Shared Medical Solution, projekt pro výměnu elektronických informací ve zdravotnictví

[Tisková zpráva] Brno, 24. říjen 2006 - Konsorcium společností InterSystems, SMS a Medidata představilo na veletrhu HOSPIMedica nový projekt nazvaný Shared Medical Solutions, který je založený na rozšířené integrační platformě Ensemble firmy InterSystems. Tento unikátní projekt pro výměnu elektronických informací ve zdravotnictví byl předmětem setkání s odbornou veřejností a médii, které se konalo 24. 10. 2006 v Kongresovém centru brněnského výstaviště.

Projekt Shared Medical Solutions řeší rostoucí potřebu komunikace mezi jednotlivými informačními systémy, které se podílejí na poskytování služeb zdravotnické péče a na řízení provozu zdravotnických zařízení. Shared Medical Solutions přináší nový pohled na problematiku výměny dat v síti zdravotnických zařízení, do které mohou patřit kromě nemocnic a poliklinik i další instituce – služby první pomoci, praktičtí lékaři, samostatné laboratoře, zařízení následné péče, lékárny a prodejny zdravotnických prostředků apod.

Shared Medical Solutions vychází z rozšířeného konceptu regionálních zdravotnických informačních organizacích (Regional Health Information Organization – RHIO), jejichž cílem je zajistit ekonomickou a bezpečnou výměnu klinických dat mezi jednotlivými zařízeními. Mezi základní informační potřeby patří zejména výměna informací o pacientech, provozní komunikace mezi zdravotnickými zařízeními, řízení nákupu léků a zdravotnických prostředků a sběr manažerských informací. Projekt je vytvářen v souladu se současnými trendy v České republice, kdy vedle regionálního řízení veřejné zdravotní péče na úrovní krajů jako zřizovatelů vznikají privátní řetězce zdravotnických zařízení.

Technologickým základem řešení Shared Medical Solutions je univerzální integrační platforma Ensemble společnosti InterSystems, která je jedním z významných světových dodavatelů databázových technologií do oblasti zdravotnictví. Další členové konsorcia – společnosti SMS a Medidata – hrají významnou úlohu v oblasti informačních technologií v českém zdravotnictví. Každá z těchto společností přináší do projektu zkušenosti a know-how, které se vzájemně doplňují.