Soutěž YouTube Play otevírá svou galerii kreativních videí

[Tisková zpráva] Do užšího výběru 125 nejlepších se probojoval i umělec z České republiky

Guggenheimovo museum ve spolupráci s YouTube a společnostmi HP a Intel vyhlásilo finalisty soutěže YouTube Play. Z více než 23 000 příspěvků pocházejících z 91 zemí světa vybrala odborná porota 125 nejzajíma­vějších děl. Ocenila také český talent a do užšího výběru zařadila video Martina Kohouta „Moonwalk“. Všech 125 videí je ode dneška k dispozici na speciálním kanálu YouTube Play.

Galerie 150 uměleckých videí je ode dneška zpřístupněna na speciálním kanálu YouTube Play. Diváci se mohou pokochat celou škálou uměleckých forem – od experimentálních, přes hudební videa, dokumenty až po zajímavé animace. Podle poroty jsou všechna videa neobyčejně kvalitní a ukazují na umělecké cítění dnešní internetové generace i na formy, které ve svých dílech rádi používají.

Nancy Spector, zástupkyne ředitele a hlavní kurátorka Guggenheimovy nadace říká: „Užší výběr videí představuje bohatý vzorek těch nejlepších kreativních děl, která mohou uživatelé na YouTube najít. Jedná se o reprezentativní výběr různých stylových a koncepčních žánrů specifických pro tuto stále se rozšiřující platformu umělců.“

Porotu, v níž zasedají významné osobnosti z uměleckého světa, nyní čeká těžký úkol vybrat ze 150 videí 20 nejlepších. Jejich tvůrci budou pozváni na finálový večer 21. října 2010 do Guggenheimova muzea v New Yorku. Simultánní prezentace v den vyhlášení proběhnou v dalších Guggenheimových muzeích v Berlíně, Bilbau a Benátkách.

Projekt YouTube Play spustila nadace Solomona R. Guggenheima a YouTube s podporou společnosti HP v červnu letošního roku. Primární snahou tohoto jedinečného projektu je najít a ocenit díla, která posunují hranice pojetí videa. Jedná se o vůbec nejrozsáhlejší hledání kreativních videoklipů na světě, které má pomoci objevit inovativní, originální a překvapivá videa bez ohledu na žánr, techniku, kontext nebo rozpočet.

O nadaci Solomona R. Guggenheima
Nadace Solomona R. Guggenheima byla založena v roce 1937 a usiluje o pochopení a ocenění umění, zejména moderní a současné doby, prostřednictvím výstav, vzdělávacích programů, výzkumných iniciativ a publikací. V současné době Nadace Solomona R. Guggenheima vlastní a provozuje Guggenheimovo muzeum na 5. avenue v New Yorku a Peggy Guggenheim Collection na benátském Canalle Grande. Vedle toho nadace řídí a vytváří program pro dvě evropské instituce, které nesou její jméno: Guggenheimovo muzeum v Bilbau a Deutsches Guggenheim v Berlíně. V roce 2013 bude otevřeno Guggenheimovo muzeum v Abú Dhabí. Toto muzeum, navržené Frankem Gehrym, bude mít rozlohu skoro 42 000 metrů čtverečních a bude stát na ostrově Saadiját, v těsném sousedství hlavního ostrova města Abú Dhabí, metropole Spojených arabských emirátů.

O YouTube
YouTube je nejoblíbenější video platformou na světě, jež umožňuje milionům lidí sdílet a sledovat původní videa. YouTube funguje jako fórum a distribuční platforma, na níž se mohou setkávat miliony lidí z celého světa a vyměňovat si zde své postřehy i zkušenosti. Zároveň slouží jako velice efektivní platforma pro inzerenty, a to nezávisle na tom, o jak velkou společnost se jedná. YouTube má ústředí v kalifornském San Brunu a je stoprocentně vlastněnu dceřinou firmou společnosti Google.

O HP
HP otevírá technologii příležitosti ke smysluplnému dopadu na lidi, firmy, úřady i společnost jako takovou. HP je největší technologickou společností na světě a nabízí svým klientům široké portfolio zahrnující tiskárny, osobní počítače, software i IT infrastrukturu. Více se o společnosti HP (NYSE: HPQ) dozvíte na hp.com.

Více informací o YouTube Play najdete na youtube.com/play. Více informací na google.cz.

O společnosti Google Inc.
Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

Lupa.cz: Kolik ČR platí za sledování elektronické komunikace?

Kolik ČR platí za sledování elektronické komunikace?

DigiZone.cz: SES zajistí HD pro M7 Group

SES zajistí HD pro M7 Group

Měšec.cz: Stavební spoření: alternativa i pro seniory

Stavební spoření: alternativa i pro seniory

DigiZone.cz: Skylink: zpožděný kanál Prima +1

Skylink: zpožděný kanál Prima +1

DigiZone.cz: V Plzni odstartovalo Radio 1

V Plzni odstartovalo Radio 1

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Vitalia.cz: To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

To nejhorší při horečce u dětí: Febrilní křeče

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life