První soutěž Microsoftu pro vývojáře open-source software má své vítěze

11. 11. 2009

[Tisková zpráva] Vítěznou aplikaci v kategorii o nejstahovanější aplikaci si dodnes stáhlo téměř 4 000 uživatelů z celého světa

Praha, 11. listopadu 2009 – Microsoft vyhlásil výsledky své historicky první soutěže o nejlepší open-source aplikace. Zúčastnit se mohl každý, kdo ve vývojových nástrojích Microsoftu vytvořil open-source projekt nebo dokázal rozšířit funkce některého z produktů od Microsoftu. Do poroty zasedli šéfredaktoři tří portálů (Petr Krčmář rozhodoval za Root.cz, Martin Malý reprezentoval Zdroják.cz a David Polesný Živě.cz.), dále Filip Molčan, předseda OSS Aliance, a Roman Šuk jako zástupce Microsoftu. Porota rozhodovala ve třech kategoriích a vybrala tyto vítěze:

Cena novinářů
Vítězem se stal Jaroslav Jirava s projektem „Azure desktop“. Jeho řešení si klade za cíl vytvoření desktopového uživatelského rozhraní pro přístup k datovým službám a úložištím, které jsou poskytovány a spravovány službou Windows Azure. Aplikace může být vhodná především pro administraci zdrojů a jejich prohlížení, zároveň ale může být dobrou učební pomůckou pro vývojáře, kteří chtějí využívat služeb poskytovaných prostřednictvím služby Windows Azure.

Cena za nejlepší rozšíření produktů společnosti Microsoft
V této kategorii vyhrál Vít Steklý se svými spolužáky s projektem „Windows Live Writer for Windows Mobile“. Jde o obdobnou aplikaci Windows Live Writeru naprogramovanou pro platformu Windows Mobile. Pomocí aplikace lze jednoduše publikovat příspěvky na blogovací systémy jako Live Spaces, Wordpress, Drupal a další.

Nejstahovanější projekt
Tuto kategorii rozhodli přímo uživatelé, a to prostřednictvím počtu stažení aplikace z portálu Codeplex.com. Vítězem se stal Zbyněk Poulíček a projekt Windows Live Calendar Gadget. Tento projekt, primárně vyvinutý pro Windows 7, dokáže zobrazit události z veřejných kalendářů na calendar.live.com a měl by také obecně podporovat *.ics soubory. Kalendář je určený pro uživatele služby Windows Live Calendar, kteří chtějí mít přehled o svých plánovaných aktivitách.

Zajímavostí je počet stažení posledně jmenované aplikace. Za necelé dva měsíce si ji stáhlo prostřednictvím portálu Codeplex.com (www.codeplex.com) více než 4 tisíce uživatelů z celého světa. Tento projekt ukazuje jak vývojář pomocí přístupu open-source software v kombinaci s produkty Microsoftu dokáže rychle rozšířit svou aplikaci doslova do celého světa. Výherci dostali zajímavé ceny v podobě notebooků nebo Xboxu a díky partnerům soutěže získali příležitost zviditelnit své aplikace.

Garantem soutěže je OSS Aliance v České republice a mediálními partnery jsou Root.cz, Zdrojak.cz a Zive.cz. Podrobnější informace o soutěži naleznete na stránkách www.microsoft­.com/cze/open­source.

O open-source
Za open-source se pokládají takové aplikace, které jsou šířeny se zachováním určitých práv a svobod pro jejich koncového uživatele. Jde o práva spouštět program za jakýmkoliv účelem, studovat, jak program pracuje, přizpůsobit ho svým potřebám (za předpokladu přístupu ke zdrojovému kódu), redistribuovat kopie dle svobodné vůle, vylepšovat program a zveřejňovat tato zlepšení.

O OSS Aliance
Cílem sdružení je pomáhat správním orgánům řešit otázky, zda je vhodné přejít či nepřejít na open-source, a jejich následné využívání pro činnost státní správy, samosprávy i soukromého sektoru. Stejně tak i podpora svobodného softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, otevřených standardů a bezpečnosti v oblasti softwaru, dat a telekomunikací především v oblasti veřejné správy a školství. http://www.oss.cz

O společnosti Microsoft
Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?