Softwarem proti finanční kriminalitě

30. 1. 2009

[Tisková zpráva] Praha, 30. ledna 2009 – Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení daňových kontrol “na zkoušku” vyvolalo debatu o nalezení cesty vedoucí k odhalení slabých míst v daňových přiznáních podnikatelských subjektů. Hledá se způsob, jak dát do rukou úředníků konkrétní důkaz o nesrovnalosti v účetnictví daného subjektu, aby se i přes rozhodnutí soudců mohlo v kontrolách nadále pokračovat. Částka ve výši šesti miliard korun, kterou stát podle odhadu senátu při namátkových daňových kontrolách ročně vybere, musí být pro tento počin dostatečnou motivací.

Pro společnost SPSS CR je toto dobrá správa, neboť její tzv. dataminingový software finanční podvody již odhalovat pomáhá. Daňové ředitelství na Slovensku například již pomocí specializovaného softwaru SPSS odhaluje v záplavě daňových příznání pouze ty nejrizikovější subjekty, které také cíleně vyšetřuje.

Ředitel SPSS CR, doc. RNDr. Jan Řehák, v této souvislosti hovoří o inovativním přístupu 21. století: “Kriminálním aktivitám, a daňové podvody k nim jsou řazeny, lze zabránit aplikací tzv. prediktivních analýz nebo-li data miningu. Aby se dala tato technologie využít co nejefektivněji, musí mít společnost, instituce nebo úřad k dispozici data z již prošetřených případů. Na základě jejich analýzy se pak během několika pár minut vytvoří model, který identifikuje rizikové chování. V tomto případě by se analyzovaly údaje o daňových přiznáních, platební disciplíně a již vykonaných daňových kontrolách.”

V České republice se data mining používá zejména v oblasti marketingu, při odhadování rizik či při práci s veřejností. Zkušenosti ze Slovenska však potvrzují jeho přínos také při zjišťování daňových úniků. Dana Badínová, ředitelka rizik Daňového ředitelství Slovenské republiky, vysvětluje, že pro výpočet pravděpodobnosti daňového podvodu je u nich zapotřebí analyzovat komplexní množinu 60 kritérií, kterou tvoří jak registrační, daňová a účetní data, tak i další údaje získané ředitelstvím: “Při výpočtu pravděpodobnosti podvodu přitom není přesně stanoveno, která kritéria z celkových šedesáti musí být splněna. O mnoho důležitější jsou celková procenta a příznaky rizik, nebo jaké hodnoty přibyly za určité zdaňovací období. Souhrnně řečeno hodnotíme především změny chování daných daňových subjektů na základě definovaných ukazatelů. Pro naše úředníky je přitom zajímavá hranice pravděpodobnosti podvodu 75 %. Poté se pro nás stává daňový subjekt rizikovým a začneme se o něj zajímat,” dodává Badínová.

Inteligentní software tedy může předcházet zbytečnému obtěžování daňových subjektů, které nyní silně kritizuje Ústavní soud. A může předejít i přestřelkám a měření sil ústavních institucí, jichž jsme v těchto dnech svědkem.

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Měšec.cz: mBank cenzuruje, zrušila mFórum

mBank cenzuruje, zrušila mFórum

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Podnikatel.cz: Snížení DPH na 15 % se netýká všech

Snížení DPH na 15 % se netýká všech

Měšec.cz: Přejete si číslo účtu na přání?

Přejete si číslo účtu na přání?

Podnikatel.cz: Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Dárky v podnikání. Jak je uplatnit v daních?

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

120na80.cz: Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Na ucho teplý, nebo studený obklad?

Měšec.cz: Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

Golfové pojištění: kde si jej můžete sjednat?

DigiZone.cz: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Další dva kanály nabídnou HbbTV

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka