Snížení míry softwarového pirátství přinese Česku miliardy korun

23. 1. 2008

[Tisková zpráva] Nová studie přináší řadu pádných ekonomických argumentů pro boj se softwarovým pirátstvím v České republice. Snižování míry softwarového pirátství vede k pozitivnímu dominovému efektu, který se odráží ve tvorbě nových pracovních míst, zvýšení výkonnosti tuzemské ekonomiky a vůbec v posílení sektoru informačních technologií.

PRAHA, 23. ledna 2008 – Snížení tuzemské míry softwarového pirátství v průběhu příštích čtyř let by mohlo posílit český sektor informačních technologií, vytvořit 1194 nových nadprůměrně placených pracovních míst, zvýšit výdaje za informační technologie o 5,6* miliardy korun (308 milionů USD) a posílit tuzemský hrubý domácí produkt o 7,9 miliardy korun (439 milionů USD). Vyplývá to z nové studie, kterou dnes zveřejnila protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA).

Z nezávislé studie, jejímž vypracováním pověřila BSA analytickou společností International Data Corporation (IDC), vyplývá, že IT odvětví již nyní značně přispívá k tvorbě nových pracovních míst, ke zvyšování daňových příjmů i tuzemského hrubého domácího produktu. „Analýza odhaduje, že tuzemské IT odvětví bude v roce 2011 i bez snížení míry pirátství poskytovat 89 737 pracovních míst, do ekonomiky díky výdajům za IT přibude 100 miliard korun (5,5 miliardy USD) a stát na daních vybere 75 miliard korun (4,2 miliardy USD),“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí organizace BSA.

Snížení tuzemské 39procentní míry softwarového pirátství o 10 procentních bodů by však zmíněné ekonomické přínosy znásobilo. Česká ekonomika by si během čtyř let polepšila o dalších 1194 pracovních míst, hrubý domácí produkt by vzrostl o 7,9 miliardy korun (439 milionů USD), stát by na daních navíc vybral 1,7 miliardy korun (92 milionů USD) a IT firmy by díky vyšším výdajům za informační technologie zvýšily své příjmy o 5,6 miliardy korun (308 milionů USD).

„Když vlády podniknou kroky ke snížení míry softwarového pirátství, každý tím získá,” řekl Jan Hlaváč a dodal: „Snižování míry softwarového pirátství přináší hmatatelné výhody pro vlády i ekonomiku každé země: vyšší počet dobře placených pracovních míst, stabilnější a bezpečnější obchodní prostředí a vyšší ekonomické přínosy z již tak vyspělého IT sektoru.“

Analytici společnosti IDC zjistili, že na každý dolar vynaložený za legální krabicový software připadá částka 1,25 dolaru vynaložená na související služby – například na instalaci softwaru, školení uživatelů či služby spjaté s údržbou. Většinu z takto vynaložených peněz utrží tuzemské softwarové společnosti či distributoři. „Hlavní část ekonomických přínosů plynoucích ze snižování míry softwarového pirátství zůstává přímo v dané zemi,“ řekl Jan Hlaváč.

Loňský průzkum IDC zveřejněný organizací BSA odhaduje, že 39 procent softwaru instalovaného v tuzemských osobních počítačích je nelegální. BSA proto vynakládá značné úsilí na vzdělávání malých a středně velkých firem, v nichž se nelegální software vyskytuje nejčastěji. „Informujeme je o rizicích a právních důsledcích plynoucích z užívání nelegálního softwaru,“ dodal Hlaváč.

„Potlačování softwarového pirátství je pro management a majitele firem velmi důležité. Minimalizují tak právní a obchodní rizika spjatá s užíváním nelegálního softwaru,“ řekl John Gantz, hlavní analytik společnosti IDC. „Software má navíc unikátní vlastnost generovat další hodnoty i v jiných odvětvích. Proto by politici měli podniknout patřičné kroky vedoucí ke snižování míry softwarového pirátství a těžit díky tomu z výhod silného softwarového a IT sektoru v dotyčné zemi. Je prokázáno, že snižování míry softwarového pirátství přináší reálné výsledky,“ dodal John Gantz.

BSA vyzývá vlády, které chtějí těžit z ekonomických výhod plynoucích ze snižování míry softwarového pirátství, k podniknutí následujících kro­ků:

• Aktualizovat zákony chránící duševní vlastnictví tak, aby reflektovaly standardy Světové organizace pro ochranu duševního vlastnictví (World Intellectual Property Organization, WI­PO);
  • Vytvořit účinné mechanismy vymáhání práva tak, jak to požaduje Světová obchodní organizace (WTO), a to včetně přísných protipirátských zákonů;
  • Vyčlenit na řešení tohoto problému patřičné zdroje včetně vytvoření orgánů pro ochranu duševního vlastnictví, podpory příhraniční spolupráce a vyškolení úředníků;
  • Vzdělávat širokou veřejnost a zvyšovat povědomí o problematice;
  • Jít příkladem tím, že veřejný sektor bude užívat pouze legální software.

Kompletní znění studie BSA-IDC je k dispozici on-line na webové stránce http://www.bsa­.org/idcstudy. Studie zkoumá hlavní ekonomické výhody plynoucí ze snižování míry užívání nelegálního softwaru v osobních počítačích ve 42 zemích. Základním stavebním kamenem studie IDC je model dopadu pirátství, který čerpá z celosvětových průzkumů IDC týkajících se výdajů za software a softwarového pirátství a dalších informací vztahujících se k zaměstnanosti a daňovým příjmům v IT odvětví.

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Podnikatel.cz: Víme první výsledky doby odezvy #EET

Víme první výsledky doby odezvy #EET

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Chtějí si léčit kvasinky. Lék je jen v Německu

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů