Špičky propojovacích internetových center z celého světa se sejdou v Praze

[Tisková zpráva] 16. dubna, Praha – Na konci dubna se sjedou do Prahy zástupci největších propojovacích internetových center (peeringových center) z celého světa. Sdružení NIX.CZ, provozovatel tuzemského peeringového uzlu, společně s CZ.NIC, správcem domény nejvyšší úrovně .CZ, a mezinárodní organizací EURO-IX pořádají v hlavním městě od 27. do 28. dubna dvoudenní setkání, jehož hlavním tématem bude zabezpečení toků dat mezi státy, mezi jejich sítěmi.

„Setkání zástupců peeringových center se koná v Praze v krátké historii organizace EURO-IX už podruhé. Na tuto skutečnost má jistě také vliv i mezinárodním význam sdružení NIX.CZ, které je mezi ostatními peeringovými centry z jednotlivých zemí velice aktivní. Za zmínku určitě v této souvislosti stojí i to, že české internetové propojovací centrum patří dlouhodobě mezi deset největších v Evropě,“ říká Tomáš Maršálek, výkonný ředitel sdružení NIX.CZ.

Organizace EURO-IX, do jehož představenstva byl v loni na podzim podruhé zvolen výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, pořádá taková setkání dvakrát do roka. Podrobnější informace k akci včetně programu a přihlášených účastníků najdou zájemci na internetové adrese www.euro-ix.net. Další, v pořadí již 15. setkání EURO-IX, je naplánováno na začátek listopadu do italského Říma.

O sdružení EURO-IX
European Internet Exchange Association (Euro-IX) byla založena v květnu 2001 za účelem podpořit další vývoj, posilování a zdokonalování takzvané Internet Exchange Point komunity. Ta zahrnuje spolupráci jednotlivých peeringových uzlů po celé Evropě a spočívá ve sjednocování technických standardů používaných uzly při společných postupech například v oblasti statistického vyhodnocování a informačních aktivit. Více informací o sdružení EURO-IX najdou zájemci na internetové adrese www.euro-ix.net.

O sdružení NIX.CZ, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob NIX.CZ je společnost sdružující české i zahraniční poskytovatele internetových služeb za účelem vzájemného propojení jejich sítí. V současné době je sdružení největším neutrálním IXP (Internet Exchange Point) v České republice a řadí se mezi deset největších IXP v Evropě. Důsledné plánování, důmyslné technické řešení a technická podpora 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce zajišťují bezporuchový chod uzlu. Již od roku 2003 sdružení podporuje peering také pomocí protokolu Ipv6. Více informací o sdružení NIX.CZ najdou zájemci na internetové adrese www.nix.cz.

O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.
Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 58 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému DNSSEC, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravující evropskou doménu EU, a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více informací o sdružení CZ.NIC najdou zájemci na internetové adrese www.nic.cz.

Lupa.cz: Co se dá měřit přes Internet věcí

Co se dá měřit přes Internet věcí

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Recenze Westworld: zavraždit a...

Recenze Westworld: zavraždit a...

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

Vitalia.cz: Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Jmenuje se Janina a žije bez cukru

Root.cz: Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Mirai má nový cíl 5 milionů routerů

Vitalia.cz: Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

Mondelez stahuje rizikovou čokoládu Milka

120na80.cz: Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Pánové, pečujte o svoje přirození a prostatu

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Podnikatel.cz: Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Alza.cz má StreetShop. Mall.cz více výdejních míst

Podnikatel.cz: Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Chaos u EET pokračuje. Jsou tu další návrhy

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Měšec.cz: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu