Průzkum společnosti McAfee ukazuje, že mobilní bezpečnost znepokojuje většinu uživatelů

11. 2. 2008

[Tisková zpráva] 59% respondentů se domnívá, že odpovědnost za zabezpečení nesou primárně operátoři

Praha, 11. února 2008 (Světový mobilní kongres, BARCELONA, Španělsko) – Společnost McAfee, Inc. (NYSE: MFE) oznámila výsledky nového průzkumu, podle nichž se téměř tři čtvrtiny (72 %) uživatelů mobilních služeb obávají, že se jich dříve či později dotknou otázky zabezpečení těchto služeb. Obava z bezpečnostních rizik se spojuje především se stahováním multimédií, mobilními objednávkami (rezervacemi) a platbami. Studie Mobile Security Report 2008 společnosti McAfee podrobně analyzuje zkušenosti uživatelů s tradičními i nově zaváděnými mobilními službami a jejich obavy a očekávání v oblasti mobilní bezpečnosti.

Klíčová zjištění studie:

• 86 % uživatelů se obává o bezpečnostní rizika týkající se jejich mobilního zařízení, jako je nárůst podvodných účtů, ztráta informací nebo krádež zařízení
  • Celosvětově si více než třetina (34 %) uživatelů klade otázky o obecné bezpečnosti mobilních zařízení a služeb
  • Nejméně 79 % uživatelů vědomě používá nechráněná zařízení a dalších 15 % si úrovní zabezpečení není jistých
  • Více než polovina uživatelů (59 %) předpokládá, že primární odpovědnost za zabezpečení mobilních zařízení a služeb mají operátoři

Problémy pokročilých nově zaváděných služeb
Míra důvěry v tradiční mobilní služby, jako je přenos hlasu a zasílání zpráv, zůstává relativně vysoká. Více než polovina respondentů (55 %) ale vyjadřuje znepokojení týkající se použití mobilních služeb pro platby a bankovní operace. Kromě toho se více než 40 % uživatelů obává stahovat multimediální soubory nebo používat mobilní telefon pro transakce typu objednávání a rezervování vstupenek. Lidé, kteří mobilní zařízení používají k surfování po Internetu, vyjadřují obavy o 80 % častěji než ti, kdo internetové služby nevyužívají. Více než 72 % uživatelů také vyjadřuje obavy ve vztahu k zabezpečení nově zaváděných mobilních služeb. Míra obav roste spolu s vyspělostí trhu.

Reálná zkušenost s mobilními hrozbami
Incidenty v oblasti mobilní bezpečnosti se zatím svou mírou a rozsahem nemohou měřit s hrozbami na osobní počítače, jejich objem i propracovanost ale roste. Celosvětově se ohrožení viry pro mobilní platformy dotklo již více než jednoho uživatele z deseti (14 %), ať už šlo o přímý dopad nebo o incident týkající se někoho, koho respondent zná. Tato skutečnost má dopad na důvěru uživatelů; 80 % respondentů se obává možnosti, že by jejich přátelé či kolegové mohli být infikováni viry určenými pro mobilní zařízení.

Dalším trendem je rozmach mobilního messagingu. Více než třetina uživatelů (38,6 %) tvrdí, že nežádoucí spam dostává tímto způsobem častěji než jednou měsíčně. V Japonsku je dokonce více než čtvrtina respondentů (26,1 %) spamu vystavena denně.

Odpovědnost za zabezpečení
Ačkoliv uživatelé vyjadřují o oblast bezpečnosti rostoucí obavy, 79 % z nich vědomě používá nechráněná mobilní zařízení a dalších 15 % si úrovní zabezpečení není jistých. Téměř 60 % uživatelů se domnívá, že primární odpovědnost za zabezpečení mobilních zařízení i služeb mají operátoři. Více než polovina (56 %) respondentů soudí, že bezpečnostní funkce by měly být předinstalovány na mobilní zařízení již při prodeji a poskytovány zákazníkům zdarma.

Strategie McAfee Mobile Security Risk Management znamená vícestupňový modulární přístup navržený pro mobilní operátory. Umožňuje jim vytvořit rámec zabezpečení, na němž budou založeny budoucí služby, umožňuje operátorům porozumět povaze bezpečnostních rizik a zmírnit jejich vliv na podnikání, uklidnit uživatele a předejít negativnímu dopadu nebezpečných útoků na pověst firmy.

Průzkum McAfee Mobile Security Report 2008 byl proveden společností Datamonitor mezi 2 000 uživateli mobilních služeb. Odpovědi byly získány mezi uživateli v USA, Velké Británii a Japonsku.

Podrobnější statistické údaje a výsledky lze získat ve studii McAfee Mobile Security Report 2008. Informace můžete získat také u zástupců společnosti McAfee na světovém kongresu 3GSM v Barceloně 11.-14. února 2008 (společnost McAfee vystavuje v sekci 75) a v on-line podobě na webu http://www.mca­fee.com.

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...