Spammerům se bohužel stále daří

[Tisková zpráva] Praha, 14. prosince 2009 – Společnost McAfee vydala svou pravidelnou zprávu o stavu spamu (Spam Report). Prosincová data ukazují, že přes veškerá legislativní opatření a trestní postihy zůstávají USA stále hlavním zdrojem nevyžádané pošty. Zákon CAN-SPAM, který mj. zakazuje používat nepravdivé údaje v hlavičce e-mailu a přikazuje vždy uvést jednoznačnou identifikaci odesilatele (ať už jde o firmu nebo soukromou osobu), byl přitom přijat již v roce 2003. Vyvstává otázka, jak je možné účinně bojovat proti internetové kriminalitě v mezinárodním měřítku, když se to nedaří ani v rámci jediné země.

Odstavení serverů společnosti McColo právě před rokem mělo pouze dočasný efekt a množství spamu meziročně opět vzrostlo. Spammeři nyní těží z výhod levného hostingu a možnosti anonymních registrací domén. Jejich metody jsou stále propracovanější, dokáží například rychle měnit používané IP adresy, jakmile se ty aktuálně používané dostanou na blacklisty. Řízení botnetů je nyní také decentralizova­nější, což znamená, že jednotlivá akce už útočníky nepoškodí zdaleka tolik jako před rokem.

Na vzestupu je také spam v síti Twitter. Podvodníci se pokoušejí nabídkou peněz přesvědčit uživatele, aby si zde zakládali účty a rozesílali nevyžádané zprávy. Malware i spam je před Vánoci často zaměřen na nabídku padělků značkového nebo luxusního zboží, přičemž zločinci se snaží uživatele přimět kliknout v e-mailu na odkaz vedoucí na podvodný web. Přetrvávajícím tématem spamu také zůstává ekonomická recese.

Hlavní doporučení pro uživatele spočívá v používání antispamových filtrů. Je třeba neklikat na odkazy v e-mailech, pro návštěvu stránek, především e-shopů a finančních služeb, používat oblíbené položky ve webovém prohlížeči nebo URL do adresního řádku prohlížeče zadávat ručně.

O společnosti McAfee
Společnost McAfee, Inc. se sídlem v Santa Clara, Kalifornie, je největší specializovanou společností na technologickou bezpečnost. McAfee se neústupně angažuje a řeší největších světové bezpečnostní výzvy. Společnost dodává zákazníkům proaktivní osvědčená řešení a služby, které chrání systémy a sítě po celém světě, poskytuje uživatelům možnost se bezpečně připojovat na Internet, bezpečně prohlížet web či nakupovat na webu. Společnost McAfee, která je podporována vítězným výzkumným týmem, vytváří inovační produkty, které umožňují domácím uživatelům, firmám, veřejnému sektoru a poskytovatelům služeb, být ve shodě s regulacemi, chránit data, předcházet poruchám, identifikovat zranitelnosti a průběžně sledovat a zdokonalovat jejich bezpečnost. http://www.mca­fee.com

120na80.cz: 5 nejčastějších mýtů o kondomech

5 nejčastějších mýtů o kondomech

Vitalia.cz: Bižuterie tisícinásobně překračuje povolené limity

Bižuterie tisícinásobně překračuje povolené limity

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

DigiZone.cz: NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

NG natáčí v Praze seriál o Einsteinovi

Vitalia.cz: Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

Když přijdete o oko, přijdete na rok o řidičák

DigiZone.cz: Velká cena v Abú Dhabí: 131 ti­síc diváků

Velká cena v Abú Dhabí: 131 ti­síc diváků

DigiZone.cz: Česká televize mění schéma ČT :D

Česká televize mění schéma ČT :D

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Vitalia.cz: Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Analýza letáků: Na co lákají do prodejen?

Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč