SAP sází na Citrix XenServer a XenApp

[Tisková zpráva] Kromě rozšíření možností správy serverů SAP očekává významné úspory nákladů a snížení ekologické zátěže

Praha, Česká republika, 17. března 2009 – Společnost Citrix Systems, Inc. (NASDAQ: CTXS), světový lídr v oblasti infrastruktury pro poskytování aplikací oznámil, že přední výrobce ERP (Enterprise Resource Planning) softwaru společnost SAP AG bude do poloviny roku 2009 virtualizovat přibližně 500 serverů pomocí řešení Citrix® XenServer™. SAP nasadil také technologii virtualizace aplikací Citrix® XenApp™, která zajišťuje poskytování aplikací zaměstnancům společnosti SAP i jejím externím partnerům. SAP navíc očekává další výhody, které spojení řešení XenServer a XenApp přináší – například streamování standardizovaných obrazů pracovních úloh a lepší funkce pro správu systému – což podle předpokladů společnosti povede k 35% úsporám celkových nákladů na serverovou infrastrukturu.

Záměrem společnosti SAP je konsolidace serverové infrastruktury a současně vytvoření mnohem flexibilnější a dynamičtější IT architektury. Po rozsáhlém testování XenServeru se SAP rozhodl postoupit vpřed a postupně nasadit řešení pro virtualizaci serverů na 500 fyzických serverech, a to nejprve v německé pobočce Saint Leon Rot. V další etapě projektu budou virtualizovány servery, které zajišťují provoz školicích center po celém světě, a pak bude následovat divize řízení projektu s několika stovkami vývojových, testovacích a podpůrných prostředí. Po dokončení projektu virtualizace serverů v Německu bude implementace koncem roku 2009 pokračovat v pobočkách SAP v Asii a USA.

SAP nasadil také technologii virtualizace aplikací Citrix XenApp, jejímž úkolem je poskytování více než 40 aplikací, včetně Microsoft Office a softwaru SAP Business Suite, pro celou uživatelskou základnu společnosti. Celkem se jedná o více než 50 000 koncových uživatelů, kteří budou využívat infrastrukturu XenApp například při práci na vývoji a podpoře produktů.

„Jsme neobyčejně hrdí, že si SAP vybral naši technologii virtualizace serverů,“ řekl N. Louis Shipley, viceprezident a generální ředitel skupiny XenServer Product Group společnosti Citrix. „Tento projekt je vynikajícím příkladem, jak může end-to-end virtualizační řešení pomáhat podnikům optimalizovat jejich IT infrastrukturu a zároveň snižovat výdaje.“

„Byli jsme překvapeni výkonem a dalšími výhodami, které řešení Citrixu pro virtualizaci serverů a aplikací přináší,“ řekl Dietmar Bruder, viceprezident SAP IT Infrastructure Services. „Naším cílem při implementaci Citrix XenServeru není jen snížení nákladů na serverovou infrastrukturu, ale také významné omezení jejího dopadu na životní prostředí. Předpokládáme, že nasazením virtualizační technologie Citrixu budeme moci kromě okamžitých úspor na hardwaru snížit do budoucna také náš podíl na emisích CO2 až o 600 tun ročně.“

O řešení XenServer
XenServer, který je nyní provozován ve více než 5 000 firemních datových centrech po celém světě, je klíčovou součástí rodiny produktů Citrix Delivery Center™, komplexního systému zahrnujícího vše od datových center po desktopy, který pomáhá zákazníkům transformovat statická datová centra na dynamická „poskytovací centra“. Dne 23. února 2009 Citrix představil novou průkopnickou verzi XenServeru, které umožňuje každému uživateli zdarma neomezené provozní nasazení na firemní úrovni a je také vhodnou komponentou pro cloud-computing. Nová bezplatná verze Citrix XenServeru bude dostupná ke stažení na webových stránkách Citrixu a na dalších portálech do konce března 2009. Bezplatnou zkušební verzi je možné nyní stáhnout na http://www.ci­trix.com/free­xenserver.