Společnost Alcatel Space vybrána hlavním dodavatelem pro projekt navádění záchranných jednotek Score

19. 4. 2004

Společnost Alcatel Space vybrána hlavním dodavatelem pro projekt navádění záchranných jednotek SCORE

Paříž, 19. dubna 2004 – Konsorcium Galileo Joint Undertaking (GJU) zadalo společnosti Alcatel Space zakázku na zajištění systémové koncepce a zkoušek pro projekt s názvem SCORE („Service of Coordinated Operational Emergency and Rescue using EGNOS“). Společnost Alcatel Space povede evropské konsorcium zajišťující navádění záchranných jednotek v případě nehody nebo přírodní katastrofy. Pokud například vypukne požár v nákupním centru, ohrožená osoba bude moci automaticky poslat svoji přesnou polohu prostřednictvím mobilního telefonu v reálném čase (volací kód E112), a to i zevnitř budovy. Hasiči, záchranáři a policejní jednotky vybavené kapesními počítači (PDA) tak budou moci snadno a přesně lokalizovat místo, kde k havárii došlo, a zjistit, které přístupové cesty zůstávají otevřeny. Záchranné týmy pak budou moci být efektivně naváděny k zachraňované osobě a budou schopny snadno koordinovat své pozice a činnost.

Toto řešení umožňuje kombinace dvou technologií. Služba EGNOS („European Geostationary Navigation Overlay Service“) zajišťuje rychlé a přesné informace o poloze prostřednictvím asistenčního datového serveru fungujícího na bázi sítí GSM/GPRS. Druhým komponentem systému je moderní algoritmus zabudovaný v čipech, které používají mobilní telefony a kapesní počítače (PDA). Zavedení těchto systémů u pohotovostních služeb zajistí podporu přesného, automatického a rychlého určení polohy osob nacházejících se v nebezpečí a zároveň efektivnější navádění záchranných týmů. Tato služba se bude využívat uvnitř budov, kde jsou signály značně utlumeny.

Její výhodou je, že její použití trvá jen několik vteřin, na rozdíl od přijímačů GPS, které vyžadují několik minut spojení. První fáze projektu SCORE bude trvat 24 měsíců a jeho rozpočet činí 2 miliony EUR, včetně 1,1 mil. EUR financovaných konsorciem GJU.

„Získání zakázky na projekt SCORE je přímým důsledkem naší ústřední role jako hlavního dodavatele programu EGNOS,“ uvedl Nicolas de Ledinghen, viceprezident obchodní jednotky navigace a letecké komunikace společnosti Alcatel Space. Navigační produkty a služby tvoří nedílnou součást kompletního souboru bezdrátových komunikačních a dopravních řešení skupiny Alcatel.

O společnosti Alcatel Space
Společnost Alcatel Space je třetí největší dodavatel satelitní techniky na světě a první v Evropě. Společnost vlastní know-how pro civilní i vojenské aplikace a vyvíjí satelitní řešení pro telekomunikace, navigaci, radarové a optické pozorování, meteorologii a vědecké účely. Společnost je rovněž předním evropským dodavatelem zařízení pro pozemní pozorování, meteorologii a navigaci a pro provoz vesmírných systémů.

O společnosti Alcatel
Společnost Alcatel poskytuje komunikační řešení umožňující provozovatelům, poskytovatelům služeb a podnikům po celém světě dodávat jejich zákazníkům či zaměstnancům hlasový, datový a multimediální obsah a služby. Alcatel si udržuje vedoucí pozici v oblasti pevných a mobilních širokopásmových sítí, aplikací a služeb a přináší tak svým zákazníkům přidanou hodnotu v oblasti širokopásmového přístupu. Společnost dosáhla v roce 2003 objemu prodeje 12,5 miliardy EUR a působí ve více než 130 zemích světa.

Pro více informací kontaktujte Davida Wodinského, Alcatel Czech, press@alcatel.cz, 281 080 111

Root.cz: Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Kamery Sony se dají ovládnout na dálku

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Podnikatel.cz: Na 3. prosince se chystá protest proti EET

Na 3. prosince se chystá protest proti EET

DigiZone.cz: Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

Rádio Šlágr má licenci pro digi vysílání

DigiZone.cz: Flix TV má set-top box s HEVC

Flix TV má set-top box s HEVC

Vitalia.cz: Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Nahradí sluch, ale zvuk je zcela jiný

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Měšec.cz: Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Banky mlží o nákladech na předčasnou splátku hypotéky

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: ČT má dalšího zástupce v EBU

ČT má dalšího zástupce v EBU

DigiZone.cz: HD programy ČT i v UPC Horizon

HD programy ČT i v UPC Horizon

Vitalia.cz: Dáte si jahody s plísní?

Dáte si jahody s plísní?

Měšec.cz: Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Platby do zahraničí: pozor na tučné poplatky

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?