Rebríček najrozšírenejších vírusov zostavený podľa štatistík Panda ActiveScan vo februári 2006

[Tisková zpráva] 2. marec, Bratislava - Spoločnosť Panda Software publikovala februárový rebríček najrozšírenejších vírusov zostavený na základe detekcií bezplatného antivírusového riešenia Panda ActiveScan (www.activescan.com) na Slovensku aj vo svete.

Už deviaty mesiac po sebe sa na vrchole nachádza červ Sdbot.ftp. Hneď za nim sa umiestnil jeden z najstarších škodlivých kódov v rebríčku Netsky.P. Tretie miesto obsadil Metafile, ktorý je dôkazom toho, že dochádza k aktívnemu zneužívaniu zraniteľností vo fungovaní WMF súborov. Štvrté miesto patrí škodlivému kódu Tearec.A, ktorý získal veľkú mediálnu pozornosť v januári a od februára sa má spúšťať každý tretí deň v mesiaci.

Tabuľka výskytu vírusov, červov a trojanov na celom svete vo februári 2006:

1. W32/Sdbot.ftp
  2. W32/Netsky.P.worm
  3. Exploit/Metafile
  4. W32/Tearec.A.wor­m!CME-24
  5. W32/Sober.AH.wor­m!CME-681
  6. W32/Bagle.GS.wor­m!CME-328
  7. Trj/Qhost.gen
  8. W32/Gaobot.gen.worm
  9. W32/Alcan.A.worm
  10. W32/Parite.B

Slovenský rebríček vo februári 2006:

1. W32/Sdbot.ftp
  2. W32/Netsky.P.worm
  3. HTML/Gum.A
  4. Univ.EO
  5. JS/Ider.A.worm
  6. W32/Sdbot.GHQ.worm
  7. Trj/Citifraud.A
  8. W32/Bagle.GS.wor­m!CME-328
  9. W32/Bagle.pwdzip
  10. Trj/Qhost.gen

Vo februárovom Top 10 je badať pokračujúci trend nárastu výskytu červov. V decembri obsadili 6 z 10 priečok, v januári 7 z 10 a vo februári sa zvýšil počet už na 8. Najviditeľnejším príkladom úspechu červov je Tearec.A (CME-24), známy aj ako Kamasutra. Masové rozšírenie si zaistil využitím techník sociálneho inžinierstva, konkrétne e-mailov, ktoré sľubovali erotický obsah.

Sociálne inžinierstvo stojí aj za vysokým výskytom červa Sober.AH, ktorý koncom novembra spôsobil Oranžový poplach. Šíri sa, okrem iného, aj ako varovanie, ktoré má pochádzať od FBI.

Z radu vybočuje aj škodlivý kód Metafile, ktorého hlavným účelom je zneužívať bezpečnostnú dieru v GDI32.DLL, ktorú využívajú také programy ako napríklad Windows Picture a Fax Viewer. Negatívne ovplyvňuje tieto platformy Windows: 98, Millennium Edition (ME), 2000, XP a Server 2003. Ukazuje sa, že tvorcovia škodlivých kódov využívajú k šíreniu svojich výtvorov najnovšie zraniteľnosti, v tomto prípade zraniteľnosť, ktorá využíva WMF súbory.

Ak sa chcete vyhnúť týmto, alebo akýmkoľvek iným škodlivým kódom, Panda Software odporúča udržiavať antivírus stále aktualizovaný. Zákazníci Panda Software majú prístup k aktualizáciám, vďaka ktorým môžu detekovať a dezinfikovať tieto škodlivé kódy.

Panda Software ponúka používateľom bezplatný Panda ActiveScan umiestnený na http://www.pan­dasoftware.sk. Webmasteri, ktorí by chceli umiestniť ActiveScan na svoje web stránky, môžu obdržať HTML kód bezplatne na info@pandasof­tware.sk

Novinkou v ponuke Panda je bezplatný detektor spyware SpyXposer: http://www.pan­dasoftware.com/pro­ducts/spyxposer/com/spyx­poser_principal­.htm.

Panda Software ponúka aj Virus Alerts e-bulletin, ktorý poskytuje najnovšie varovania o hroziacich vírusoch a ich nebezpečenstvách. Na získanie týchto informácií navštívte http://www.pan­dasoftware.com/ a vyplňte dotazník v sekcii týkajúcej sa Virus Alerts.

Ak chcete získať ďalšie informácie o vírusoch, navštívte Vírusovú encyklopédiu na http://www.pan­dasoftware.com/vi­rus_info/ency­clopedia.