Průzkum internetových hrozeb společnosti Trend Micro předpovídá výrazný nárůst ohrožení přes web

[Tisková zpráva] Cupertino, Kalifornie – 18. prosince 2006 — Společnost Trend Micro Incorporated (TSE: 4704, NASDAQ: TMIC), leader na trhu antivirového a bezpečnostního softwaru a souvisejících služeb, zveřejnila svou zprávu o internetových hrozbách za rok 2006 a předpověď na rok 2007. Zpráva vychází z průzkumu uskutečněného a vyhodnoceného laboratořemi TrendLabsSM a vyplývá z ní, že i v roce 2006 organizovaný zločin hrál klíčovou roli při krádežích identity, průmyslové špionáži a vydírání.

Mezi útočníky si značnou oblibu získaly botnety jako oblíbený prostředek pro provedení cílených útoků. V roce 2007 se očekává další nárůst počtu webových hrozeb – útoků, které využívají ke škodlivým aktivitám internet. Tyto útoky budou ve stále větší míře zaměřeny na stránky věnované sociálnímu networkingu. Díky rostoucí rychlosti připojení k internetu stoupá oblíbenost stahování mediálních souborů, populárních programů a dalších typů dat. Útočníci ve stále větší míře využívají stránek pro veřejný networking, na nichž ukrývají svůj malware. Nic netušící uživatelé si stahují škodlivé soubory, které často vedou ke spuštění hned několika infekcí v počítači najednou.

Hlavní motivací většiny útoků zůstávají peníze. Během roku 2006 se do popředí dostal obrázkový spam, který napomáhá růstu výroby nelegálních napodobenin značkových léků a obchodu s nimi. Při úsilí vydělat peníze na domácích i podnikových uživatelích navíc spojili své síly hackeři a skupiny vytvářející spyware a malware.

V roce 2006 prakticky vymizely velké virové epidemie a byly nahrazeny menšími cílenými nebo regionálními útoky. Cílený útok se zaměřuje na určitou skupinu lidí – jako je určitá společnost nebo skupina uživatelů. Regionální útoky si jsou podobné, ale zasahují zemi nebo region s pečlivě zhotoveným malwarem, který využívá určitý typ události, který by mohl být pro danou cílovou skupinu významný. Epidemie jsou v této nové situaci značně odlišné – zasahují menší počet lidí a často kombinují více částí malwaru s cílem vytvořit smíšenou hrozbu.

Trend Micro očekává, že tento trend bude pokračovat i v roce 2007 a později.

Mezi významná zjištění uvedená ve zprávě 2006 Threat Report and 2007 Forecast společnosti Trend Micro patří:

• Počet digitálních hrozeb se meziročně v průměru zvýšil o zhruba 163 procent
  • Webové hrozby se od minulého prosince zvýšily o 15 procent a za rok 2006 dosahují téměř půl milionu hlášení
  • Boj proti spywaru dosáhl zdá se svého vrcholu a z některého adwaru se v souvislosti se zneužíváním klikání pomalu stává malware
  • Společnost Trend Micro identifikovala každý měsíc v průměru více než dva miliony různých spamů proudících internetem
  • Výrazně vzrostl i počet botů. Trend Micro zjistila od minulého prosince průměrný nárůst 15 procent, když se každý měsíc objevilo více než 140 000 botů

„Počítačový zločin přerůstá v organizovaný zločin, v němž už není místo pro jednotlivé útočníky,“ řekl Jamz Yaneza, výzkumný analytik zabývající se hrozbami. „Náš výzkum ukázal, jak se hrozby postupně mění z rychlých a rozsáhlých epidemií na propracované útoky zasahující velmi specifické skupiny uživatelů. Webové hrozby vyspívají a uživatelé by měli být ještě opatrnější ohledně toho, co stahují a instalují – smíšené hrozby jsou ve svých snahách o zcizení podnikových či osobních údajů a peněz mnohem lstivější než dříve.“

DigiZone.cz: Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

Optimedia: hybridní kampaň Nescafé

DigiZone.cz: R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

R2B2 a Hybrid uzavřely partnerství

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Podnikatel.cz: Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vládu obejde, kvůli EET rovnou do sněmovny

Vitalia.cz: Jsou čajové sáčky toxické?

Jsou čajové sáčky toxické?

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte