Řešení nedostatku odborníků v IT a outsourcingu: zahraniční stážista na míru

7. 3. 2011

[Tisková zpráva] Praha, 28. února 2011 – Nezaměstnanost v České republice už od poloviny roku 2009 přesahuje úroveň 6,7 %, tedy nejméně o třetinu více oproti roku 2008, přesto firmy mnohdy nemohou nalézt vhodné zaměstnance podle jejich představ. Kvalita uchazečů o zaměstnání totiž ani při růstu nezaměstnanosti neroste, a tak zájemci o pracovní pozice např. v oblasti IT neumějí cizí jazyk nebo nemají dostatečné odborné znalosti. Tento problém však pomáhá řešit nezisková organizace AIESEC, která je schopna firmám doručit tzv. zaměstnance na míru.

Už přes 60 let je jednou z hlavních aktivit mezinárodní studentské organizace AIESEC zprostředkovávání zahraničních stážistů firmám. Na základě profilu praktikanta, který si firma sestaví, se rozjede komplexní výběrový proces s cílem najít nejvhodnějšího kandidáta. U uchazečů o stáž nestačí jen vlastní motivace. Při výběrovém řízení je testovaná jazyková dovednost uchazeče, jeho schopnost začlenit se do skupiny či přizpůsobit se kulturnímu šoku. Díky mezinárodnosti organizace AIESEC je možnost vybrat si stážistu až ze 110 zemí – dá se říci od Japonska přes Arabské Emiráty až po Ugandu nebo Chile.

„Na základě pozitivních referencí od našich partnerů jsme i my využili možnosti zahraničního stážisty,“ komentuje Jan Šafka, manažer společnosti Atollon, a dodává: „Naše společnost se snaží o hlubší globalizaci, a tak nám nápad se zahraničním stážistou přišel právě vhod a neváhali jsme na zkoušku pozvat prvního praktikanta. Stal se jím programátor z Brazílie, pomohl vnést do společnosti cizí prvek, což pozitivně motivuje relativně mladý tým pracovníků. Na základě pozitivní zkušenosti jsme pozvali o půl roku později další praktikanty."

A jaké další výhody vyplývají ze zaměstnání zahraničního stážisty? Například může svými odbornými znalostmi přispět v oblasti zahraničních trhů, obchodních zvyklostí země, ze které pochází, či dokonce posunout výši jazykové úrovně na pracovišti. Navíc pokud chybí odborník s technickými či IT znalostmi a zkušenostmi a na českém pracovním trhu není dostatek vhodných uchazečů, tak právě v této situaci dokáže organizace AIESEC pomoci.

„Vzpomínám si na své první dojmy,“ říká Orlando Saavedra, stážista z Kolumbie.  „Zpočátku byl pro mě a ostatní pracovníky jazyk spíše bariérou. Tehdy mi přišlo, jakoby Češi měli nějakou fobii mluvit anglicky. Jestli byl tento strach dán opatrností z chyb v konverzaci nevím doteď. Ale díky delšímu času strávenému ve firmě jsem měl možnost pozorovat, jak se bariéry postupně odbourávají a lidé se přestávají komunikace v cizím jazyce bát.“

Že mohou zahraniční praktikanti firmě, ve které pracují, poskytnout podnětné informace týkající se kulturních i obchodních zvyklostí, Orlando potvrzuje: „V České republice má byznys zcela jiný koncept, než má v Kolumbii. Práce je cokoliv, jen ne ztráta času a mrhání jím. Pracovníci jsou více směrováni a vedeni k úkolům, které je třeba udělat. To je například naprostý opak způsobu práce v Kolumbii.“

Informace o společnosti:

AIESEC Praha – http://praha­.aiesec.cz

AIESEC Praha je největší pobočkou mezinárodní stu­dentské organi­zace AIESEC v České republice. AIESEC propojuje studenty s firemní sférou a neziskovým sektorem. Prostřednictvím zajišťování zahraničních praxí pro studenty a zahraničních praktikantů pro společnosti a neziskové organizace se členové učí, jaké je to pracovat v prostřední mezinárodní organizace a vést svůj vlastní projekt nebo tým.

AIESEC působí  ve více jak 100 zemích světa a za rok 2010 zprostředkoval přes 8000 zahraničních stáží po celém světě. Díky těmto výsledům i tradici, která začala založením AIESEC v roce 1948, spolupracují s touto organizací významné nadnárodní společnosti po celém světě, pro které je AIESEC zdrojem mladých talentů v oblasti managementu, marketingu, financí, HR, projektového řízení a dalších oborů.

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře