrálním registru a průběžně posiluje mechanismy, které k tomuto cíli vedou. Zároveň se  snaží zvýšit transparentnost v přístupu k informacím o doménách, zajistit rovný přístup všech subjektů na trhu s doménami a současně eliminovat existenci historicky vzniklých, neautorizovaných a neaktuálních kopií části obsahu registru, které jsou často zneužívány jako datová základna pro spekulativní chování na trhu s doménami či k rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení, tedy spamování. Úkolem správce registru není vytvářet kolbiště pro válku spekulativně se chovajících registrátorů, ale především zajistit řádnou péči o registr, spolehlivou správu doménových jmen a ochranu osobních dat držitelů domén – tj. skutečných uživatelů a tvůrců obsahu Internetu.

Jedním z kroků bylo zvýšení zabezpečení zóny provedené v minulém roce (přechod podepisovacího algoritmu z NSEC na NSEC3). Dalším prvkem, který má tuto ochranu posílit, je právě omezení přístupů k zónovému souboru. Existence historických smluv umožňujících takový přístup byla v přímém rozporu s logikou těchto kroků, a proto se sdružení rozhodlo všechny smlouvy o poskytování obsahu zóny ukončit a dále zónu poskytovat pouze v rámci obecně prospěšných projektů s účastí sdružení. Výpovědi jsou tedy doručovány všem zúčastněným subjektům.

Smlouva o poskytování přístupu k obsahu zóny byla uzavřena na dobu určitou (12 měsíců) s možností prodlužování. Nikdy tedy žádný ze zúčastněných nemohl počítat s tím, že přístup získal navždy. Výpověď smlouvy byla společnosti Kraxnet s.r.o. poslána již 23. 2. 2011 a obsahovala i  výzvu k případnému předložení projektu, který by poskytování obsahu zóny vyžadoval, a nabídku na jednání nad takovým projektem. Je pro nás tedy překvapivé, že se jednatel společnosti Kraxnet s.r.o., pan Ing. Jiří Kubíček, obrátil na výkonného ředitele sdružení e-mailem až 22. 3. 2011, téměř o měsíc později. Následující den obdržel odpověď včetně vysvětleni situace a výzvy k případné schůzce.

Pravdivou skutečností je, že sdružení CZ.NIC za takovéto situace odmítlo podepsat smlouvu se sdružením CZ.REG, provozovatelem doménového aukčního systému dAukce, kterou předložil předseda jeho správní rady, tedy opět pan Ing. Jiří Kubíček.

Společnost Kraxnet s.r.o. se ke zničení veškerých dat získaných na základě přístupu k zóně pro případ ukončení smlouvy zavázala. Smlouva byla uzavřena za účelem  „vyhledávání v seznamu aktivních domén prostřednictvím služby http://vyhledej­.cz” a nikoliv budování archívu. Svým prohlášením tedy jednatel společnosti Kraxnet s.r.o. vlastně přiznává porušení smluvních podmínek.

Nepřísluší nám komentovat situaci generických domén, jejichž pravidla bývají vzhledem k nadnárodnímu charakteru často odlišná od národních domén. Z průzkumu mezi evropskými správci národních domén vyplývá, že poskytování obsahu zóny libovolnému zájemci je v Evropě ojedinělé.

Tiskovovou zprávu společnosti Kraxnet najdete zde.

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?