Skvosty světové galerie jsou teď přístupné pro každého

13. 1. 2009

[Tisková zpráva] Google Earth nabízí ve špičkovém rozlišení 14 mistrovských děl z muzea Prado v Madridu

Renomované španělské muzeum Prado, jedno z nejnavštěvo­vanějších míst ve Španělsku, a společnost Google představují jedinečný projekt pod názvem „Mistrovská díla z Prada na Google Earth“. Uživatelé tak mohou prostřednictvím aplikace Google Earth ode dneška shlédnout a prostudovat 14 mistrovských děl ze sbírek této světové galerie, a to v rozlišení, které zachytí i detaily pouhým okem nepostřehnutelné.

Velázquezovy „Dvorní dámy“ (Las Meninas), El Grecův „Rytíř s rukou na hrudi“ (El Caballero de la mano en el pecho) nebo Rubensovy „Tři Grácie“ (Las Tres Gracias) – to jsou jen tři ze 14 obrazů, které si uživatelé Google Earth mohou nyní prohlížet ve vysokém rozlišení. Stačí navštívit v Google Earth Madrid, aktivovat si vrstvu 3D budov (zaškrtnout možnost „Prostorově zobrazené budovy“) a napsat „Prado“ do řádku Přelétnout. Google Earth vás přenese k budově muzea, kterou vidíte tak, jako byste byli přímo na místě. Z nabídky obrazů si vyberete a virtuálně do galerie vstoupíte.

Projekt je prvním svého druhu na světě. Tým odborníků ze společnosti Madpixel (španělská firma zabývající se návrhem a realizací interaktivních řešení) pracoval na projektu od května 2008, a to tři měsíce. Obrazy byly za použití speciálního zařízení neobyčejně detailně nafoceny, přičemž byla přijata všechna existující opatření, aby nedošlo k poškození pláten. Jakmile byly skeny hotové, nastoupila technologie Google Earth, díky které je možné obrázek dobře přiblížit. Obrazy představují v programu další samostatnou vrstvu, podobně jako snímky domů či ulic, které se v Google Earth objevují.

Díky tomuto novému nástroji může muzeum Prado otevřít své dveře podstatně širšímu publiku a podělit se o skvosty ze svých sbírek s lidmi z celého světa. Obrazy uchovávané v Pradu se tak dostanou do nejzazšího kouta země. Projekt ovšem přináší i přidanou hodnotu pro restaurátory, kurátory a badatele, ale také studenty i turisty: obrazy jsou k dispozici ve velmi vysokém rozlišení. Například Boschova Zahrada pozemských rozkoší (El Jardin de las Delicias) má 14 000 megapixelů, a umožňuje tak detailně zobrazit prvky, pro pouhé oko skryté, například tahy štětce, vrstvy barvy nebo miniaturní objekty. S tak vysokým rozlišením můžete zaznamenat maličkou včelu v květině na obrazu Tři grácie nebo jemně vyvedené slzy na tvářích postav obrazu Snímání z kříže.

„Projekt představuje jedinečnou příležitost pro milovníky umění z celého světa, kteří si teď mohou mistrovská díla vychutnat pohodlně na displeji svého počítače,“ říká marketingová manažerka španělské pobočky Google Laurence Fontinoy. „Jsme rádi, že jsme mohli navázat takto úzkou spolupráci s muzeem Prado, nejlepší galerií výtvarného umění v Evropě a jednou z nejlepších institucí tohoto druhu po celém světě, a především nás těší, že obrazy ze sbírek Prada budou nyní přístupné publiku po celém světě. Jejich umělecká hodnota je samozřejmě nezpochybnitelná, ovšem pozornost jistě zaslouží i míra detailu, v jaké se objevují na Google Earth,“ dodává.

Zajímavou historickou prohlídku nabízí i nedávno spuštěná vrstva „Řím 3D“ (viditelná po nastavení anglického jazyka), v Čechách si uživatelé mohou virtuálně prohlédnout například Staroměstské náměstí v Praze zachycené ve vrstvě „360cities“. Tyto projekty jsou součástí iniciativy Google zpřístupnit užitečné informace uživatelům po celém světě.

Máte-li zájem o více informací o muzeu a sbírce jeho mistrovských děl, navštivte www.google.com/pra­do .

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

Vitalia.cz: Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vláknina: Rozpustná, nebo nerozpustná?

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Lupa.cz: Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie