Rekordní Vánoce na Internetu

5. 1. 2011

[Tisková zpráva] Praha, 4. ledna 2011 – V právě probíhajícím období vyhodnocují internetoví prodejci výsledky z hlavní prodejní sezony roku 2010 – Vánoc. A podobně jako v předchozích letech je i letos zřejmé, že nakupování na webu je stále populárnější a opět předčilo očekávání. Zatímco původní odhad vánočního obratu byl 11 miliard korun, vše nasvědčuje tomu, že celkový výsledek se bude blížit 13 miliardám.

Podle informací od obchodníků, které získala Asociace pro elektronickou komerci (APEK), je průměrný nárůst obratu přibližně 40% oproti Vánocům roku 2010. „V některých případech však evidujeme nárůst i o 100 % a více, a to včetně velkých e-obchodů,“ komentuje první čísla výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. „Naše předpoklady o vánočních obratech tak byly ještě překonány, a to v celkovém objemu přibližně o 2 miliardy,“ hodnotí dále Vetyška.

Během letošních Vánoc na Internetu došlo k rekordnímu počtu objednávek, avšak průměrná hodnota jednotlivých nákupů spíše klesala. Jejich výše samozřejmě závisela na druhu pořizovaného zboží, nejčastěji ale spotřebitelé pořizovali zboží přibližně za 2 500 Kč. Tento trend potvrzuje, že Češi již na Internetu nehledají pouze elektroniku za výhodné ceny, ale využívají Internet i k nákupu klasických Vánočních dárků. Zákazníci si zvykli na další výhody webového nakupování – dodání zboží až domů, jednoduché srovnání nabízených výrobků a vyhnutí se stresu z přeplněných nákupních center.

U většiny prodejců začala vánoční sezona během druhé poloviny listopadu. Nejvíce objednávek potom e-obchody zaznamenaly v týdnu od 13. do 17. prosince. „Naprostým vrcholem co do počtu objednávek bylo pondělí 13. prosince. Nakupovalo se ale až do posledních dní před Štědrým dnem,“ přidal informace Jan Vetyška.

Další nárůst objemu prodaného zboží přes Internet, a to jak během Vánoc tak i celého roku 2010, potvrdil, že čeští zákazníci si tento druh nákupu oblíbili. „Podle údajů, které máme k dispozici, se na Internetu v roce 2010 prodalo zboží za 33 miliard korun. V roce 2011 se dá očekávat další nárůst prodeje, především díky většímu počtu nákupů spokojených zákazníků,“ zhodnotil Jan Vetyška.

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 220ti firem, podnikatelů a odborníků v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Jedním z hlavních projektů APEKu je certifikace internetových obchodů – www.certifikovany-obchod.cz. Více informací na www.apek.cz.

Podnikatel.cz: E-Ježíšek si i letos zařádí. Nákupy od 2 do 5 tisíc

E-Ježíšek si i letos zařádí. Nákupy od 2 do 5 tisíc

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET