SAP HANA – 1 200 krát rychlejší technologie pro analýzy rozsáhlých dat

20. 1. 2011

[Tisková zpráva] Společnost SAP přichází s klíčovou technologií pro in-memory computing – SAP HANA (SAP® High-Performance Analytic Appliance), představující základní kámen rychlého vývoje inovativních in-memory aplikací. Současně SAP představil i první aplikaci založenou na SAP HANA, a to SAP® BusinessObjects™ Strategic Workforce Planning, určenou pro pokročilou analýzu a řízení lidských zdrojů. Komplexní aplikace pro personalisty, využívající prediktivní modelování, byla díky možnostem SAP HANA vyvinuta za pouhých 70 dní.

Technologie in-memory computing se zaměřuje na optimalizaci transakcí, zejména na práci s daty přímo v operační paměti (in-memory – bez omezování výkonu způsobeného přístupem na datová úložiště). V podání SAP HANA pak přidává podporu pro tzv. mixed-workload, umožňující transakčním a analytickým systémům pracovat v jednotném prostředí. Vytváří z paměti heterogenní prostředí, ve kterém je současně umístěna aplikační logika i zpracovávaná data. To významným způsobem zvyšuje rychlost aplikací a umožňuje zpracování velkých objemů dat ve skutečně reálném čase. Stávající aplikace rodiny SAP Business Suite získávají díky technologii HANA nové možnosti tvorby online analýz. Stejně tak z výrazného zrychlení výpočtů profitují komponenty SAP BusinessObjects a SAP NetWeaver.

High-Performance Analytic Appliance v číslech

• Více než 1.200 krát rychlejší než dosavadní technologie

• Procházení 2.000.000 data­bázových záznamů za milisekundu (pro jedno jádro CPU)

• 10.000.000 kom­plexních výpočtů za sekundu (pro jedno jádro CPU)

• Škálování – přes 1000 jader s podporou plné paralelizace

SAP HANA představuje základní prvek pro vývoj aplikací, které dokážou analyzovat velké množství informací z prakticky libovolného zdroje v reálném čase. Přináší nové modely programování a integrační koncepty, které umožní aplikacím využít v maximální míře potenciál současného hardwaru.

„SAP HANA a první aplikace realizovaná na jejím základě, ukazují bezprecedentní rychlost in-memory computingu. Naši zákazníci tak sami vidí, o jak výraznou část výkonu přicházejí kvůli režii mezi jednotlivými úrovněmi jejich současných IT systémů. Kromě významného průlomu v analytických aplikacích umožňuje in-memory technologie SAP HANA také vznik zcela nových aplikací zaměřených na dříve neřešitelné problémy,“ uvedl Dr. Vishal Sikka, výkonný člen představenstva, Technology and Innovation Platform, SAP.

SAP BusinessObjects SWP pro personalisty

Uvedených výhod využívá první bu­siness aplikace postavená  na SAP HANA – SAP BusinessObjects Strategic Workforce Planning (SWP), která umožňuje HR manažerům modelovat scénáře z oblasti lidských zdrojů, analyzovat dopad změn na celou organizační  strukturu a simulovat jejich důsledky pro business procesy. Aplikace využívá pravděpodobnostních prediktivních modelů s možností okamžitého zobrazení při změně parametrů. Takto komplexní analýzy ve skutečně reálném čase jsou možné jen díky současnému „in-memory“ umístění datového zdroje a výpočetního jádra. I přes svou robustnost byla aplikace vytvořena za pouhých 70 dní a je tak důkazem neustálé snahy společnosti SAP usnadnit svým zákazníkům vývoj v rámci ekosystému SAP a současně jim vždy přinášet nejnovější technologie bez jakýchkoliv omezení.

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Na poslední chvíli šokuje vyjímkami v EET

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů