Řecko i nadále vévodí on-line prodeji letních dovolených

[Tisková zpráva] Nejžádanější destinací Čechů, nakupujících letní dovolenou po internetu, je i pro letošní rok Řecko. To si svoji pozici oproti minulému roku ještě více upevnilo, když z celkového objemu on-line objednávek letních dovolených ukrojilo 24 %. Za Řeckem následují další oblíbené letní destinace - Tunisko a Chorvatsko. Zájem Čechů o Chorvatsko je však rok od roku slabší.

I přes velký zájem o dovolenou v Chorvatsku, lze v pořizování zájezdů do této destinace sledovat jistou stagnaci. Ta je podle Michala Tůmy, marketingového ředitele společnosti INVIA.CZ, způsobena kombinací několika faktorů. „Jak roste ekonomická síla Čechů, roste i zájem o dražší dovolené a Chorvatsko tím ztrácí na oblibě. Svou roli hraje i geografická blízkost a snadné dorozumění. Hodně lidí se tak nebojí navštívit Chorvatsko individuálně,“ ří­ká.

Naopak stále oblíbenějšími se stávají zejména Egypt (10 %) a Bulharsko (9 %). Zvláště Bulharsko, které je v podobné cenové hladině jako Chorvatsko, má šanci se v budoucnu stát velkým hitem letní sezóny a v zájmu českých klientů jej předstihnout.

Mezi další oblíbené země v on-line prodeji zájezdů se letos dostaly převážně středozemní státy jako Itálie (7 %), Turecko (6 %), Španělsko (5 %), Francie (3 %) nebo Černá hora (2 %). Průměrná částka, kterou zákazník za letní dovolenou utratí, činí 12 500 Kč.

Letní destinace dle objemu on-line objednávek na INVIA.CZ:
Řecko 24 %
Tunisko 15 %
Chorvatsko 11 %
Egypt 10 %
Bulharsko 9 %
Itálie 7 %
Turecko 6 %
Španělsko 5 %
Francie 3 %
Černá Hora 2 %

O společnosti INVIA.CZ
Společnost INVIA.CZ, s.r.o. je největší online cestovní agentura v České republice s polovičním podílem trhu. Prodává zájezdy od více než 200 cestovních kanceláří do celého světa za stejných podmínek jako pořádající cestovní kancelář, tzn. bez navýšení ceny. Od května 2005 působí na Slovensku jako INVIA.SK, od loňského roku působí i v Polsku a Maďarsku jako INVIA.PL a INVIA.HU. Většinovým vlastníkem společnosti INVIA.CZ je švýcarská investiční skupina Internet Travel Holding AG.