Sousedé.cz aneb komunikujte se svými sousedy na internetu

27. 6. 2010

[Tisková zpráva] Jak řešit problémy kolem bydlení a složitou komunikaci se sousedy, které neznáte, snadno a efektivně pomocí internetu?

Popularita komunikace a výměny informací v tzv. sociálních sítích včele s Facebookem u nás dramaticky roste a v současné době má na této největší světové sociální síti svůj profil již více než 2,6 mil. uživatelů z ČR. Zatímco Facebook slouží většině uživatelů primárně pro komunikaci s přáteli, ke sdílení fotek a multimediálních dat a k udržování vztahů, tedy více méně pro zábavu, vzniká dnes také řada nových specializovaných sociálních sítí, jejichž primární funkcí není zábava. Ty vycházejí částečně z principu této „sociální sítě sítí“, ale posouvají, nebo dále rozšiřují některé její funkčnosti. Jedním z příkladů těchto nových specializovaných sociálních sítí je také internetový projekt Sousedé.cz.

Jak již název této online služby napovídá, týká se komunikace kolem bydlení a řeší velmi pohodlně a efektivně komunikaci mezi sousedy – nájemníky, správci, domovníky, starosty, obyvateli rodinných domků, družstevních bytových domů a paneláků. Princip fungování a funkce jsou velmi podobné jako u drtivé většiny sociálních sítí, ale s tím rozdílem, že nejde primárně o zábavu a klábosení s přáteli, ale o společnou komunikaci ve vybrané skupině uživatelů (tzv. online společenstvo – např. dům, panelák, vchod, ulice, čtvrť, satelitní městečko, vesnice, lokální komunita) s cílem komunikovat, domlouvat a organizovat se, sdílet informace a řešit společně veškeré problémy související s bydlením a danou lokalitou.

Náš životní styl se mění. V práci trávíme stále více času, jsme méně doma, více cestujeme a stěhujeme se na nová místa. Kontakty mezi sousedy jsou díky tomu čím dál vzácnější, svoje sousedy vlastně ani neznáme a nemáme čas a příležitost a často ani zájem se společně scházet a na něčem se domlouvat. Je tak velmi těžké se společně domluvit a řešit problémy týkající se právě bydlení jako jsou např. různé opravy a výstavba komunikací v okolí domu, zavedení internetu, pojištění, parkování, chodníky, dostupnost mateřské školky, zřízení autobusové linky, společný tlak a jednání s místními úřady a institucemi, atd. To vše jsou oblasti, které velmi jednoduše a efektivně pomáhá řešit právě internetový projekt Sousedé.cz. Navíc pokud se uživatelé na portálu zaregistrují, budou mít vždy na jednom místě veškeré informace k sociální vybavenosti v okolí svého bydliště, nebo v místech, kam se chtějí stěhovat.

Jaké problémy konkrétně řeší uživatelé Sousedé.cz?
„Naši uživatelé pomocí služby Sousedé.cz řeší společně opravdu širokou škálu problémů souvisejících s bydlením od různých rekonstrukcí a oprav domů, zateplování, výměny plastových oken, výše příspěvků do fondu oprav, přes otázky pojištění bytu, zavedení kabelové televize nebo internetu, bezpečnosti, zabezpečení před zloději a ochrany majetku, pořádku a úklidu sněhu a společných prostor, svozu domovního odpadu, parkování až po takové problémy jako jsou např. mravenci v bytě, kouření ve společných prostorách domu nebo problém psích exkrementů v okolí domů,“ říká marketingová manažerka Sousedé.cz Zuzana Živná, a dodává: „Zaznamenali jsme už i takové případy, kdy se pomocí Sousedé.cz dokázali naši uživatelé domluvit, zorganizovat a společně vytvořit iniciativu cílenou na místní úřady a instituce a podařilo se jim prosadit i projekty přesahující horizont jejich domu jako bylo například zřízení nové autobusové linky nebo mateřské školky v novém satelitním městečku, kde tato občanská vybavenost dosud chyběla.“

Sousedé.cz výrazně usnadňují a zrychlují vzájemnou komunikaci společně žijících lidí v dnešní uspěchané době a mohou částečně nahradit nepřehledné e-maily, složité potvrzování, domlouvání, zařizování a zjišťování názorů, telefonáty, nebo zastaralé nástěnky v domech. Správci a předsedové BD a SVJ, také mohou ušetřit nemalé náklady spojené s tvorbou vlastních webových stránek a čas spojený s jejich složitou správou. Sousedé.cz nejen pro ně představuje efektivní prostředek pro zkvalitnění komunikace.

O projektu Sousedé.cz
Sousedé.cz jsou místem pro lidi, kteří spolu bydlí a mají společné zájmy nebo problémy, chtějí se vzájemně informovat a společně problémy řešit, domlouvat se a organizovat. V sousedském společenství se správci nemovitostí, sousedé a nájemníci mohou vzájemně snadno a efektivně informovat a domlouvat o důležitých věcech či sdílet názory. Využívat k tomu lze nástěnku, kalendář akcí, fotogalerii, dokumenty, ankety pro hlasování včetně automatického přepočítávání hlasů na podíly, články, plánovač či diskusní fórum. K vytvoření vlastního komunikačního prostoru a sousedského společenství není třeba investovat do založení a správy vlastní webové stránky. Projekt Sousedé.cz provozuje společnost Turistika.cz, s.r.o., která má za sebou realizaci několika dalších úspěšných internetových projektů. Jedna registrace je platná pro všechny webové stránky: Akce.cz, Sousedé.cz, Spoluhraci.cz, Turistika.cz.

Vitalia.cz: Pravda o přibírání na zimu

Pravda o přibírání na zimu

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Vitalia.cz: Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Tesco: Chudá rodina si koupí levné polské kuře

Lupa.cz: Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

Google měl výpadek, nejel Gmail ani YouTube

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

120na80.cz: 5 poporodních problémů a jejich řešení

5 poporodních problémů a jejich řešení

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu