Seminář gridového počítání představí i národní e-infrastrukturu

16. 10. 2010

[Tisková zpráva] Více než sedmdesát odborníků se účastní dnešního semináře gridového počítání, který v Praze hostí sdružení CESNET. Hlavním cílem setkání je informovat stávající i potenciální uživatele výkonného počítání o současných možnostech dostupných pro řešení širokého spektra výzkumných problémů a výzev, a to jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Pozvaní odborníci se mimo jiné seznámí s aktuálním vývojem budování národní e-infrastruktury České republiky. Seminář zorganizoval projekt MetaCentrum ve spolupráci s firmou Bull.

MetaCentrum je jednou z klíčových dlouhodobých výzkumných aktivit sdružení CESNET. Projekt odpovídá za provoz a další rozvoj distribuovaného výpočetního a úložného prostředí v rámci České republiky a za jeho propojení s podobnými zahraničními systémy. Grid, jak se takový systém zpravidla nazývá, představuje jednu ze základních infrastruktur globálně chápaného výzkumu a vývoje, umožňující intenzivní spolupráci i geograficky velmi rozptýlených výzkumných týmů. Hlavním cílem aktivity MetaCentrum je budování základní digitální infrastruktury, tedy distribuovaného výpočetního a úložného prostředí, rozvoj odpovídajících služeb a podpora aplikací. Související činností je pak výzkum v oblastech, které jsou pro dosažení těchto cílů nezbytné.

V současnosti se aktivita MetaCentrum zaměřuje na důslednou virtualizaci distribuovaného gridového prostředí. Pozornost je zaměřena především na podporu interaktivní práce a s tím souvisejícího postupného nárůstu služeb nabízené infrastruktury, které bude moci přímo ovlivnit koncový uživatel. MetaCentrum nabízí uživatelům možnost využití různých obrazů virtuálních strojů, které nejlépe vyhovují jejich potřebám. Virtualizované interaktivní prostředí umožňuje lepší integraci výpočetních prostředků uživatelů. Odborníci zapojení do aktivity MetaCentrum se proto zabývají tvorbou a zpřístupněním odpovídajících obrazů virtuálních počítačů a výzkumem v oblasti plánování v takto virtualizovaném prostředí, a to s důrazem na podporu interaktivního využití této infrastruktury.

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR.. V současnosti je financováno především z prostředků vládní Rady pro výzkum a vývoj a z prostředků svých členů. Sdružení se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní multigigabitovou optickou síť CESNET2 určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům sdružení CESNET reprezentuje Českou republiku v projektu budování panevropské sítě GÉANT a podílí se aktivně na jeho realizaci. Kromě jiného se zabývá využitím vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak i asynchronně formou streamingu.

Více na www.cesnet.cz.

Vitalia.cz: V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

V SAPĚ našli nelegální porážku kachen

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

120na80.cz: Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo