Průzkum Expert Elektro: Češi si k Vánocům nejvíce přejí elektroniku

27. 11. 2008

[Tisková zpráva] Datum: 27. listopadu 2008 - Letošní Vánoce budou ve většině českých rodin ve znamení elektroniky. Jak ukazuje průzkum společnosti Expert Elektro, člena úspěšné mezinárodní sítě prodejen elektrospotřebičů, přeje si nejvíce Čechů najít pod vánočním stromečkem LCD nebo plazmový televizor.

Celkem bylo v průzkumu dotázáno 2 878 návštěvníků prodejen Expert Elektro po celé České republice. Celých 41 % z nich si přeje najít pod vánočním stromečkem elektroniku. Jako druhý nejoblíbenější dárek byl zvolen zájezd, následovaný oblečením a kosmetikou. Nejméně dotázaných si přeje dostat DVD a knihy. U samotných mužů vítězí u více než poloviny z nich elektronika. Následují zájezd, oblečení, DVD a knihy a poslední příčku obsadila kosmetika. Ženy nemají tak jasno, elektroniku si přeje pouze třetina, zhruba čtvrtina pak zájezd. Následuje oblečení, kosmetika a pouze 6 % žen chce k letošním Vánocům DVD a knihy. Ženy mladší 18-ti let potěší nejvíce oblečení, které je také druhým nejoblíbenějším dárkem mužů stejné věkové kategorie.

Expertní průzkum se zaměřil také na konkrétní produkty. Pod letošním vánočním stromečkem potěší všechny nejvíce LCD nebo plazmový televizor. Oblíbeným dárkem bude také počítačové vybavení, konkrétně notebooky. Následuje pračka/myčka a digitální fotoaparát/kamera. Průzkum ukazuje, že klesá oblíbenost dárků v podobě mobilních telefonů, které si dotázaní celkově přejí nejméně. Výjimkou jsou pouze mladší 18-ti let, kde se tento produkt spolu s počítačovým vybavením drží na prvním místě. Ženy celkově na rozdíl od mužů upřednostňují před počítačovým vybavením praktičtější produkty, a to pračku/myčku, ty si přeje pětina z nich.

„Průzkum potvrzuje vzrůstající poptávku po LCD a plazma televizorech z poslední doby. Tento trend jsme zaznamenali již v loňském vánočním období, kdy jejich prodej několikanásobně vzrostl. Za dramatickými nárůsty prodejů LCD televizorů, které postupně nahradí technicky zastaralé CRT televizory, vidíme v prvé řadě zahájení digitálního vysílání. Dalšími významnými aspekty jsou jejich velikost, technická vybavenost do budoucna a především moderní design. S postupující penetrací moderních LCD televizorů předpokládáme postupnou obměnu současných DVD přehrávačů za Blu-ray. Jejich v současné době ještě ne příliš masový prodej přikládáme především omezené nabídce filmových titulů, která se bude jistě do budoucna rozšiřovat,“ uvádí Ladislav Pospíšil, marketingový ředitel společnosti Expert Elektro.

Podrobné výsledky průzkumu jsou k dispozici ke stažení zde: http://press.a­mic.cz/cs/expert-elektro/dokumenty-a-prezentace/pruzkum-expert-elektro-graficke-znazorneni/.

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu