Sdružení Internet pro všechny varuje! Propast mezi námi a světem v oblasti ADSL připojení se...

Sdružení Internet pro všechny varuje! Propast mezi námi a světem v oblasti ADSL připojení se stále zvětšuje. Nejnověji nás předběhlo už i Slovensko.

Sušice/České Budějovice, 7. 4. 2004 – Sdružení Internet pro všechny vyzývá všechny alternativní operátory a především dominantního operátora Český Telecom, aby se snažili co nejrychleji dospět k dohodě o nových cenách a parametrech služby ADSL. Situace je vážná! Česká republika stále více zaostává za okolními státy v penetraci vysokorychlostního internetu založeného na technologii ADSL.

„Situace je opravdu vážná. Z nejnovějších informací vyplývá, že už i Slovensko překonalo počáteční problémy a o ADSL je tam mezi uživateli větší zájem než u nás. Český Telecom má v současné době 19 700 přípojek ADSL (údaj z 6.4.2004) a Slovensko 9142 přípojek. Od počátku tohoto roku však bylo na Slovensku nainstalováno více přípojek ADSL i přijato více objednávek než v ČR“, říká Miloslav Sova, předseda sdružení. V přepočtu k množství obyvatel s námi Slováci srovnali krok, v přepočtu k množství pevných telefonních linek nás už dokonce předběhli.

„Aby i uživatelé v ČR měli možnost porovnání se světem, připravilo sdružení IPV speciální stránky, kde ve spolupráci s britskou společností Point-Topic informujeme o cenách a počtech ADSL v jednotlivých státech. Celkem monitorujeme 37 zemí světa, 98 operátorů a plných 238 tarifů. Na stránkách uživatelé najdou nejen ceny ADSL v jednotlivých státech, ale i aktuální počty xDSL přípojek a pevných telefonních linek. Ze srovnávacích grafů tak mají možnost získat dokonalý přehled, jak je na tom ČR v porovnání se světem“, upřesňuje Pavel Sviták, místopředseda sdružení.

Sdružení IPV upozorňuje na pomalé tempo zavádění ADSL v ČR již více než rok a půl. Téměř rok se čekalo na rozhodnutí ČTÚ o propojení. Nyní, kdy je již cenové rozhodnutí na světě, panují obavy, že ČTc bude i nadále blokovat jednání s jednotlivými operátory (AO) a v konečném důsledku na to opět doplatí koncoví uživatelé. Miloslav Sova doplňuje: „O tom, že je nejvyšší čas dospět k dohodě, svědčí i následující čísla. Při srovnání počtu ADSL přípojek na počet obyvatel jsme ze všech přistupujících zemí zdaleka poslední! Například abychom dohnali v pokrytí ADSL Polsko, musel by ČTc zprovoznit celkem 37 960 přípojek. Pro dosažení úrovně Maďarska by nám jich stačilo 114 600, na dohnání Slovinska by bylo třeba zhruba 207 000 přípojek a k předstižení Estonska bychom jich potřebovali 369 000!“

Více informací včetně přehledných grafů naleznete na adrese
www.internetprov­sechny.cz nebo přímo na

O sdružení Internet pro všechny
Občanské sdružení Internet pro všechny patří k nejaktivněji působícím sdružením v oblasti Internetu. Práci sdružení ocenil i ministr Mlynář historicky první cenou Ministra informatiky, kterou dostali za zásluhy o rozvoj Internetu. Sdružení Internet pro všechny se aktivně zúčastnilo také jednání tzv. Internetového fóra zřízeného ze strany ČTÚ za účelem hledání možných modelů paušálního dial-up připojení. O aktivitě sdružení svědčí i více než 150 odborných článků zveřejněných v mnohých technických médiích a podpora ze strany uživatelů. Aktivity sdružení podporuje již 12 450 signatářů Výzvy za rozšíření Internetu.

Pro více informací prosím kontaktujete:
Internet pro všechny
Miloslav Sova,
GSM: +420 603 506 528,
e-mail: miloslav.sova@in­ternetprovsechny­.cz

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Lupa.cz: Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka