Seminář gridového počítání představil projekt MetaCentrum

16. 11. 2009

[Tisková zpráva] Ve čtvrtek 12. listopadu v Brně uspořádalo akademické sdružení CESNET seminář gridového počítání, který byl věnován českému národnímu gridovému prostředí MetaCentrum. Účastníci se seznámili s projektem MetaCentrum a zejména s aktuálními implementacemi nových služeb. Hlavním cílem setkání bylo informovat stávající i potenciální uživatele výkonného počítání o současných možnostech, dostupných pro řešení širokého spektra výzkumných problémů a výzev na národní, ale i mezinárodní úrovni. Seminář byl organizován projektem MetaCentrum ve spolupráci s firmou SGI, která zajistila účast technického ředitele SGI Eng-Lim Goha, jehož úvodní přednáška výrazně přispěla k úspěchu celé akce.

MetaCentrum je jednou z klíčových dlouhodobých výzkumných aktivit sdružení CESNET. Projekt odpovídá za provoz a další rozvoj distribuovaného výpočetního a úložného prostředí v rámci České republiky a za jeho propojení s podobnými zahraničními systémy. Grid, jak se takový systém zpravidla nazývá, představuje jednu ze základních infrastruktur globálně chápaného výzkumu a vývoje, umožňující intenzivní spolupráci i geograficky velmi rozptýlených výzkumných týmů. Hlavním cílem aktivity MetaCentrum je budování základní digitální infrastruktury, tedy distribuovaného výpočetního a úložného prostředí, rozvoj odpovídajících služeb a podpora aplikací. Související činností je pak výzkum v oblastech, které jsou pro dosažení těchto cílů nezbytné.

V současnosti se aktivita MetaCentrum zaměřuje na důslednou virtualizaci distribuovaného gridového prostředí. Pozornost je zaměřena především na podporu interaktivní práce a s tím souvisejícího postupného nárůstu služeb nabízené infrastruktury, které bude moci přímo ovlivnit koncový uživatel. MetaCentrum nabízí uživatelům možnost využití různých obrazů virtuálních strojů, které nejlépe vyhovují jejich potřebám. Virtualizované interaktivní prostředí umožňuje lepší integraci výpočetních prostředků uživatelů. Odborníci zapojení do aktivity MetaCentrum se proto zabývají tvorbou a zpřístupněním odpovídajících obrazů virtuálních počítačů a výzkumem v oblasti plánování v takto virtualizovaném prostředí, a to s důrazem na podporu interaktivního využití této infrastruktury.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní gigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT a podílí se aktivně na jeho realizaci. Více na www.cesnet.cz.

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Podnikatel.cz: Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU