ReDat centralizuje záznamové systémy na dráze

[Tisková zpráva] Praha, 26. června 2009 – Společnost RETIA úspěšně ukončila pilotní ověřovací provoz Drážního záznamového centra ReDat. „České dráhy mají instalováno několik stovek záznamových systémů ReDat a my jsme se vybrané systémy pokusili zkušebně propojit do jednoho záznamového centra v Pardubicích. Po půl roce testování a ověřování jsme zkušební provoz ukončili a nasadili do ostrého provozu první Drážní záznamové centrum ReDat, které je umístěné v Praze,“ říká Luboš Petrovický ze společnosti RETIA.

Centralizace se stává fenoménem a využívá toho i společnost RETIA, jejíž záznamová zařízení ReDat nacházejí uplatnění nejen na dispečincích, ale i ve velkých kontaktních a dealingových centrech. „Díky centralizaci jednotlivých ReDatů lze dosáhnout zvýšení efektivity provozu, snížení nároků na obsluhu a unifikace a integrace jednotlivých technologií,“ vysvětluje problematiku Luboš Petrovický z firmy RETIA. Protože je na drahách nainstalováno několik stovek jednotlivých záznamových jednotek ReDat, centralizace se sama nabízela. „Díky Drážnímu záznamovému centru ReDat (DZCR) lze centralizovat všechny záznamové systémy, snadněji pracovat s již pořízenými záznamy nebo dálkově přistupovat k záznamům,“ vyjmenovává výhody Luboš Petrovický.

Mezi hlavní funkce systému lze zařadit, že DZCR komunikuje po IP síti s vybranými záznamovými jednotkami ReDat3, nepřetržitě monitoruje stav jednotlivých záznamových jednotek ReDat3, vytváří centrální databázi informací o volání nebo zálohuje záznamy v centrálním archivu. Bez zajímavosti není ani možnost pracovat se záznamy prostřednictvím webového prohlížeče. Jednou z testovaných oblastí bylo i zabezpečení systému DZCR. „Samozřejmostí je systém přístupových práv, šifrování komunikace, možnost použít šifrovaný komunikační protokol nebo možnost povolení přístupu pouze z konkrétní adresy,“ upřesňuje funkcionalitu Luboš Petrovický.

Další možné instalace připadají podle vyjádření pracovníků RETIA v úvahu ve společnostech, jež působí v síťových odvětvích, poskytují přepravní služby, zajišťují bezpečnost či zdravotnické služby. RETIA se může pochlubit i dalšími centralizacemi, které jsou u firem, jako jsou například energetické a technologické společnosti v ČR i zahraničí. „Snad geograficky nejvzdálenější instalace máme v Kuala Lumpur a Tampě. Jedná se právě o jednotky zabezpečující centralizaci významné softwarové společnosti v České republice,“ dodává Luboš Petrovický ze společnosti RETIA.

O systému ReDat
ReDat představuje komplexní řešení nahrávání hovorů a řízení kvality obsluhy zákazníků. Pomáhá zdokonalovat schopnosti agentů a dispečerů. Snižuje náklady na jejich školení, tím zefektivňuje provoz a pomáhá zlepšovat služby pro zákazníky.

O společnosti RETIA
Společnost RETIA je předním českým producentem speciální elektroniky. RETIA se zabývá jejím vývojem a má tři základní výrobní programy. Systém ReDat je komplexní řešení záznamu hlasu, dat zobrazovaných na počítačových monitorech a dodávky systémů s vysokou přidanou hodnotou (quality management, speech processing…). RETIA při vývoji systému ReDat spolupracuje s významnými výrobci telekomunikační techniky, jako jsou například Alcatel-Lucent, Siemens, Genesys, TTC Telekomunikace, Cisco a Etrali. Druhým výrobním programem je vývoj radarových systémů a elektroniky zbraňových systémů včetně jejich modernizace pro armády různých států. Nový a perspektivním oborem jsou lokalizační systémy využívající technologie UWB. Jedná se o mikrovlnné širokopásmové systémy.

RETIA, která má dnes již celosvětovou působnost, byla založena v Pardubicích v roce 1993 týmem špičkových odborníků z oborů zpracování, zobrazení a přenosu radiolokačních signálů a oboru telekomunikace.