Recyklované mobilní telefony pomohou Lince bezpečí

[Tisková zpráva] Nechte svůj starý mobil pomáhat! S touto výzvou se obrací Telefónica O2 na všechny uživatele mobilních telefonů, kteří stále vlastní starý či nefunkční mobilní přístroj a neví, jak s ním správně naložit.

Za každý mobilní přístroj, který lidé odevzdají na jakékoliv ze značkových prodejen O2, věnujeme prostřednictvím Nadace O2 25,– Kč na provoz Linky bezpečí, jediné bezplatné celostátní linky na pomoc dětem a dospívajícím v krizových životních situacích. Odevzdané telefony jsou předány k ekologické recyklaci. Recyklační program zajišťuje neziskově hospodařící REMA Systém, a.s., která buduje systém sběrných míst pro elektroodpad po celém Česku.

„Činnost Linky bezpečí považujeme za nezbytnou, a proto každoročně poskytujeme na její provoz více než 4 miliony korun. Cílem naší nové kampaně je nejen motivovat občany k ekologickému chování, ale především snaha ještě více pomáhat těm, kteří to potřebují,“ říká Salvador Anglada, generální ředitel společnosti Telefonica O2 a čestný člen správní rady Nadace O2. „Rozhodli jsme se nejít komerční cestou, např. formou nabídky slev zákazníkům. Raději jsme zvolili podporu Linky bezpečí, která právě prostřednictvím telekomunikačních služeb pomáhá dětem,“ dodává Anglada.

Bezplatné číslo Linky bezpečí 800 155 555 slouží především dětem, které si nevědí rady se svými problémy, cítí se ohrožené, osamělé, zrazené, zmatené a z nejrůznějších důvodů se nechtějí nebo nemohou svěřit svému okolí. Linka bezpečí denně přijímá a řeší 300–400 dětských nouzových volání. Kromě toho provozuje také Internetovou linku bezpečí a rovněž Rodičovskou linku, jež je určena dospělým, kteří se chtějí poradit ve věci výchovy svých dětí. Vedle rodinného a výchovného poradenství rodičům, prarodičům a pedagogům přijímá linka často i ohlášení podezření z týrání, zneužívání nebo zanedbávání dětí z okolí volajících, kteří mají strach obrátit se na policii. Více na www.linkabezpe­ci.cz.

Mobilní telefony znamenají nemalou zátěž pro životní prostředí. Kromě pomoci Lince bezpečí je cílem kampaně motivovat uživatele mobilních telefonů k ekologickému myšlení. Již od června 2005 platí zákon o recyklaci elektroodpadu, a tedy i mobilů. Jejich uživatelé však mají prozatím jen malé povědomí o tom, jak správně nakládat se starými telefony. Počet přístrojů přijatých k recyklaci je jen zlomkový oproti počtu prodaných kusů. Pokud mobil místo v recyklačním procesu skončí na skládce, stává se poměrně významnou ekologickou zátěží. Například měď se sice podílí na hmotnosti telefonu jen 15 %, ale její podíl na toxicitě je 45 %. A k tomu samozřejmě plasty, které se rozpadají stovky let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).