Rozšíření a modernizace jednoho z největších tuzemských datacenter

5. 12. 2008

[Tisková zpráva] (Praha 2.prosince 2008) – Ryze český poskytovatel internetových, datových a hlasových služeb, společnost Casablanca INT, činí i v letošním roce významný krok k upevnění svých předních pozic na poli datových služeb. Právě dnes otevírá a spouští do provozu další serverovnu, tentokrát s pořadovým číslem 7. Společnost tak rozšířila celkovou plochu Telehouse Centra na 1400 m2. Investice převyšující částku 15 miliónů korun umožnila zajistit nejmodernější energetické, chladící a síťové systémy nového centra.

Nová serverovna nabídne celkem 81 zákaznických stojanů; z toho 61 standardních, 7 dělených /= 14 půl stojanů/, 10 vysokozátěžových a 3 pro technické zázemí. Centrum je vybaveno datovou síťí s přístupem FE/GE/10GE (Cisco platforma). Energetický systém tvoří distribuce ze 2 samostatně jištěných napájecích větví a paralelní systém zálohy pomocí UPS 3×160 kVA, n+1 od výrobce Emerson typ NX-a; celý systém je pak dimenzován na průměrný příkon 3kW pro jeden stojan. Tyto prostory jsou připojeny na centrální zdroj chladu, kdy jednotlivé vnitřní jednotky zn.Emerson mají chladící kapacitu 250kW s redundancí n+1. Samotný chlad je distribuován pomocí dvojité přetlakové podlahy. Celý sál je dohlížen kamerovým systémem a přístupný pouze na čipové karty.

„Naprostou novinkou, kterou zde Casablanca nabízí jsou vysokozátěžové stojany s příkonem až 8 kW, kterých je prozatím připraveno 10 ks. Tyto stojany značky Emerson (divize Knürr) typ Miracel Plus CoolAdd o rozměrech 600×1000×42 RU(rack units) mají kapacitu chladícího výkonu až 8kW a unesou až 1500 kg zařízení,“ uvádí Lubomír Pinkava, CTO a vedoucí projektu výstavby. Výstavba nové serverovny byla zahájena v červnu tohoto roku, nicméně společnost začala první kroky k uskutečnění stavby chystat již na jaře. Nejprve byl uveden do ostrého provozu nový motorgenerátor PROGEN PP550SS s kapotáží SuperSilent, která zajišťuje maximální odhlučnění. „Spuštěním tohoto zařízení s kapacitou 550 kVA (rozměrů 5105×1840×2785 mm a váhy 6250 kg bez paliva) do provozu byla zhruba dvojnásobně navýšena kapacita zálohovaného napájení Casablanca Telehouse Centra,“ doplňuje Lubomír Pinkava. V létě byla instalována nová chladící jednotka na střechu sídla společnosti. Vzhledem k váze jednotky samotné – cca 4 tuny – i jejím rozměrům – 6×1,5×2,5m – probíhala instalace pomocí vrtulníku. Jedná se o jednotku výrobce Emerson – Liebert Hiross, typ SQH030 s chladícím výkonem 300kW, která doplní dosavadní systém chlazení serveroven – centrální zdroj chladu. Toto zařízení je nyní po včasném odzkoušení připraveno pro zálohu chlazení nové právě dokončené sedmé serverovny.

„Zákazníkům zde nabízíme nejen umístění jednoho serveru, celého stojanu nebo jeho části, ale i pronájem desítek stojanů nebo samostatného kolokačního prostoru. Klienti mohou rovněž využít produktů v oblasti dodávky a správy IP konektivity, doplňkových služeb jakými jsou například vzdálená správa serveru, zálohování dat, restart serveru a další, které pomohou uživateli v efektivní správě jeho zařízení,“ vypočítává Martin Kanda, ředitel společnosti.

Přední české společnosti na trhu informačních a telekomunikačních služeb roste obrat výrazně již několik let. Za poslední rok se opět zvýšil, konkrétně o 37 procent. Casablanca INT však neusíná na vavřínech, proto své služby neustále inovuje a investuje do nových technologií. Nejen do rozvoje a propagace hlasových služeb, které byly představeny v loňském roce, ale zejména do technologií a prostor pro službu ServerHousing. V letošním roce bylo do tohoto segmentu produktového portfolia investováno zhruba 15 miliónů korun Na základě všech ekonomických ukazatelů firma na konci roku předpokládá obrat ve výši 125 milionů.

O společnosti Casablanca INT: Společnost Casablanca INT je předním poskytovatelem internetových, datových a hlasových služeb. V současné době patří do nejsilnější pětky dodavatelů telekomunikačních služeb na českém trhu. Celá skupina Casablanca má v současnosti více než 50 kmenových zaměstnanců.

Firma i její služby využívají nejmodernějších technologií (Cisco Systems, Huawei). Hlavní konektivita do sítě Internet je 20 Gb/s v rámci uzlu NIX.CZ a 10+5 Gb/s pro zahraniční provoz. Casablanca jako LIR (Local Internet Register) disponuje vlastním adresním prostorem ve verzi IPv4 a IPv6. Společnost má uzavřeny peeringové smlouvy se členy NIX.CZ a dalšími významnými IT společnostmi na trhu, což jejím zákazníkům umožňuje snadnější přístup do ostatních sítí. Celková plocha Telehouse Centra Casablanca INT určeného službě ServerHousing v současnosti přesahuje 1400 m2.

Mezi několik tisíc stávajících klientů společnosti patří renomované firmy z oblasti obchodu, průmyslu, finanční sféry, reklamy a marketingu a také z oblasti státní správy, školství a zdravotnictví.

V roce 2007 investovala společnost více než 30 milionů korun do zvýšení kapacit pro službu ServerHousing a do zavedení hlasových produktů na bázi NGN (next generation networks), aby tak doplnila portofilo komplexních telekomunikačních služeb. V letošním roce investuje opět v řádech milionů do rozšiřování a stavby nových prostor pro vlastní Telehouse Centrum. Společnost začala jako jeden z prvních ISP v České republice, podporovat vyšší bezpečnost doménových služeb pomocí technologie zabezpečení DNSSEC, které poskytuje uživatelům jistotu, že informace, které z DNS získal, byly poskytnuty správným zdrojem, jsou úplné a jejich integrita nebyla při přenosu narušena.

Více informací naleznete na www.casablanca.cz.

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Jak koupit Mikuláše a nenaletět

Jak koupit Mikuláše a nenaletět

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Prodává přes internet. Kdy platí zdravotko?

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky