Software Xen 4.0 hypervisor od Xen.org přináší vyšší výkon pro oblast firemních systémů a cloudů

21. 4. 2010

[Tisková zpráva] Praha, 20. dubna 2010 – organizace Xen.org, tvůrce open source softwaru Xen® hypervisor, oznámila dostupnost aplikace Xen 4.0, nejpokročilejšího open source softwaru hypervisor dostupného na trhu. Software je společným dílem mezinárodního vývojového týmu, který zahrnuje více než 50 předních prodejců technologií, univerzit a odborníků na virtualizaci. Software Xen 4.0 využívá nejmodernější síťové karty optimalizované pro virtualizaci a přináší tak uživatelům výrazně vyšší výkon a rozšiřitelnost umožňující využití na všech úrovních firemních aplikací a cloudů.

Software Xen 4.0 přináší výraznou optimalizaci paměti a bezpečnosti a posouvá tak virtualizační infrastrukturu do zcela nové výkonnostní třídy. V důsledku toho je virtualizace vhodná pro všechny pracovní činnosti, i pro aplikace vyžadující síťové připojení a vysoký výpočetní výkon, které doposud u každého hypervisoru fungovaly jen na částečný výkon. Software Xen 4.0 umožňuje všudypřítomné nasazení virtualizace, v každém serveru datového centra, a zajišťuje snadnou správu, bezpečnou architekturu, vysokou dostupnost, rychlost a účinnost všech aplikací.

Ian Pratt, zakladatel a předseda organizace Xen.org komentuje: „Prudký rozmach cloud computingu a zvyšující se požadavky firemních zákazníků nutí tvůrce aplikací Xen k neustálému vylepšování technologií. Software Xen hypervisor již využívá většina největší cloudů na světě a naši zákazníci očekávají, že vývojový tým Xen bude v čele virtualizační infrastruktury. Software Xen 4.0 tato očekávání splňuje.“

Simon Crosby, ředitel technologií divize datových center a cloudů společnosti Citrix Systems (člen Poradního orgánu projektu Xen) dodává: „Software Xen se stal nejrozšiřitelnějším a nejbezpečnějším hypervisorem – zajišťuje provoz největších cloudů při nejvýhodnějším poměru cena-výkon a současně umožňuje zákazníkům používat i méně běžná řešení. Nové funkce softwaru Xen 4.0 posunou práci s cloudy a virtualizací na novou úroveň; společnost Citrix je odhodlána použít jej ve všech svých řešeních – od virtualizace stolních počítačů po cloud computing.“

Hlavní fakta a důležité informace

• Tolerance chyb – Software Xen 4.0 nyní standardně podporuje transakční synchronizaci režimů virtuálního stroje v reálném čase mezi fyzickými servery a umožňuje tak správcům aplikací zaručit vysokou spolehlivost provozu, aniž by byl nutný dodatečný software.
  • Velmi dobrá dostupnost – Software Xen 4.0 využívá pokročilé funkce RAS (spolehlivost, dostupnost a obslužnost), které nabízí nové procesory Intel Xeon a AMD Opteron.
  • Netchannel2 – Funkce NetChannel2 softwaru Xen 4.0 plně využívá výrazného pokroku v oblasti síťového hardwaru, např. řešení SMART NIC s podporou multi-queue a funkce SR-IOV, které nabízí virtualizovanou infrastrukturu s nadstandardní funkcí zpracování dat.
  • BIktap2 – Nová funkce virtuálního pevného disku (VHD) v softwaru Xen 4.0 přináší vysoce výkonné funkce zálohování (snapshot) a klonování využívané virtuálním strojem a schopnost pořizovat zálohy virtuálních disků v reálném čase, aniž by bylo nutné zastavit provoz virtuálního stroje.
  • PVOps Domain 0 – Software Xen 4.0 je první aplikací organizace Xen.org, která oficiálně podporuje funkci PVOps v linuxovém kernelu Domain0 (Dom0); tato nová funkce kernelu nabízí správcům aplikací přístup k nejaktuálnějším zařízením, která tento linuxový kernel podporuje.
  • Vylepšená paměť – V softwaru Xen 4.0 jsou použity nové algoritmy, např. transcendentní paměť a sdílení stránek, které zvyšují výkon a provozní funkce paměti hypervisoru.
  • Úplný seznam funkcí je k dispozici na webových stránkách Komunity Xen