První optická síť FTTH-PON na jižní Moravě

[Tisková zpráva] OPTOKON oznamuje, že ve spolupráci se společností iWebs s.r.o. z Jihlavy dokončil ve Znojmě instalaci pasivní optické sítě FTTH-PON – první sítě z několika dalších, které jsou plánovány na jižní Moravě. Dohoda o dodávce pasivních a aktivních součástí pro sítě FTTH založené na technologii PON byla uzavřena na jaře 2009.

Tento inovativní a revoluční projekt napojuje každého koncového uživatele optickým kabelem, který je přiveden přímo do jejich domova (Fiber to the Home). U každého uživatele končí přípojka optickou koncovou jednotkou (ONU), která pro něj zajišťuje tzv. Triple Play Services – vysokorychlostní přenos dat, internetovou telefonii (VoIP) a internetový přenos televizního signálu (OptoMedia IP TV). Síť PON nyní pokrývá tři sídliště ve Znojmě a má již 1000 předplatitelů, u nichž jsou instalovány optické rozváděče (frame) a rozbočovače (splitter), které jsou součástí řešení OPTOKONcept. Jedno optické vlákno přivedené do budovy může připojit až 32 jednotek ONU. Tyto jednotky OPTOKON odebírá od svého partnera společnosti ZyXEL Communications Czech s.r.o.

Jiří Štefl, výkonný ředitel a CEO společnosti OPTOKON, k tomu řekl „Tento vlajkový projekt vnímáme jako velký krok vpřed pro OPTOKON, od projektové fáze až k fyzické dodávce produktů z řady OPTOKONcept. Spolu s našimi partnery se těšíme na další spolupráci a další úspěchy v budoucích projektech FTTH, v České republice i v zahraničí.“

Ivo Burian ze společnosti iWebs uvedl „S celou realizací sítě PON FTTH jsme velmi spokojeni – od projektové přípravy zajišťované společností OptoNet Communication, přes dodávku pasivních optických komponentů od společnosti OPTOKON, až k jednotkám OLT a ONU od společnosti ZyXEL. Během instalace infrastruktury PON a jejího uvádění do provozu jsme se nesetkali s žádnými vážnými problémy. V současné době provádíme instalační práce u posledního sídliště, zatímco dva první díly této sítě jsou již na místě a jsou plně funkční. Realizace projektu trvala přesně jeden rok.“

Milan Baran, výkonný ředitel společnosti ZyXEL Communcations Czech, dodává „Aktivní spolupráce se společností OPTOKON a dalšími partnery, jako je iWebs, jsou klíčem k úspěchu, zvláště při instalaci nových technologií jako PON. Úzká spolupráce během skutečné realizace poskytuje cenné informace a zkušenosti pro všechny zúčastněné strany; prodejní organizaci pomáhá vyladit všechny důležité funkce a umožňuje nám okamžitě reagovat a pomoci partnerům. Jedná se o třístranný vztah mezi prodejní organizací, technologickým partnerem a zastřešující společností, který se ukazuje jako nejefektivnější způsob, jak realizovat a vyladit tyto technologie pro skutečné použití, např. v metropolitní síti ve Znojmě.

O společnosti OPTOKON
OPTOKON je technické centrum se sídlem v Evropě založené v lednu 1991. OPTOKON je primárně výrobní divizí pro výrobu optických vláken společnosti Methode Electronics, Inc. a zabývá se vývojem, výrobou a prodejem produktů v oblasti optických vláken na samé špici současných technologických možností. V roce 1999 byla vytvořena kalibrační laboratoř OPTOKON, která má certifikaci ISO 17025 (CAI reg. č. K2315) a která se zabývá kalibrací testovacích zařízení pro produkty v oblasti optických vláken. FTTH požadavky všech zákazníků nachází svá řešení v rámci komplexního systému FTTH-OPTOKONcept. Další informace o společnosti OPTOKON naleznete na www.optokon.com.