První tisíc domén s DNSSEC

5. 8. 2009

[Tisková zpráva] Praha 5. srpna – Bezpečnostní technologie DNSSEC chrání od včerejšího dne více než 1 000 domén s koncovkou CZ. Vyplývá to ze statistik, které sleduje sdružení CZ.NIC, správce české národní domény. DNSSEC zvyšuje bezpečnost systému doménových jmen (DNS) a chrání tak informace, jež jsou v tomto systému uložené, před zfalšováním a zneužitím. Česká republika je jednou z šesti zemí využívajících DNSSEC pro ochranu své národní domény.

„DNSSEC si své uživatele získává postupně, tak jako všechny moderní technologie. Pro ty, kteří ho už využívají, má určitě svou cenu. Není nutné, aby tato technologie chránila stránky s fotkami z dovolené nebo běžné blogy. Význam má pro společnosti usilující o co největší bezpečnost svých informací na internetu. Mezi takové patří banky, média nebo například úřady státní zprávy. Jsme rádi, že řada institucí z těchto skupin už v České republice DNSSEC využívá,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Úplně první začal využívat DNSSEC pro svou ochranu informační portál Lidovky.cz. K němu se od září loňského roku přidaly například knihkupectví Kosmas (kosmas.cz), informační portály Lupa (Lupa.cz) a Root.cz nebo Hypoteční banka (hypotecniban­ka.cz). „Podepsaná“ DNSSEC je také doména eu2009.cz symbolizující naše nedávné postavení v Evropské unii.

O technologii DNSSEC
DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost služby doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.nic.cz nebo www.dobradomena.cz, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech. Sdružení CZ.NIC, jako správce registru domén .CZ a ENUM, zavedlo tuto bezpečnostní technologii pro držitele těchto domén a uživatele českého internetu v roce 2008. Více informací na internetové adrese www.nic.cz/dnssec/.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 60 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC jsou na internetové adrese www.nic.cz.

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET