Red Hat nastavuje nové standardy pro příští generaci operačních systémů

15. 11. 2010

[Tisková zpráva] Za podpory špičkových partnerů vstupuje Red Hat Enterprise Linux 6 na trh; nabízí podnikovému IT pevné základy pro budoucnost zaměřenou na virtualizaci a cloud computing.

PRAHA, 15. listopadu 2010. Red Hat, Inc., přední světový poskytovatel open source řešení oznámil dostupnost Red Hat Enterprise Linuxu 6, nejnovější verze operační platformy a vlajkové lodi společnosti, definující scénu pro své serverové operační systémy pro příští dekádu. Red Hat nastavuje s Red Hat Enterprise Linuxem 6 nové standardy pro komerční open source systémové prostředí. Red Hat Enterprise Linux verze 6 je navržen tak, aby podporoval dnešní flexibilní a rozmanitou podnikovou IT architekturu a přináší komplexní základy pro potřeby zákazníků na fyzické, virtuální a cloud nasazení.

Red Hat Enterprise Linux za téměř dekádu své existence získal vynikající pověst pro svůj výkon a spolehlivost, a představuje velmi ceněnou alternativu k patentovaným operačním systémům. Zákazníci po celém světě dnes spoléhají na Red Hat Enterprise Linux pro jeho maximální výkon u kritických aplikací.

“Po téměř 8 let poskytoval Red Hat Enterprise Linux mimořádné výkony pro naši podnikovou IT infrastrukturu,” říká Gordon Penfold, technologický ředitel společnosti British Airways. “Plánujeme migrovat naše systémy s kritickými aplikacemi na Red Hat Enterprise Linux 6 a očekáváme, že nám poskytne flexibilitu pro nasazení našich aplikací tak, aby vyhovovaly našim specifickým obchodním požadavkům, virtuálnímu a cloud nasazení.”

“Naši strategii stavíme na používání Red Hat Enterprise Linuxu, ve škále od fyzického k virtuálnímu a cloud systémovému prostředí, aktivně jsme se účastnili Red Hat Enterprise Linux 6 beta programu,” říká Motti Finkelstein, generální ředitel společnosti Citi. “Základní schopnosti Red Hat Enterprise Linuxu 6, včetně vylepšení v oblasti bezpečnosti, výkonu a řízení spotřeby, nám umožní lepší přístup k největším systémům na dnešním trhu a zároveň nám bude poskytovat i nadále velkou flexibilitu a efektivitu."

„Díky použití nových špičkových funkcí Red Hat Enterprise Linuxu 6, včetně zvýšení výkonu a optimalizovaného řízení zdrojů, se těšíme na to, že budeme schopni poskytovat našim zákazníkům optimální cloud služby přesně podle jejich požadavků,“ řekl Mamoru Murakami, ředitel IP technologické oddělení Obchodní divize síťových služeb v NTT Communications.

„Red Hat Enterprise Linux 6 doplňuje širší využití Linuxu a open source softwaru v celé řadě podniků a zejména pro velké poskytovatele služeb a uživatele podnikových datových center tím, že zákazníkům dává větší flexibilitu,“ řekl Jay Lyman, firemní softwarový analytik v týmu Commercial Adoption of Open Source (CAOS) v The 451 Group. „Tato verze také řeší nasazení Linuxu ve větším měřítku, díky kernelu, výkonu KVM a vylepšených funkcích v oblastech bezpečnosti, plánování, úspory energie, řízení skupiny zdrojů, správy systému a multi pronájmu.“

Díky zakomponování softwarových technologií vyvinutých firmou Red Hat, jejími partnery a open source komunitou během posledních tří let, přináší Red Hat Enterprise Linux 6 rozsáhlé nové funkce. Jejich zkombinováním nabízí zákazníkům a poskytovatelům řešení špičkovou platformu, na kterou lze vyvíjet a nasazovat aplikace. Rozmezí novinek sahá od vylepšení kernelu pro řízení zdrojů, RAS, výkonu, škálovatelnosti, virtualizaci a úsporu energie, přes velmi rozšířené a se standardy kompatibilní vývojové prostředí, až po komplexní škálu aktualizací serveru a desktopových aplikací. Je navržen tak, aby zlepšil rychlost, snížil náklady a zredukoval složitost IT pro zákazníky.

Red Hat Enterprise Linux 6 je zajímavá volba pro uživatele, kteří chtějí přejít z UNIXu na Linux a je silnou alternativou k Microsoft Windows Serveru. Zavedením standardů pro nasazení open source řešení poskytuje Red Hat Enterprise Linux také špičkové inovace pro soukromé a veřejné nasazení cloud computingu.

„Red Hat Enterprise Linux je již několik let pro mnohé velké podniky platformou pro kritické aplikace. Zákazníci, jako jsou British Airways, Citi a NTT Communications, se staly blízkými partnery při vývoji Red Hat Enterprise Linuxu. Nyní vstupujeme do éry podnikového IT, kde pružnost, přenositelnost a součinnost jsou důležitější než kdy jindy. A dnes přinášíme platformu, kterou zákazníci potřebují. Toto bylo vždy naším cílem," řekl Paul Cormier, výkonný viceprezident a prezident oddělení produktů a technologií v Red Hat. „To, co přinášíme je otevřenější, spolehlivější a komplexnější než ostatní produkty na trhu. Budoucnost je zde s platformou navržena tak, aby zákazníky přenesla do příští generace virtualizace a cloud architektury.“

Red Hat Enterprise Linux 6 obsahuje stovky technických vylepšení, funkcí a doplňků, které nabízejí zákazníkům významný technologický náskok před jinými alternativami na trhu. Nabízí:

• Vysoce optimalizovanou aplikační platformu pro rozsáhlé, centrálně řízené podnikové nasazení.
  • Zvýšenou efektivitu s poslední generací vysoce škálovatelných hardwarových systémů.
  • Špičkový virtualizační výkon, flexibilitu a zabezpečení, jak pro hostitelské a tak i hostující prostředí.
  • Rozšířenou podporu funkcí, navrženou pro minimalizaci ekologického dopadu a uhlíkové stopy IT systémů.
  • Platformu vhodnou pro dlouhodobé, stabilní nasazení a zároveň s možností začlenění nových technologií pro fyzické, virtuální a cloud nasazení.

Jedním z hlavních faktorů vedoucího postavení Red Hat Enterprise Linuxu je jeho rozsáhlý systém certifikovaných hardwarových platforem a softwarových aplikací. Red Hat si klade za cíl nabídnout svým zákazníkům bezkonkurenční výběr a jeho jednoduchý model „certifikovat jednou, nasadit kdekoli“ nabízí poskytovatelům softwaru a zákazníkům větší flexibilitu nasazení. Red Hat Enterprise Linux 6 je navíc navržen tak, aby maximálně optimalizoval možnosti dnešních hardwarových systémů partnerů, jako jsou AMD, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Intel a NEC a zároveň usnadňoval začlenění i schopnosti systémů budoucích.

„Red Hat Enterprise Linux 6 byl navržen tak, aby maximálně využil stupně integrace procesorových jader a energetickou efektivitu dostupnou u špičkových serverů založených na platformě AMD Opteron™ 6000 a 4000,“ řekl Margaret Lewis, ředitel softwarové strategie v AMD. „Kombinací impozantního výkonu, škálovatelnosti, virtualizace a výkonnosti řešení Red Hat Enterprise Linuxu 6 s AMD serverem mohou pomoci našim společným zákazníkům omezit náklady a rozšířit možnosti jejich počítačové infrastruktury.“

„S rozšířením linuxových systémových prostředí umožňuje kombinace Red Hat Enterprise Linuxu 6 a Cisco Unified Computing Systému zákazníkům dosáhnout vyšší produktivity IT, ale zároveň přináší nižší celkové náklady na vlastnictví, větší výkon a zvýšenou bezpečnost,“ říká Lew Tucker, viceprezident a technologický ředitel cloud computingu společnosti Cisco. „Virtualizační technologie nebyla nikdy důležitější a umožňuje přechod na rentabilní a škálovatelné modely cloud computingu. Ve společnosti Cisco jsme obzvlášť hrdí na hodnotu dodávanou společně s Red Hat všem zákazníkům našeho Unified Computing Systému s chytrým řízením a hardwaru virtual I/0 umožňující přinést větší kontrolu, přehled a výkon virtualizovaných aplikací.“

„Red Hat Enterprise Linux spolu se servery Dell PowerEdge umožňuje zákazníkům vytvářet, spravovat a udržovat efektivní dato­vá centra při současném zachování fle­xibility a možnost volby,“ řekl Tim Mattox, viceprezident produktového marketingu společnosti Dell. „Špičková technologie Red Hat Enterprise Linuxu 6 na platformě Dell nabízí výjimečnou hodnotu před RISC alternativami.“

„Red Hat a Fujitsu od roku 2003 úzce spolupracují na vývoji a vylepšování Red Hat Enterprise Linuxu pro provoz kritických systémů s vysoce spolehlivými hardwarovými a softwarovými produkty Fujitsu,“ řekl Yoichi Hori, prezident Platform Software Business Unit společnosti Fujitsu. „Jsme rádi, že Red Hat Enterprise Linux 6 umožní našim zákazníkům provozovat své systémy ve více stabilním prostředí.“

„Hitachi vítá  vydání Red Hat Enterprise Linuxu verze 6. Očekáváme, že Red Hat Enterprise Linux 6 bude výrazně podporovat rozšiřování Linuxu na trhu díky zvýšené spolehlivosti v porovnání s Red Hat Enterprise Linuxem verze 5,“ řekl Daisuke Sasaki, generální ředitel Platform Software v softwarové divizi společnosti Hitachi. „Hitachi vyvíjel společně s Red Hat zesílenou RAS funkčnost jádra Linuxu a ve spojení s našimi vysoce spolehlivými přidanými funkcemi, které jsou k dispozici prostřednictvím podpory Hitachi 360. Red Hat a Hitachi poskytují zákazníkům spolehlivé a pohodlné linuxové systémové prostředí. S novým Red Hat Enterprise Linuxem 6 budeme schopni přinést tyto výhody většímu množství zákazníků.“

„Klienti potřebují  operační platformy, která dokážou vyhovět celé řadě modelů datových center,“ řekl Scott Farrand, viceprezident pro infrastrukturu serverů a software v HP. „Optimalizace Red Hat Enterprise Linuxu na serverech ProLiant 6 rozšiřuje možnosti open source pro konvergovanou infrastrukturu HP umožňující klientům automatizaci, škálovatelnost nebo virtualizaci jejich systémového prostředí tak, aby nejlépe vyhovovalo jejich obchodní požadavkům.“

„Red Hat a IBM spolupracují  více než deset let na záměru přizpůsobit Red Hat Enterprise Linux a IBM platformy pro potřeby našich společných zákazníků,“ řekla Jean Staten Healy, ředitelka celosvětové cross-brand Linux strategie společnosti IBM. „Kombinace Red Hat Enterprise Linuxu verze 6 a IBM technologie nabízí našim společným zákazníkům i další vylepšení pro kritické aplikace, virtualizované a cloud nasazení, zvláště v kombinaci se schopnostmi našeho nejnovějšího IBM hardware. Red Hat Enterprise Linux 6 byl navržen pro dosažení co největší škálovatelnosti a výkonu, a je velmi důležitou novou platformou.“

„Red Hat a Intel se společně zaměřují na přinášení inovací pro podniky zkombinováním schopností našeho hardware a software světové třídy. Tato spolupráce se rozšiřuje po celé síti nezávislých prodejců software (ISV), OEM a prodejců operačních systémů s cílem zajistit inovaci na všech úrovních řešení,“ řekl Doug Fisher, viceprezident softwarové a servisní skupiny Intelu a generální manažer divize systémového software. „Red Hat Enterprise Linux verze 6 na procesorech Intel® Xeon® nabízí výhody rozsáhlé škálovatelnosti, výkonu, spolehlivosti a dostupnosti, které jsou ideální pro virtualizaci a cloud systémové prostředí. Red Hat Enterprise Linux běžící na Intelu je špičková volba pro dnešní náročná datová centra s kritickými systémy.“

„Očekáváme, že Red Hat Enterprise Linux 6 se svou vynikající škálovatelností, stabilitou a dostupností zvýší rozšířenost Linuxu a globální expanzi linuxového trhu,“ uvedl Kotetsu Ohmiya, generální manažer první IT softwarové divize, NEC Corporation. "Systémová architektura NEC kombinující Red Hat Enterprise Linux 6, EXPRESSCLUSTER, další middlewarová řešení NEC a serverovou řadu Express5800 Series zajistí bezprecedentní rozšířenost Linuxu pro kritické systémy.“

Další zprávy týkající  se Red Hat Enterprise Linuxu naleznete na www.press.red­hat.com.

Více informací o Red Hat Enterprise Linuxu 6 naleznete na www.redhat.com/rhel.

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí